Ο Άιντα πρότεινε τις τριμερείς στη Γενεύη

138

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, με τον πιο επίσημο τρόπο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης θα ήταν διήμερη, όχι μονοήμερη, και θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

Από τα έγγραφα που έχει στη διάθεση της η ιστοσελίδα μας προκύπτουν τα παρακάτω:

Πρώτον: Φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλοι, και φυσικά και οι Τούρκοι, ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου για τη συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης και την Παρασκευή 13 του μήνα. Άρα είναι τουλάχιστον απαράδεκτες υπεκφυγές οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν το …γνώριζε και ότι είχε “…άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει”.

Ο κ. Τσαβούσογλου πήγε στη Γενεύη με στόχο να μην υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας και να φύγει το πρωί της Παρασκευής (13 Ιανουαρίου) από την ελβετική πόλη, για να αποφύγει σοβαρή συζήτηση επί των θεμάτων της ασφάλειας σε πολιτικό επίπεδο. Στη Διάσκεψη δεν υποχώρησε ούτε ένα πόντο από τις ανεδαφικές θέσεις της Τουρκίας, και απαίτησε συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων, ενώ απαίτησε επίσης και την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Δεύτερον: Η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε έτοιμη από την πρώτη στιγμή να παραμείνει και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στη Γενεύη, όπως και έπραξε, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη σε υπουργικό και σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρέμεινε στη Γενεύη ενώ ο κ. Τσαβούσογλου έφυγε νωρίς το πρωί λέγοντας στην ουσία ότι είχε πιο σοβαρά πράγματα να κάνει. Μία από τις δικαιολογίες που πρόβαλε ήταν η πολιτική κατάσταση της Τουρκίας, καθώς δεν είχε ακόμα συλληφθεί ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης της Πρωτοχρονιάς.

Τρίτον: Από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η συνάντηση και το format των τριμερών συναντήσεων των εγγυητριών δυνάμεων ήταν πρόταση των Ηνωμένων Εθνών και, προφανώς, όχι της Ελλάδος. Ο Έλληνας υπουργός δεν πρότεινε ποτέ την τριμερή συνάντηση, απλά αποδέχθηκε την εισήγηση του Έσπεν Άιντα και συμμετείχε ως όφειλε. Μετά από την άρον-άρον φυγή του κ. Τσαβούσογλου, η “μηχανή” δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, δυστυχώς με την ανοχή -αν όχι τη βοήθεια του κ. Άιντα- επέρριψε τις ευθύνες στον κ. Κοτζιά, με αποτέλεσμα να δικαιολογηθεί η απαράδεκτη στάση της κατοχικής δύναμης.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Politico, ήταν αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης αυτού του μηχανισμού που έχει στήσει η Τουρκία στις Βρυξέλλες και αλλού. Ο κ. Άιντα ευθύνεται για τα αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του Έλληνα υπουργού επειδή δεν είπε την αλήθεια: ότι δηλαδή όλες οι προτάσεις για την Διάσκεψη έγιναν από τον ίδιο ως εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, και όχι από τον κ. Κοτζιά. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ενημέρωσαν γραπτώς την Άγκυρα, το Λονδίνο και την Αθήνα για τα εξής: Στις 15:00 της 12ης Ιανουαρίου προβλέπεται συνάντηση των εγγυητριών χωρών με σύνθεση 1+6. Στη συνέχεια θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματά των Ηνωμένων Εθνών με καθεμία εκ των εγγυτριών δυνάμεων. Η συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία έχει οριστεί για το διάστημα από 16:00-16:25 Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί, ως είχε προβλεφθεί στις 18:00. Η Διάσκεψη θα συνέλθει εκ νέου, την επομένη, στις 13 Ιανουαρίου και ώρες 09:00-13:00 και 15:00-19:00. Η ακριβής ημερησία διάταξη θα καθοριστεί στις 12 Ιανουαρίου. Τηρηθείτε ενήμεροι επί ενδεχομένων νέων εξελίξεων. Διπλωματική πηγή μας είπε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης διασώθηκε από το ναυάγιο που προκάλεσε η Τουρκία λόγω της υπεύθυνης στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Μας τόνισε επίσης ότι η συνεργασία του Κύπριου ηγέτη και του κ. Κοτζιά ήταν άψογη, κάτι που δήλωσαν δημόσια ο κ. Αναστασιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.