Ο Ακιντζί πυροβολεί την Άγκυρα

262

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο μεταξύ των δύο ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες η οποία περιείχε πολύ σημαντικές πρόνοιες για τις προσπάθειες μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού, ήταν ο λόγος της τουρκικής παρέμβασης στη αναμέτρηση στα κατεχόμενα για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Στη δήλωση αυτή προέβη ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη στη γερμανική πρωτεύουσα δεν άρεσε στους Τούρκους αξιωματούχους. Η Yeni Duzen γράφει σε δημοσίευμα της όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο με την οποία «το εκτροχιασμένο τρένο τοποθετήθηκε ξανά στις ράγες του», όμως οι αξιωματούχοι της Τουρκίας δεν ήταν ευχαριστημένοι από τη διεξαγωγή της εν λόγω συνάντησης. 

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι στην πράξη στο Βερολίνο τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις με την αναφορά ότι στο εξής η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια και θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα. Είπε επίσης πως διευκρινίστηκε ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι το έγγραφο της 30ής Ιουνίου 2017 και έγινε αναφορά στα κείμενα του ΟΗΕ που προνοούν ότι η πολιτική ισότητα πρέπει να εφαρμόζεται στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. «Επειδή υποδεικνύεται η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική ισότητα και μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ικανοποιήθηκαν απ’ αυτήν όσοι είχαν πρόθεση τη λύση στην Κύπρο», δήλωσε ο Ακιντζί αναφερόμενος στη συμφωνία του Βερολίνου. «Αν μπορούσα να μείνω στα καθήκοντά μου θα συνέχιζα πάνω στο πλαίσιο του Βερολίνου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης της Τουρκίας στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα.

«Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης στις εκλογές. Για να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους επέτρεπε να πουν ότι ο τουρκικός λαός της Κύπρου δεν θέλει ομοσπονδία πλέον, χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες μιας χώρας 80 εκατομμυρίων για να σφετεριστούν τη βούληση του λαού», ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι ρώτησε αξιωματούχους από την Τουρκία τι θα τεθεί στη θέση της ομοσπονδίας, ο Ακιντζί ανέφερε ότι πολλές φορές διερωτήθηκε τι θα μπορούσε να γίνει σε ένα περιβάλλον στο οποίο ακόμα και το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να αναγνωρίσει την «τδβκ» και οι τουρκικές ομάδες δεν μπορούν να διεξάγουν αγώνα με τουρκοκυπριακές. Υποστήριξε και τα εξής: «Η Τουρκία δεν έχει στην ατζέντα της την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Μπορώ να το πω πολύ ξεκάθαρα αυτό. Κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Έρντογαν, μου είπε: ‘πέραν των 100 χωρών αναγνώρισαν το Κόσσοβο, ε και τι έγινε;’  […]

Όπως θα θυμάστε, όταν εξελέγη πρόεδρος ο κύριος Έρντογαν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και όχι στην Κύπρο. Συναντηθήκαμε μερικές φορές με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ στην Κωνσταντινούπολη, στο Νταβός, όμως παρά το γεγονός ότι τον προσκαλέσαμε πολλές φορές, ούτε εκείνος ήρθε ούτε εγώ προσκλήθηκα εκεί. Υπάρχει και άλλο. Όταν ήταν ο Ναζαρμπάγιεφ Πρόεδρος του Καζακστάν και η Τουρκία προήδρευε της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και εμείς ήμασταν παρατηρητές μέλη, δεν μπορέσαμε να πάμε στη διάσκεψη που συνήλθε στο Καζακστάν ενώ ήμασταν προσκεκλημένοι ως παρατηρητές μέλη, διότι [ο Ναζαρμπάγιεφ] αντιτάχθηκε στη μετάβασή μας ως χωριστή αντιπροσωπεία. Ο Πρόεδρος του Καζακστάν δεν δέχτηκε την ΤΔΒΚ ως χωριστή αντιπροσωπεία. Παρά το γεγονός ότι το ζήτησε αυτό ο Έρντογαν προσωπικά σε τηλεφωνική τους συνομιλία, το αίτημα απορρίφθηκε. Διάβασα τα πρακτικά σε σχέση με αυτή τη συνομιλία. Ενώ λένε πράγματα όπως ότι θα νιώσουν ικανοποίηση από τη μετάβασή μας εκεί συμμετέχοντας στην αντιπροσωπεία της Τουρκίας και ότι θα υποδεχτούμε με ικανοποίηση τα αδέλφια μας τους Τουρκοκύπριους που θα έρθουν εντός της αντιπροσωπείας της Τουρκίας, λέει ότι δεν θα μπορούσαν να αποδεχτούν στα εδάφη τους μιαν χωριστή αντιπροσωπεία που θα σήμαινε αναγνώριση».

Ολλανδή βουλευτής στα κατεχόμενα

Δημοσίευμα της Kibris αναφέρει ότι με την Ολλανδή βουλευτή Liane den Haan συναντήθηκε στο «γραφείο» του στα κατεχόμενα ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου.

Σύμφωνα με δήλωση του λεγόμενου υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ατάογλου ισχυρίστηκε ότι επιβάλλονται εμπάργκο στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο και ότι δεν αξίζουν κάτι τέτοιο οι Τουρκοκύπριοι. Εκφράζοντας ικανοποίηση για την επίσκεψη της Ολλανδής βουλευτού, ο Ατάογλου είπε ότι ο τουρισμός στα κατεχόμενα επηρεάστηκε από την πανδημία, η οποία, όμως, όπως υποστήριξε, αντιμετωπίζεται καλύτερα εκεί σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Αναφέροντας τα έργα που χρειάζονται για να αναζωογονηθεί ο τουρισμός, ο Ατάογλου σημείωσε ότι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί συμβολή στον τουρισμό της κατεχόμενης Κύπρου με τη στήριξη της Liane den Haan σε μεγάλες διοργανώσεις που θα διεξαχθούν. Ο Ατάογλου πρότεινε επίσης τη δημιουργία ομάδων συνεργασίας ανάμεσα στην Ολλανδία και την «τδβκ» και υποστήριξε ότι με κοινή διαβούλευση και συνεργασία των δύο ομάδων θα μπορούσαν να γίνουν κοινά έργα.

Τσαβούσογλου: Μαξιμαλιστικές οι απαιτήσεις Ε/κ – Ελλάδας

Δημοσίευμα της Günes γράφει σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του δίκαιου –και σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο– καθορισμού των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην περιοχή όσο και εκείνα των Τούρκων της Κύπρου έναντι των μαξιμαλιστικών, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεων του διδύμου Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα El-Ghad της Ιορδανίας με τίτλο «Οι σχέσεις Τουρκίας – Ιορδανίας σε ιστορική καμπή», ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι επιθυμία τους είναι να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λίμνη ειρήνης και ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας στην περιοχή. Υπενθυμίζοντας την πρόταση της Τουρκίας για διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή όλων των παικτών στην περιοχή, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σκοπεύει στη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε λίμνη συνεργασίας και ειρήνης.

Πηγή: philenews.com