Ο Ανδρέας Μανάτος ανέμενε ότι ο Τραμπ θα έκανε τα όσα συνέβησαν στην Ουάσιγκτον

224

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Καπιτώλιο την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου δεν ήταν έκπληξη για τον Ανδρέα Μανάτο, ιδρυτή της εταιρείας Λόμπι Manatos & Manatos στην Ουάσιγκτον, αλλά όπως δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ήταν αναμενόμενα.

«Βασικά τα όσα έγιναν τα έβλεπα να έρχονται επί αρκετό καιρό και δυστυχώς δεν μπορούσαν να κινήσω άλλους να ληφθούν προληπτικές δράσεις πριν μερικούς μήνες», είπε ο κ. Μανάτος. Και συνέχισε: «Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζω, είναι φίλοι μου και είναι πολύ σεβαστοί Ρεπουμπλικανοί, ο Μπομπ Ντόουλ, ο Τζορτζ Μπους, ο Κόλιν Πάουελ, και είχα δυσκολία να τους πείσω να βγουν δημόσια και να πουν πότε λειτουργεί η δημοκρατία μας, να καταλάβουμε την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αλλά δεν μπόρεσα να κεντρίσω το ενδιαφέρον τους διότι θεωρούσαν ως δεδομένο πως το σύστημα θα λειτουργούσε από μόνο του. Ομως καθώς προχωρούσαν τα πράγματα είδαμε όχι πολύ καιρό πριν πως κάθε πρώην υπουργός Αμυνας συμπεριλαμβανομένων και δύο του Τραμπ έστειλαν ομόφωνα μήνυμα στον Πρόεδρο πως δεν μπορεί και δεν οφείλει να καλέσει τον Αμερικανικό Στρατό, διότι πριν μερικούς μήνες μιλούσαν πως εάν υπάρξουν εξεγέρσεις ανά τη χώρα ίσως να χρειασθεί ο Πρόεδρος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Και νομίζω πως αυτό ήταν το σχέδιο μέσα στα μυαλά μερικών ανθρώπων και μέρος του σχεδίου ήταν όπως ο αντιπρόεδρος να μην δεχθεί τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων».

Υπογράμμισε πως «αυτό το βασίζουν στον νόμο ο οποίος είναι πολύ ασαφής πράγμα το οποίο πολύ λίγοι γνωρίζουν. Το έτος που γεννήθηκε ο πατέρας μου ήταν η πρώτη χρονιά που οι Αμερικανοί πολίτες εξέλεξαν τους γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολίτευαν. Πριν τα Πολιτειακά Νομοθετικά Σώματα επέλεγαν τους γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών, οπότε το επιχείρημά τους ήταν ότι οι Πολιτειακοί Νομοθέτες πρέπει να έχουν ισχυρή φωνή σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Κι έτσι όταν δεν αρέσει όπως εξελίχθηκε η ψηφοφορία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, οι πολιτειακοί νομοθέτες να πουν ότι εμείς θα υποβάλλουμε τα δικά μας αποτελέσματα και να πάρετε τα δικά μας αντί του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Κι έτσι αυτό προετοιμαζόταν επί μήνες, κανείς δεν σκέφθηκε ότι θα μπορούσε καν να πλησιάσει στο να εφαρμοστεί, αλλά η μεγάλη αλλαγή συντελέσθηκε όταν ο αντιπρόεδρος Πενς είπε όχι δεν θα κάνω κάτι τέτοιο, δεν είναι συνταγματικό και δεν θα το υποστηρίξω. Σήμερα ο Ράινς Πρίμπους βγήκε δημόσια και έντονα και επέκρινε αυτό που έκανε ο Τραμπ, κι άλλος ένας προσωπάρχης βγήκε επίσης και επέκρινε έντονα και αυτό είναι ίσως η αρχή του τέλους του Τραμπισμού».

Ο κ. Μανάτος είπε ακόμα πως «πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δεν συμφωνούν με αυτά που θέλει να κάνει ο Τραμπ, ωστόσο έχει μεγάλη επιρροή σε συγκεκριμένα ποσοστά ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και δεν διστάζει να την χρησιμοποιεί. Οποιος γερουσιαστής πάει εναντίον του ο Τραμπ θα πάει στην πολιτεία του να τον κατηγορήσει και θα χάσει ο γερουσιαστής την εκλογή του. Κάποιος γερουσιαστής μου έλεγε χτες πως συζητούσε και με άλλους συναδέλφους του γερουσιαστές πως δεν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο δηλαδή να υποστηρίξουν τον Τραμπ, αλλά αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν διότι αυτόματα θα τους καταψήφιζαν στις πολιτείες τους οι ψηφοφόροι».

Συμπλήρωσε πως «όταν ο Τραμπ νόμιζε πως θα υπήρχε εξέγερση σ’ όλη τη χώρα και πως θα του έλεγαν πως πρέπει να παραμείνετε κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να έχομε στρατιωτικό νόμο. Ελεγε πως ‘με έκλεψαν, θα κρατήσουμε τα πράγματα όπως είναι’, όλα αυτά ήταν πολύ περίεργα, εκτός γραμμής για έναν Πρόεδρο ο οποίος είχε ηττηθεί. Προς στιγμή νόμιζε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει, αλλά σήμερα ανακάλυψε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ανθρωποι όπως ο Πενς ο οποίος ήταν ο πλέον αφοσιωμένος στον Τραμπ είπε δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο».

Πρόσθεσε πως «ο Τραμπ σκεφτόταν πως μπορώ να παραγκωνίσω τη δημοκρατική ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και έχω τόση δύναμη που η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία θα με υποστηρίξουν και επίσης η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού θα με υποστηρίξει. Προς στιγμή νομίσθηκε πως ίσως να γινόταν. Φόβισε τους πρώην υπουργούς Αμυνας αρκετά που εξέδωσαν δήλωση».

Ο κ. Μανάτος πιστεύει πως «το θέμα έχει λήξει διότι πολλοί γερουσιαστές στους οποίους ασκούσε πίεση και επιρροή απομακρύνονται και όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί θα κάνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι συνταγματικώς σωστό» και συμπλήρωσε ότι «δεν βλέπω κάποια απειλή από εδώ και πέρα».

Πηγή: www.ekirikas.com