Το γεγονός ότι ο ΣΕΒ υιοθετεί μια φιλοσοφική αντίληψη για το επιχειρείν είναι σημαντική και ενθαρρυντική εξέλιξη.
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η θεματική του συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για την καινοτομία την 1η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος κ.Δημ. Παπαλεξόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε μια τάση μεταστροφής της ελληνικής κοινωνίας έναντι της επιχειρηματικότητας. Τόνισε έτσι ότι παρατηρείται μια θετική θεώρηση της τελευταίας, με παράλληλη αποδυνάμωση του «οράματος» νέων κυρίως ανθρώπων να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.
Όντως, η τάση αυτή καταγράφεται συχνά τον τελευταίο καιρό σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης και σίγουρα από πολλές πλευρές είναι μια θετική εξέλιξη. Για να συνεχιστεί όμως και να μεταφραστεί στη συνέχεια σε νέες επιχειρήσεις, καινοτομίες και δημιουργικότητα, το επιχειρείν είναι ανάγκη, όχι μόνον στην Ελλάδα, να αποκτήσει και το απαραίτητο πνευματικό υπόβαθρο. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το επιχειρείν, το οποίο είναι μια πολυσύνθετη έννοια με οχι μόνον οικονομικό περιεχόμενο, έχει μακρά ιστορία πίσω του, η απαρχή της οποίας θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη προσωκρατική εποχή, με έμφαση στον Ηράκλειτο. Ο περίφημος «σκοτεινός φιλόσοφος» ήταν αυτός που πρώτος καταρρίπτοντας πολλούς μύθους, διατύπωσε την άποψη ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το μυαλό του και τα χέρια του για να αλλάζει τη ζωή του. Και όντως από τότε έως σήμερα, στον πλανήτη Γη, τα πάνω έχουν έλθει κάτω και αντιστρόφως. Και στην εξέλιξη αυτή,το επιχειρείν υπό την ευρεία εννοια του,έπαιξε και παίζει πάντα,κύριο ρόλο. Τι ότι όμως τα «πάντα ρέουν, όπως το νερό στο ποτάμι», δεν είναι αρεστό σε όλους.
Το δε επιχειρείν,στην οικονομική του διάσταση, δεν είναι πρωτίστως, μορφή εξουσίας, όπως πολλοί άνθρωποι των επιχειρήσεων πιστεύουν. Είναι πρίν απ´οολα πηγή δημιουργίας και αυτό το βλέπει κανείς σε πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων. Υπό αυτή την έννοια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, έχει πεδίον δράσης λαμπρό στη διάρκεια της προεδρίας του να δράσει και να συμβάλλει αποφασιστικά στην επανεφεύρεση της ελληνικής οικονομίας.Σαφώς δε είναι σωστοί οι δεκα λόγοι που επικαλέστηκε για να τεκμηριώσει την εκτίμηση του.Όπως βέβαια,εύστοχη ήταν και η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να διοργανώσει μια εντυπωσιακή εκδήλωση για την καινοτομία και την επανεφεύρεση της Ελλάδας,σε μια κρίσιμη για το μέλλον της ιστορική στιγμή.