Ο ιστορικός Ραντσένκο «γλεντάει» το ΚΚΕ: Ναι, είμαι αντικομμουνιστής γιατί έζησα στη Σοβιετική Ένωση!

229

Έχει ταράξει για τα καλά τα νερά ο Βρετανός ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, με τις αποκαλύψεις του για τον ρόλο του ΚΚΕ στον εμφύλιο, αλλά και για την εμπλοκή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε αυτόν.

Ο Ραντσένκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, ανήρτησε πρόσφατα τέσσερα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν τη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ, αλλά και τον ρόλο του ΚΚΕ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Αυτό που προφανώς ενόχλησε ιδιαίτερα το ΚΚΕ ήταν ένα έγγραφο που ανήρτησε ο καθηγητής Ραντσένκο στο οποίο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Η ανάρτηση αυτή σχολιάστηκε εκτενώς στα ελληνικά social media, πολλοί έκαναν κριτική στο ΚΚΕ και ο Βρετανός ιστορικός βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο ιστορικός του John Hopkins Σεργκέι Ραντσένκο

Ο Κουτσούμπας τον αποκάλεσε υβριστικά «Παπαρατσένκο»

Η απάντηση του ΚΚΕ ήρθε για τον ιστορικό από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος του επιτέθηκε παραφράζοντας το όνομά του σε «Παπαρατσένκο», δηλαδή αερολόγο και ανυπόληπτο.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στο ΚΚΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η Λιάνα Κανέλλη, η οποία δήλωσε ότι «Κομμουνιστική ανάλυση από μη κομμουνιστή είναι εξ ορισμού αντικομμουνιστική».

Η απάντηση του ιστορικού

Ο ιστορικός Σεργκέι Ραντσένκο, ο οποίος δείχνει να έχει εκπλαγεί από την απήχηση που είχαν στην Ελλάδα οι αποκαλύψεις του, αλλά και από τη σφοδρή κριτική που δέχεται από το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα, απάντησε, όπως συνηθίζει, μέσω Twitter:

«Παρεμπιπτόντως, άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι είμαι αντικομμουνιστής: Συμφωνώ. Φυσικά, είμαι αντικομμουνιστής. Έχω εμπειρία από πρώτο χέρι από την ΕΣΣΔ, η οποία πρόσφερε δωρεάν, εφ’ όρου ζωής, εμβολιασμό κατά του κομμουνισμού. Δεν απαιτούνται ενισχυτικές δόσεις!».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο ιστορικός απαντούσε στον Δ. Κουτσούμπα και τον προέτρεπε, «αντί να χρησιμοποιεί υποτιμητικούς όρους», να διαβάσει περισσότερα αρχεία. Διευκρίνιζε, δε, για μια ακόμη φορά ότι το ενδιαφέρον του για τα ντοκουμέντα για τις σχέσεις ΚΚΕ-Σοβιετικής Ένωσης είναι ιστορικό και δεν αφορά τη σημερινή πολιτική τού ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος.

«Το ενδιαφέρον μου για τη δημοσίευση των ντοκουμέντων για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τη Σοβιετική Ένωση είναι ιστορικό. Δεν ενδιαφέρομαι (και γνωρίζω και ελάχιστα) για τις τωρινές πολιτικές του ΚΚΕ. Με τη δημοσίευση των ντοκουμέντων, ξεκινάω ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συχνά συνδέω ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Είναι φυσιολογικό.»

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι ο ηγέτης ενός ελληνικού πολιτικού κόμματος να επιτίθεται σε έναν ιστορικό, στον ίδιο προσωπικά (δηλαδή, στο πρόσωπό μου), χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Είναι αναξιοπρεπές, για να μην πω αισχρό. Θα πρότεινα στον κύριο Κουτσούμπα, που φαίνεται τόσο ενθουσιώδης για την ανάγνωση αρχειακών ντοκουμέντων, να διαβάσει περισσότερα από αυτά».

O ιστορικός απέκτησε ξαφνικά, με τις αναρτήσεις του, πολλούς φανατικούς αναγνώστες στην Ελλάδα, που παρακολουθούν τον «άτυπο» διάλογο που άνοιξε με το ΚΚΕ. «Συνεχίστε δόκτωρ Ράντσενκο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντική είναι η επιστημονική σας δουλειά για την Ελλάδα» γράφει, ενδεικτικά, ένας από τους αναγνώστες του στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος του BBC Λεονίντ Ραγόζιν σχολίασε τις αναρτήσεις του, γράφοντας: «Οι μελετητές της Αρχαίας Ελλάδας πρέπει να σας ζηλεύουν!».

Και η απάντηση Ραντσένκο: «Αλίμονο, οι άνθρωποι σύντομα θα ανακαλύψουν πως αντί να είμαι ο μεγάλος αντικομμουνιστής ήρωας ή κακός, είμαι απλώς ένας ιστορικός που περνά κάθε μέρα βαθμολογώντας δοκίμια και διαβάζοντας αρχειακά έγγραφα που κανείς άλλος εκτός από εμένα δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να διαβάσει».

Ο καθηγητής Ραντσένκο αποκάλυψε πρόσφατα μια ακόμη σελίδα από τα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης, που δείχνουν τον παραλογισμό του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου:

«Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα των σχέσεων στο εσωτερικό του κομμουνιστικού μπλοκ. Ένας από τους Έλληνες ηγέτες των κομμουνιστών (Μάρκος Βαφειάδης) κατηγορεί τον άλλον (Ζαχαριάδη) πως είχε στενές σχέσεις με τη γυναίκα του -και κάνει την αποκάλυψη σε μια συνάντηση με τους Σοβιετικούς ηγέτες, σε μια προφανή προσπάθεια να τους κάνει να παρέμβουν».

Πηγή: iefimerida.gr