Ο κυκλοθυμικός με το πλατύ γέλιο… Του Βασιλείου Γεωργίου Γρηγ. Παπαδάκη

308

Του Βασιλείου Γεωργίου Γρηγ. Παπαδάκη

«Είμαι ψεύτης, όχι κλέφτης». Η μόνη αλήθεια η οποία ειπώθηκε από τον αλληγορικό (άλλα λέει και άλλα εννοεί), της συριζαϊκής οπισθοδρομικής συμμαχίας, κατά την εξαετή θητεία ως συμπολίτευση-αντιπολίτευση. Το ψέμα χαρακτηρίζει ανθρώπους δειλούς και δουλοπρεπείς. Σε κακόβουλα ή διαταραγμένα άτομα το ψέμα υποκρύπτει δόλο, (συκοφαντική δυσφήμηση, διαβολή). Αντίθετα η αλήθεια προσιδιάζει σε άτομα με προσωπικότητα, γενναίο φρόνημα και ακέραιο χαρακτήρα.

Χαρακτήρας σημαίνει χαρακώνω, αποτυπώνω. Είναι έννοια πολυσήμαντη, περιλαμβάνει τις βασικές ιδιότητες και τα ατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Διαμορφώνεται από την πνευματική καλλιέργεια, την αγωγή, το περιβάλλον και τα βιώματα. Ο τρόπος με τον οποίον κάθε άνθρωπος ενεργεί, αισθάνεται και σκέπτεται καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιομορφία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου από τα λόγια και τις πράξεις γνωρίζεται. Συχνά γίνεται αναφορά στον ευέξαπτο Έλληνα, στο φλεγματικό Άγγλο, στον εργατικό Κινέζο.

Ο Ελβετός ψυχολόγος-ψυχίατρος, Carl Gustav Jung (1875-1961), διαχωρίζει τα άτομα, ανάλογα με το χαρακτήρα, σε ενδοστρεφή και εξωστρεφή. Οι εξωστρεφείς εξωτερικεύουν τα συναισθήματα, στρέφονται προς τον εξωτερικό κόσμο, είναι κοινωνικοί και έχουν πολλούς φίλους. Οι ενδοστρεφείς είναι τύποι εσωτερικής αντήχησης, ο κόσμος τους είναι περισσότερο σκέψη παρά δράση. Κατά τον Jung ο χαρακτήρας προσδιορίζεται από τις βουλητικές διαθέσεις, τη νόηση και το συναίσθημα. Πέρα από τον βιολογικό παράγοντα τα ψυχολογικά φαινόμενα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή νευρολογίας, Ernst Kretschner (1888-1964,) τα άτομα μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο ομάδες: Κυκλοθυμικοί και σχιζοθυμικοί. Οι κυκλοθυμικοί, κοντόσωμοι, με μεταβλητή διάθεση, οργή – πλατύ γέλιο. Οι σχιζοθυμικοί ψυχροί, αποστασιοποιημένοι, χωρίς συναίσθημα, λεπτόσωμοι.

Ο Erich Fromm (1900-1980), Γερμανό-Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Michigan, επεσήμανε την σημαντικότητα του κοινωνικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Κάθε άτομο έχει τις νοητικές, συναισθηματικές και γνωστικές ιδιαιτερότητες οι οποίες καθορίζουν την προσωπικότητα του. Ο χαρακτήρας αναφέρεται στο ηθικό μέρος της προσωπικότητας. Κατά τον Fromm, η προσωπικότητα είναι ο πυρήνας της ατομικής υπόστασης του προσώπου ιδωμένου από την πλευρά των άλλων.

Επακολούθημα: «Αποθέμενοι το ψεύδος λαλείτε την αλήθειαν» Απόστολος Παύλος