Ο μίτος του ελληνικού Δημοσίου… Του Διονύση Γουσέτη

633

Του Διονύση Γουσέτη

Ο Θησέας κατάφερε να βρει την έξοδο από τον Λαβύρινθο μόνον όταν ξετύλιξε τον μίτο (κουβάρι) της Αριάδνης. Για τον μίτο του ελληνικού Δημοσίου μάς μιλάει η αγωνία των κατοίκων της Σαρωνίδας μήπως καεί το σπίτι τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου. Η Ειρήνη Λεωνιδοπούλου έκανε στις 20/7 καταγγελία στην κοινότητα Σαρωνίδας και στον Δήμο Σαρωνικού για τα συσσωρευμένα ξερόχορτα. Στις 21 και 25/7 τής κοινοποιήθηκαν δύο επιστολές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προς τον Δήμο Σαρωνικού, με την προτροπή (sic) να απαντήσει στην καταγγελία της! Στην αγωνία της, έστειλε στις 7/8 στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια την πρόταση να διατεθούν στρατιωτικά φορτηγά για την αποκομιδή των εύφλεκτων υλών. Εις μάτην. Στις 11/8, μη ξέροντας πλέον ποιος είναι αρμόδιος, έστειλε επιστολή στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με κοινοποίηση σε γραφείο πρωθυπουργού, Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Σαρωνικού, υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εις μάτην. Οι δρόμοι και τα οικόπεδα-βόμβες βασιλεύουν.

Ποια Αρχή είναι υπεύθυνη; Ούτε οι ίδιες ξέρουν, όπως αποδείχθηκε και στην τραγωδία στο Μάτι. Οι αρμοδιότητες των διαδικασιών του Δημοσίου είναι ένα κουβάρι, και αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ελληνικής τσαπατσουλιάς. Σε πολλές περιπτώσεις, η διάχυση των αρμοδιοτήτων γίνεται εσκεμμένα, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτα, διότι έτσι διαχέεται και η ευθύνη. Υστερα, διότι με αυτό τον τρόπο κάθε πόλος (συν)αρμοδιότητας έχει την εξουσία να ασκεί πελατειακή πολιτική. Και το ρουσφέτι αποδίδει.

Μόλις πέρυσι, δημιουργήθηκε το «Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών» με το συμβολικό όνομα ΜΙΤΟΣ, που καταγράφει τις διαδικασίες του Δημοσίου. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 3.041 διαδικασίες που αφορούν 27 φορείς. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται στο υπ. Εσωτερικών το «Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» με στόχο τον συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης (υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι) ώστε τελικά ο πολίτης να γνωρίζει σε ποια υπηρεσία θα απευθύνεται για κάθε θέμα. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που θίγει κατεστημένα συμφέροντα. Περιμένουμε τη στιγμή που θα ξετυλιχτεί το κουβάρι και η κ. Λεωνιδοπούλου θα μπορεί να πληκτρολογεί τη λέξη «φωτιές» και να βρίσκει αμέσως σε ποιον θα αποταθεί και από ποιον θα ζητήσει ευθύνες.

Πηγή: kathimerini.gr