Ο ολέθριος “πολιτειακός σοσιαλισμός” του Περικλέους και του Κυριάκου Μητσοτάκη!

266

Κάθε μέρα ανακοινώνονται μέτρα, παρεμβάσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων, αγροτών, αλιέων, ΚΤΕΛ, θεάτρων που πλήττονται από την πανδημία με έσοδα από μόνο 1.000.000 φορολογούμενους επί συνόλου 7.500.000, από … άδεια δημόσια ταμεία και … δάνεια!

Του Δημήτρη Στεργίου

Ενώ, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 το δημόσιο έλλειμμα εκτιμάται (εκτιμάτο αρχές Οκτωβρίου και ,συνεπώς, οι πραγματοποιήσεις σίγουρα θα είναι χειρότερες!) σε 18 περίπου δισ. ευρώ, καθημερινώς και ακαταπαύστως σχεδόν διαβάζω ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων, αγροτών, αλιέων, επιστημόνων δια πάσαν νόσον και συμφορές που προκαλεί η υγειονομική κρίση, αλλά και η μόνιμη πανδημία στη διαχείριση των εθνικών πόρων τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτές οι ανακοινώσεις για μέτρα, παρεμβάσεις, παροχές και ανάληψη αφόρητων βαρών που προκαλούν οι αθάνατες μακροοικονομικές στρεβλώσεις και ανισορροπίες, ατολμία και δειλία στην εφαρμογή των φιλέκδικων οικονομικών νόμων, μού θύμισαν τον “πολιτειακό σοσιαλισμό” του Περικλέους, του γνωστού ηγέτη, του ενός ανδρός αρχή, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, της αρχαίας Αθηναϊκής, κατ΄ επίφασιν, Δημοκρατίας!

Διαβάζω όλα αυτά τη στιγμή που σημειώνεται αυτό το εφιαλτικό έλλειμμα και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες , αναζητεί «θησαυρούς» χρημάτων, κυρίως με δάνεια, για την «προστασία» τάχα των πολιτών από τις βλαβερές συνέπιες της πανδημίας (μεγάλη ύφεση, υψηλή ανεργία, μείωση εισοδήματος, κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ). Και η απογοήτευση κορυφώνεται καθώς την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση εμφανίζεται να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι τα ποσά αυτά δεκάδων δισ. ευρώ είναι … λίγα ή … πλασματικά!!! Έτσι, όλα αυτά, μού θύμισαν, όπως προανέφερα, την πρώτη ίσως εμφάνιση του «Κράτους – Πατερούλη» στον κόσμο! Δηλαδή εκείνου με τον όρο «Πολιτειακός Σοσιαλισμός» , τον οποίο εισήγαγε και εφάρμοσε ο Περικλής μετά την κρίση που προκάλεσαν οι συνεχείς τότε εθνικοί και εμφύλιοι πόλεμοι. Τότε, ο Περικλής, για να εξασφαλίσει το αναγκαίο οικογενειακό εισόδημα των Αθηναίων που δεν ήθελαν να εργάζονται ή δεν εύρισκαν δουλειά ή επέλεγαν δουλειές, όπως και σήμερα, μετά τους πολέμους , τούς έκανε όλους … δημόσιους υπαλλήλους, δημιουργώντας έτσι τη γνωστή «λόγω μεν Δημοκρατία, έργω δε του πρώτου ανδρός αρχή». Δηλαδή, τότε όλοι οι Αθηναίοι περίμεναν, ως «δούλοι» τη μέριμνα του «Πατερούλη» -Περικλή, η οποία όμως εξασφαλιζόταν με λεφτά από το πλούσιο Συμμαχικό Ταμείο και όχι από τους φορολογουμένους και τους … δανειστές, όπως στη σημερινή Ελλάδα!

Για τον λόγο αυτό σπεύδω να σημειώσω, για να μην παρεξηγηθώ, ότι θα επιδοκίμαζα αυτές τις παροχές, αν δεν τις πλήρωναν μόνο 1.000.000 συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι καταβάλλουν το 96% των φόρων για να τους παίρνουν με τη μορφή επιδομάτων, επιχοργήσεων και επιδοτήσεων οι υπόλοιποι 7.000.000 δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, όχι διότι δεν εισπράττουν, αλλά διότι παραοικονομούν ή φοροδιαφεύγουν ή φοροκλέπτουν ανενοχλήτως και ελευθέρως!

Προς επίρρωση παραθέτω μερικές διαιστώσεις από την επεξεργασία των πρόσφατων στατιστικών στοιχείων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 (εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2018)!

-Περίπου 2.500.000, από 4.800.000, ή πάνω από 52%, μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ.

-Αντιθέτως, περίπου 101.000 ή 25%, από περίπου 399.000, επιχειρηματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω 10.000 ευρώ!

-Περίπου μόνο 26.000 ή 5,4%, από πάνω από 500.000, αγρότες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ!

-Περίπου μόνο 22.000 ή 0,5%, από 4.400.000, δήλωσαν εισόδημα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα πάνω από 10.000 ευρώ!

-Περίπου 140.000 ή 9,1%, από π΄΄ανω από 1.500.000, δήλωσαν εισόδημα από ακίνητα πάνω από 10.000 ευρώ!

Τα μέτρα, οι παρεμβάσεις και το κόστος τους

Παραθέτω στη συνέχεια αυτά που διάβασα και που μού θύμισαν τον “πολιτειακό σοσιαλισμό” του ηγέτη της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, του Περικλέους, τον οποίο μιμούνταν όλοι οι σύγχρονοι πρωθυπουργοί και, φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα:

-Σε δύο πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και των συναυλιών ,όπως και για τα τουριστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ προχωρά η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, άμεσα προχωρά νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό των εισιτηρίων σε θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Μετά το τέλος της πανδημίας θα επιστρέφονται με την μορφή κοινωνικού εισιτηρίου.

-Παράλληλα, προχωρά η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ για τις κενές θέσεις που υποχρεούνται να έχουν λόγω της πανδημίας.

– Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ κόστισαν τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2021. Τα μέτρα που συνεχίζουν να εφαρμόζονται είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή, η αποζημίωση 600 ευρώ σε επιστήμονες, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, η κάλυψη μέρους του δώρου Πάσχα και του Δώρου Χριστουγέννων, η άδεια ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα βραχυχρόνιας απασχόλησης «Συν – Εργασία» κ.α.

Όσον αφορά στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το δημοσιονομικό αποτέλεσμά τους προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2021 σε πλεόνασμα ένα δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση έτους 2020 κατά ένα δισ. ευρώ.

-Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται πως η συνολική δαπάνη των ήδη προσδιορισμένων μέτρων Covid-19, ανέρχεται το 2021 σε 1,606 δισ. ευρώ, έναντι 6,528 δισ. ευρώ για το 2020.

-Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (σημείωση: κυρίως αντιπαραγωγικές επιχορηγήσεις δημόσιων οργανισμών!!!) προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν το 2021 στα 30 δισ. ευρώ.

-Τα νέα μέτρα κατά του Covid-19, τα οποία θα έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση το 2021 στις μεταβιβάσεις είναι:

  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
  • το κόστος επιδότησης πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ) και
  • η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και η επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.