Ο οβελίσκος της Ουάσιγκτον και ο Παρθενών… Του Αντώνη Βενέτη

31

Του Αντώνη Βενέτη

«Η Καθημερινή» 12.11.2024

Κύριε διευθυντά

Εις τις ανταποκρίσεις των παρουσιαστών των ημέτερων τηλεοπτικών διαύλων, οι οποίοι μετέβησαν στην πρωτεύουσα της Αμερικής για να καλύψουν τις πρόσφατες εκλογές, ενεφανίζετο εις το βάθος της οθόνης ο οβελίσκος της Ουάσιγκτον, σαν να λογχίζει τον ουρανό της αμερικανικής πρωτεύουσας. Ισως οι πλείστοι εξ αυτών να αγνοούσαν την ελληνική διάσταση του φημισμένου μνημείου. Το παρατιθέμενο «ρεπορτάζ» αθηναϊκής εφημερίδος του 19ου αιώνα διαφωτίζει πλήρως τη συμβολή της Ελλάδος εις το εν λόγω μνημείο. Το παραθέτω με τη διευκρίνιση ότι ο συντάκτης του σχετικού «ρεπορτάζ» ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

«ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 15/27 Δεκεμβρίου 1884. Ο ΜΕΓΑΣ ΟΒΕΛΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝΟΣ. […] Ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου ετέθη την 4 Ιουλίου 1848 υπό του τότε προέδρου της Συμπολιτείας Πολκ, η δε ανέγερσις έβαινε βραδέως αναλόγως των χρηματικών εισπράξεων του αναλαβόντος το έργον Συλλόγου. Μέχρι του 1854… το δε ύψος του κτιρίου είχεν φθάσει μέχρι 170 ποδών. Ο Σύλλογος είχε παρακαλέσει πάσας σχεδόν τας Κυβερνήσεις του πεπολιτισμένου κόσμου, όπως αποστείλωσι υλικόν τι και ουδεμία τούτων καθυστέρησε. […] η δε Ελλάς τεμάχιον μαρμάρου εκ συντετριμμένης στήλης του Παρθενώνος με την εξής ωραίαν επιγραφήν, συνταχθείσαν υπό της Συγκλήτου του Εθνικού ημών Πανεπιστημίου: Ερρίκω Γεωργίω Ουασιγκτώνι, ήρωι κλεινώ, πρώτω πολίτη, ιδρυτή νέας ελευθερίας ευνόμου.

Η Σόλωνος, Περικλέους, Αριστοτέλους πατρίς, τον αρχαίον τούτον λίθον, τιμής και θαυμασμού τεκμήριον […] Εν Νέα Υόρκη, την 6 Δεκεμβρίου 1884

Δ. Ν. Μπότασης»