O Παίκτης: Αυτοπροσωπογραφία του Αντώνη Σαμαρά

48

Πολλοί από μας γεννήθηκαν το 1977. Εκείνη τη χρονιά πολιτεύτηκε για πρώτη φορά με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, ο Αντώνης Σαμαράς, ο πιο ριψοκίνδυνος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα του τόπου στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα και γιος του πλέον δημοφιλούς Έλληνα γιατρού της εποχής, Κωνσταντίνου Σαμαρά, εξελέγη άνετα – σε ηλικία μόλις 26 ετών – Βουλευτής Μεσσηνίας. Υπήρξε ο νεώτερος Έλληνας Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι χαρακτηριστικό, πώς ο αστυνομικός της Βουλής δεν τον άφηνε να μπει μέσα, μέχρι να του επιδείξει την βουλευτική ταυτότητα, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του, (αυτή ήταν και η πρώτη πόρτα που έφαγε ο Αντώνης στη Βουλή).

Το μεγάλο προτέρημά του δεν είναι ούτε η καταγωγή, ούτε οι σπουδές του. Το μεγάλο του προτέρημα -για τους περισσότερους δεξιούς ελάττωμα- είναι πως, μολονότι βουλευτής του συντηρητικού χώρου, η συμπεριφορά του θύμιζε σ’ όλους τον Αντρέα. Η Μελίνα Μερκούρη μας πληροφόρησε πώς ο Φρανσουά Μιτεράν θαύμαζε την προσωπικότητα του νεαρού Υπουργού Εξωτερικών και τον αποκαλούσε “ο ανιψιός μου”. Ο Αντώνης όμως “τα έσπαγε” στα μπουζούκια στης Σωτηρίας Μπέλλου και στου Μητσιά, οι οποίοι ήταν και είναι πολύ καλοί του φίλοι. Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν από τους καλύτερους φίλους του. Ο Αντώνης τον λάτρευε (τον είχε εξάλλου προτείνει και για Πρόεδρο της Δημοκρατίας), τούτο όμως δεν τον εμπόδιζε στα επεισόδια του ‘85 στη Μεσσηνία να ανέβει πάνω στο τρακτέρ του αντιπάλου και να τα κάνει λαμπόγυαλο. Πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος -ένα σταυρουδάκι κρέμεται πάντα στο λαιμό του- από την άλλη όμως η σχέση του με τις γυναίκες πονεμένη και μακριά. Μέχρι ο Αντώνης να καταλήξει σ’ αυτό το πανέμορφο πλάσμα που ονομάζεται Γεωργία, πέρασε από την αγκαλιά της Μυρτώ Παράσχη, της Φούλμαν Μουντάνου, της Άννας Βίσση (η πλέον αξιόλογη, είπε κανείς τίποτα;)

Ο Αντώνης γίνεται Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Τζανετάκη και στη συνέχεια Υπουργός Εξωτερικών στις Κυβερνήσεις Ζολώτα και Μητσοτάκη.

Η δημοτικότητα του Αντώνη φτάνει στα ύψη μετά από την επιτυχή διπλωματική έκβαση του θέματος “Μυρίνας” ενώ φίλοι και αντίπαλοι υποκλίνονται μπροστά του. Ο Μητσοτάκης επικροτεί την ανέλιξη του Αντώνη (όλοι λένε πως η Μαρίκα τον έβλεπε σαν καλό γαμπρό για την Ντόρα). Τότε όμως ήρθε το Μακεδονικό.

Ο Μητσοτάκης νόμιζε πως ο Αντώνης θα ήταν πάντοτε του χεριού του και πάντοτε θα υπάκουε στις εντολές του. Ποιος εξάλλου θα τα έβαζε μαζί του. Είχε νικήσει ακόμη και αυτόν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον Σαμαρά.

Η δεκαετία του ‘80 ανήκει αποκλειστικά στο “τρομερό παιδί της δεξιάς”, όπως τον ονόμαζαν. Το πιο αγαπημένο πολιτικό τέκνο του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος συνήθιζε να λέει το ιστορικό: “ο Αντώνης είναι ο καλύτερος βουλευτής του τόπου και, αν δεν φύγει από το μαντρί, θα κυβερνήσει την Ελλάδα”. Ο Αντώνης προφητικά απαντούσε: “θα φύγω απ’ το μαντρί μόνο αν δω το λύκο μέσα σ’ αυτό” (και τι λύκος!). Μέσα σε δέκα χρόνια πέρασε από όλα τα αξιώματα της Νεολαίας και της Οργάνωσης της Ν.Δ. Οι φίλοι του, πολλοί και ορκισμένοι, οι εχθροί του το ίδιο.

Ο ίδιος μπορεί να ήταν πιστός στο αμερικανικό πρότυπο πολιτικού προφίλ, (βλέπετε οι σπουδές στο Harvard καθώς και η πιτσαρία όπου δούλευε στην Αμερική, τον είχαν μπάσει για τα καλά στον αμερικανικό τρόπο ζωής). Όμως, όταν έπαιρνε ανάποδες ποιος τον συγκρατούσε; Οι Μεσσήνιοι ακόμη θυμούνται τις εκλογές του ‘85 όπου οι νεολαίοι του Αντώνη (το ζήσαμε κι αυτό) είχαν φάει ξύλο, έξω από την πόλη της Καλαμάτας ενώ η αστυνομία – τον καιρό των Κλαδικών – είχε κλείσει τα μάτια. Ο Αντώνης, “ταύρος εν υαλοπωλείο”, δε δίστασε να μπει στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης και να ξηλώσει με τα χέρια του τα γαλόνια και τη γραβάτα του αστυνομικού διευθυντή, (έτσι ξεφτίζει ο μύθος του Βαρσάμη Γιοβανούδα…)

Προσυνέδριο της Ν.Δ. στην Πάτρα το 1986: όλη νύχτα το ξενοδοχείο δεν έκλεισε μάτι και το πρωί όλοι αναζητούσαν το δωμάτιο από όπου ακουγόταν όλη τη νύχτα σκυλάδικα. Ήταν το 504, όπου ο Σαμαράς και ο Μεϊμαράκης είχαν επιστρέψει από ξενύχτι στα μπουζούκια και συνέχιζαν με δυο τραγουδίστριες που είχαν πάρει μαζί…

Το ‘86 η Ν.Δ. αλλάζει Πρόεδρο, ο Αντώνης, στηρίζει τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο αργότερα πρότεινε και εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης όμως κερδίζει τις εσωκομματικές εκλογές και γίνεται Πρόεδρος της ΝΔ.

Το ‘89, το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές, ο Αντώνης θριαμβεύει. Παίρνει 35.000 σταυρούς στη Μεσσηνία σε σύνολο 110.000 εγκύρων ψηφοδελτίων και 57.000 ψήφων της ΝΔ.!!!

Ο Αντώνης είχε δύο πολύ έντονα χαρακτηριστικά: πατριδολάτρης (γνήσιος εγγονός της Π. Δέλτα) και παρορμητικός μέχρι κεραίας… Αυτά τα δύο, στη συγκεκριμένη περίπτωση έφεραν την έκρηξη. Ο Αντώνης αγωνίζεται μέσα και έξω από την Ελλάδα για την Μακεδονία. Κατεβάζει εκατομμύρια Έλληνες στους δρόμους όλου του κόσμου (συλλαλητήρια Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Μελβούρνης – Ν.Υόρκης – Οττάβας), και ύστερα κουνώντας τις αεροφωτογραφίες από αυτές τις λαοθάλασσες, φωνάζει στους εταίρους της Ε.Ο.Κ.: “Εμένα με σταματάτε, σταματήστε όμως κι αυτούς”  

Στις 16 Δεκέμβρη 1992, οι Ευρωπαίοι με τους τρεις όρους του “Πακέτου Πινέιρο” δίνουν γη και ύδωρ στο Σαμαρά. Αυτές τις ώρες η Ελλάδα εκτός συνόρων θριαμβεύει, γίνεται μεγάλη όπως παλιά. Παπανδρέου και Πάγκαλος συγχαίρουν τον Σαμαρά. Η δημοτικότητά του αγγίζει το 85% των Ελλήνων (κρύψου Αβραμόπουλε). Ο Μητσοτάκης ανησυχεί.

Την ημέρα παράδοσης του Υπουργείου, 6.000 Έλληνες έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών διαδηλώνουν για τον Αντώνη τους. Ο Μητσοτάκης περνώντας μέσα από το πλήθος δείχνει να τα έχει χαμένα. Ένας Μεσσήνιος που έχει έρθει γι’ αυτόν τον λόγο από την Καλαμάτα του φωνάζει, κουνώντας απειλητικά το χέρι: “Η Μακεδονία είναι Ελληνική, Μητσοτάκη την πούλησες κι αυτή”…

Επίσης “ο Σαμαράς έριξε τη κυβέρνηση γιατί τα άρπαξε από τον Κόκκαλη”, Ψέμα, ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που δυο μέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης έδωσε κατ’ ανάθεση και όχι κατά διαγωνισμό (!!!), το “ξυστό” στον Κόκκαλη. Επίσης η υπόθεση Καλτσεστρούτσι -ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗ – Πατσαβόλτα οδήγησε όλη την οικογένεια Μητσοτάκη και τους φίλους της στον εισαγγελέα. Οι Έλληνες δε χρειάζεται να ζητούν τα ελγίνεια, αρκεί να αγοράσουν τη συλλογή αρχαίων της οικογένειας Μητσοτάκη!!!

Σήμερα ο Αντώνης έχει δικαιωθεί παντού. Όταν μιλούσε από το ’92 για ταχεία διολίσθηση της σκληρής δραχμής 2% κάθε χρόνο, τότε όλοι γελούσαν. Ο Σημίτης έκανε υποτίμηση 15% μέσα σε μια νύχτα και 100 άτομα πλούτισαν σε βάρος των υπολοίπων Ελλήνων…

Μιλούσε πρώτος από το ’89 για τα πετρέλαια του Αιγαίου και τον είχαν για τρελό, σήμερα όλοι ξέρουμε γι αυτό.

Αυτός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που τα έπαιξε όλα σε μια ζαριά. Που άλλαξε τη φυσική διαδοχή των πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Που τα έβαλε πρώτος και μόνος με το Μητσοτάκη. Ο Αντώνης, ο πιο ριψοκίνδυνος Παίκτης της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο Αντώνης της Ελλάδος.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει (από 47% σε 39%). Ο Αντώνης έχει ήδη ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη την οποία και “βάφτισε” ο Οδυσσέας Ελύτης. Τηλεφώνησε στον Αντώνη, στο γραφείο του, λίγο πριν παραδώσει το Υπουργείο Εξωτερικών: “Είμαι ο Ελύτης, από μια τέτοια “Άνοιξη” έχει ανάγκη ο τόπος, είμαι μαζί σου”, του είχε πεί. Ήταν ένα από τα δύο τηλεφωνήματα που δέχτηκε ο Αντώνης εκείνη τη δύσκολη στιγμή. Το άλλο ήταν του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ…

Η ΠΟΛ.ΑΝ. λαμβάνει 5% και 10 έδρες. Στις Ευρωεκλογές αγγίζει το 9%. Μέχρι τότε όλα πάνε καλά. Στη συνέχεια, κάποια λάθη, ίσως και αδυσώπητος πόλεμος από τα Μ.Μ.Ε., οδηγούν το κόμμα σε στάδιο ύφεσης. Άλλο ένα λάθος, ίσως, φαίνεται η πρόταση και η εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία όλοι θεωρούν στήριξη στον Ανδρέα. Μα η ίδια η Ν.Δ. είχε προτείνει τον Τσαλδάρη! Ακόμη και το Βελζεβούλ θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ για να μείνει στην εξουσία. Τι κι αν ο κ. Στεφανόπουλος αποτελεί κόσμημα και είναι ο καλύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είχαν ποτέ οι Έλληνες; Η λάσπη πέρασε και κόλλησε, όπως κι άλλες φορές. Λένε “ο Αντώνης Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς”. ΨΕΜΑ. Η μόνη δήλωση που είχε κάνει ο Αντώνης ως πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος που επισκέφθηκε την Αλβανία ήταν: “Να κάνουν οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας ελεύθερα Πάσχα στις πατρογονικές τους εστίες.” Ποτέ δεν κάλεσε τους Αλβανούς στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρο παρασκήνιο. Διαβάζοντας κανένας το βιβλίο του Α. Τάρκα “Αθήνα -Σκόπια, πίσω από τις κλειστές πόρτες”, ανατριχιάζει. Ο Μητσοτάκης, άγνωστο γιατί και ενώ έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του, ζητά σύνθετη ονομασία. Ακολουθούν Συμβούλια Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η παρασκηνιακή αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από το Υπουργείο Εξωτερικών. Όλη η αλήθεια κλείνεται στα λόγια του Δημάρχου Σερρών – ανήκε στο ΠΑΣΟΚ – στο συνέδριο Δημάρχων Μακεδονίας. “Είδαν τον Υπουργό κ. Σαμαρά πικραμένο, απογοητευμένο, φαίνεται πώς όλοι τον είχαν αφήσει μόνο. Δεν πειράζει. Εμείς, ο λαός, οι πολλοί, είμαστε μαζί του …”

Φώναζε για τα ελληνικά δίκαια στην Μακεδονία, την Κύπρο, το Αιγαίο, την Κομοτηνή. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε την πορεία των εθνικών θεμάτων.

Πηγή: Περιοδικό «ΧΥΜΑ» της Νεολαίας της Πολιτικής Άνοιξης (Πολ.Αν.), τεύχος Απριλίου 1999. (Διατηρήσαμε την «ορθογραφία»). athensreviewofbooks.com