Ο ψηφιακός δρόμος της Ελλάδας

315

Οι επενδύσεις στο ψηφιακό αύριο της χώρας θα είναι οι πρωταγωνιστές των επόμενων ετών. Τα ψηφιακά άλματα που έκανε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια επιταχύνονται, με δύναμη πυρός 2,13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κινητοποιώντας αντίστοιχου ύψους επενδυτικά κεφάλαια. Με καταλύτη την πανδημία, η χώρα μας έχει μπει στον διεθνή χάρτη της ψηφιακής μετάβασης, όπως φάνηκε στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσίασε σε κορυφαίους αξιωματούχους, επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων, όπως η Starlink και η Intel, την ψηφιακή στρατηγική της χώρας.

Μαγνήτης επενδύσεων

Οι τεράστιες ανάγκες διασυνδεσιμότητας κάνουν την Ελλάδα μαγνήτη επενδύσεων για την Ανατολική Μεσόγειο σε κέντρα δεδομένων, υποδομές και υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών. Με τις γεωπολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν ραγδαία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι δημιουργεί νέες προοπτικές για την ανάδειξή της σε hub δεδομένων.

Οι εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται μπροστά σε ένα τσουνάμι ψηφιακών έργων, ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αναβαθμίσουν κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες. Όταν χρειάστηκαν 30 χρόνια για να απορροφήσουν περί τα 5 δισ. από ευρωπαϊκά προγράμματα.

1.400 υπηρεσίες

Πώς φθάσαμε όμως στο σήμερα, με το gov.gr να ξεπερνά πια τις 1.400 υπηρεσίες από τις 531 με τις οποίες ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια; «Το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν να εμπιστευτούν οι πολίτες τα νέα ψηφιακά εργαλεία» εξηγεί στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. «Το 2019 η Ελλάδα έβγαινε από μια οικονομική κρίση που επηρέασε σημαντικά τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. Έπρεπε, λοιπόν, να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση δημιουργώντας ψηφιακές υπηρεσίες που θα χαρακτηρίζονταν από λειτουργικότητα και ασφάλεια. Από τότε που θέσαμε σε λειτουργία το gov.gr, έχουμε δημιουργήσει 900 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν σε ένα ιδιαίτερα απλό και φιλικό προς τον πολίτη περιβάλλον. Και μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι κάθε μήνα βλέπουμε να αυξάνεται η εκθετική πρόοδος που καταγράφουν οι ψηφιακές συναλλαγές. Και αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη για εμάς, ότι με κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή που υλοποιούμε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται όλο και περισσότερο κομμάτι της καθημερινότητας όλων των πολιτών».

Οι e-συναλλαγές

Είναι εντυπωσιακό ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο μέσα στο 2021 έφθασαν τα 567 εκατ., υπερπενταπλάσιες από το 2020, ενώ το 2018 είχαν καταγραφεί μόλις 8,8 εκατ. Κάθε πολίτης έχει γλιτώσει περίπου 63 ουρές τον χρόνο σε γκισέ και γραφεία. Και το 2022, το πρώτο πεντάμηνο, η ταυτοποίηση των πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω των κωδικών Taxisnet αυξήθηκε στις 154,3 εκατ. φορές έναντι 63,6 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι (+142%), με 276 φορείς να παρέχουν πια πρόσβαση με κωδικούς Taxisnet.

Από τον εμβολιασμό για την COVID-19 μέχρι τον περιορισμό των συνεπειών από τις αυξήσεις στο ρεύμα, η ψηφιοποίηση έδωσε λύσεις. Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ίδρυση ατομικής επιχείρησης, μεταβιβάσεις αυτοκινήτων και μεταβιβάσεις ακινήτων.

H γραφειοκρατία

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να περάσουμε «από το χαρτί στην πληροφορία». Να ψηφιοποιήσουμε αρχεία τα οποία τηρούνται για δεκαετίες μόνο σε φυσική μορφή – και αναφέρομαι στα υποθηκοφυλακεία, στις πολεοδομίες, στις συντάξεις και σε τόσα ακόμα παραδείγματα που όλα τα δεδομένα βρίσκονται μόνο έγχαρτα. Από αυτό το γεγονός πηγάζουν ζητήματα «βαριάς γραφειοκρατίας». Έχουμε το παράδοξο να διαθέτουμε τα κονδύλια για να πληρώσουμε συντάξεις από την πρώτη ημέρα της συνταξιοδότησης, αλλά να μη γνωρίζουμε το ακριβές ποσό. Αντίστοιχα, βλέπουμε πόσα έγγραφα απαιτούνται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Πλέον, χάρη και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε άμεσα όλα τα απαραίτητα ψηφιακά έργα. Ο σχεδιασμός μας έχει ορίζοντα το 2025, οπότε και η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών θα συναντήσει την ολοκλήρωση των μεγάλων ψηφιακών έργων. Με τον τρόπο αυτόν, η Ελλάδα θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού χάσματος με τις τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες» σημειώνει ο κ. Πιερρακάκης.

Ψηφιακά έργα

Ο κύκλος των μεγάλων ψηφιακών έργων άνοιξε εφέτος. Η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Η ενεργοποίηση του ατομικού προφίλ υγείας, μέσω του MyHealth app, τον περασμένο Οκτώβριο δρομολόγησε το μεγάλο στοίχημα, που είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Η νέα πλατφόρμα προληπτικής ιατρικής ξεκίνησε από τον καρκίνο του μαστού για να επεκταθεί σταδιακά και σε άλλα νοσήματα.

Συνταγογράφηση

Η μαγιά δημιουργήθηκε μέσω της άυλης συνταγογράφησης που «κούμπωσε» 3,5 εκατ. αριθμούς κινητών τηλεφώνων με τους ΑΜΚΑ των πολιτών και το ιστορικό τους. Μέσα στο επόμενο τετράμηνο, ο «πιλότος» του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας θα είναι έτοιμος και θα χτίζεται σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του δικτύου τηλεσυμβουλευτικής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Το έργο του e-justice, ύψους 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις δημοφιλείς τηλεδίκες, τα ψηφιακά δικόγραφα και ψηφιακά συστήματα για την υποστήριξη των δικαστηρίων. Πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. Στον τομέα της Δικαιοσύνης κατευθύνονται 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της, που αποτελεί και ένα από τα αγκάθια για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το μεγάλο πρόγραμμα για την ψηφιακή μεταρρύθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρχικά με 180 εκατ. ευρώ μέσω voucher για την ενίσχυση 100.000 επιχειρήσεων με ως 250 εργαζομένους. Στην πλήρη του εξέλιξη το έργο θα αθροίσει κονδύλια 465 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Oι δήμοι

Τέλος, οι δήμοι της χώρας μπαίνουν στη σφαίρα των smart cities με κονδύλια ύψους 320 εκατ. ευρώ. Μέσα από 39 επιμέρους δράσεις, που περιλαμβάνουν από ευφυή συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης, έξυπνες διαβάσεις πεζών, αυτόματο φωτισμό, μέχρι σύγχρονο τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών, ευφυή διαχείριση απορριμμάτων και τηλεϊατρική για τους δημότες, 332 δήμοι της χώρας βάζουν τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των πολιτών.

Σε πρώτη φάση, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, δεκαέξι μεγάλοι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων, συν ο «έξυπνος» Δήμος Τρικκαίων, που αποτελεί την καλή ελληνική πρακτική, επιλέγουν τις δράσεις που ταιριάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι 315 δήμοι με πληθυσμό ως 100.000 κατοίκους, με χρηματοδότηση 230 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.