Ο Τατάρ ως εντολοδόχος της Άγκυρας στα κατεχόμενα

334

Η τήρηση ίσων αποστάσεων από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί προϋπόθεση της αμεροληψίας του, σύμφωνα με την ανάλυση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες ως προς τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η προσέγγιση του Ερσίν Τατάρ επί του περιεχομένου της έκθεσης είναι στη βάση της λογικής της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. Θεωρεί ως θετικά τα όσα κινούνται προς τη λογική των δύο κρατών και αρνητικά όσα παραπέμπουν στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το γραφείο του Ερσίν Τατάρ εξέδωσε χθες ανακοίνωση (πηγή ΓΤΠ) στην οποία αναλύει την έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η τουρκοκυπριακή ηγεσία:

► Ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζει τον διορισμό ενός νέου απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ, όμως οι προσπάθειες σε αυτό το θέμα μπλοκάρουν στην αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

► Στις δύο πρόσφατες εκθέσεις δεν συμπεριλήφθηκε η αναφορά «ίσα εγγενή δικαιώματα» (equal inherent rights) που υπήρχε στην «Έκθεση Καλών Υπηρεσιών» του ΓΓ ΟΗΕ ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2021, κάτι που θεωρείται ως «ατυχές βήμα προς τα πίσω που δεν εξυπηρετεί την απαραίτητη ισορροπία για μια βιώσιμη συμφωνία».

► Οι επιτυχίες τους τελευταίους έξι μήνες σε σχέση με τους κανόνες που ισχύουν στα σημεία διέλευσης και στα θέματα του 5G και της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση, έγιναν κατορθωτές με τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία υποστηρίζει τη συνέχιση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών χωρίς πολιτικοποίησή τους, πιστεύοντας ότι διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

► Στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών του, ο ΓΓ κάνει λόγο για το ρίσκο να απομακρύνει περαιτέρω τις δύο πλευρές μεταξύ τους η ανισότητα που βαθαίνει ανάμεσα στις δύο οικονομίες και «δικαιολογημένα τονίζει την ανάγκη να ξεπεραστεί αυτή η ανισότητα κατά την ετοιμασία συνθηκών συμφωνίας. Είναι φανερό πως ένας από τους βασικούς λόγους της εν λόγω ανισότητας είναι η απάνθρωπη και αναχρονιστική απομόνωση και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό και αναφέρονται και στις εκθέσεις των ΗΕ».

► Η τουρκοκυπριακή πλευρά ελπίζει σε βήματα προκειμένου «να ξεπεραστεί αυτή η ανισότητα».

► Η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι «το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού δεν αντίκειται σε αυτά τα ψηφίσματα και ότι σε αρμονία με τον βασικό σκοπό που προβλέπεται σε αυτές τις αποφάσεις, δίνεται η δυνατότητα να βρεθεί θεραπεία μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών της ΤΔΒΚ στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των φυσικών και νομικών προσώπων που ήταν οι νόμιμοι δικαιούχοι του κλειστού Βαρωσιού το 1974 […]»

► Αναφορικά με την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ στις πλευρές να καταβάλουν σοβαρή προσπάθεια για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η «προεδρία» σημειώνει ότι θεωρεί πως η έκκληση αυτή απευθύνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στην Ελλάδα που, όπως ισχυρίζεται, προκαλούν την ένταση. «Προσδοκία μας σε αυτό το θέμα είναι να μην μείνει στα λόγια αυτή η έκκληση και οι διεθνείς παίκτες να επιδείξουν σεβασμό στην ισότητα των δύο πλευρών στην Κύπρο και στα κεκτημένα δικαιώματά τους», προσθέτει η «προεδρία».

► Για την τουρκική πλευρά, αναφορές όπως «Κυπριακή Δημοκρατία», «Κυπριακή Κυβέρνηση» παραγνωρίζουν την πραγματικότητα ότι αυτοί οι θεσμοί βρίσκονται κάτω από την κατοχή της ε/κ πλευράς, δεν εκπροσωπούν τον τ/κ «λαό» και το σύνολο της Κύπρου και έχασαν τη νομιμότητά τους.

Το γραφείο του Ερσίν Τατάρ στην ανακοίνωσή του προβαίνει σε υποδείξεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ως προς το θέμα των ίσων αποστάσεων. Αναφερόμενη στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος επέκρινε την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στις εκθέσεις του, η «προεδρία» τη χαρακτήρισε «πραγματικά διδακτική» και σημείωσε ότι απαιτείται από την αμεροληψία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να τηρεί ίσες αποστάσεις. «Επιπλέον, είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώθηκε παράλληλα με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και εκ μέρους του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που απορρίπτει από την αρχή κάθε είδους προσπάθειες συμφωνίας στο νησί», υποστηρίζει και καταλήγει λέγοντας ότι οι απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις εκθέσεις θα εκφραστούν πιο λεπτομερώς από τις «αρμόδιες μας αρχές» στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήψη της απόφασης.

Απορρίπτει ομοσπονδία, θέλει χωριστή ένταξη στην ΕΕ

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κυριαρχίας, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας εδράζονται στο παρελθόν και υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες σε σχέση με το δικαίωμα λόγου της στο νησί. Υποστηρίζοντας ότι ο στόχος του διδύμου Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί, ο Τατάρ (πηγή ΓΤΠ) επανέλαβε ότι «δεν θα παίξουμε το παιχνίδι που παίζεται στο πλαίσιο ενός ενιαίου οικοδομήματος υπό το όνομα της ομοσπονδίας με υποσχέσεις ευημερίας κάτω από τη στέγη της ΕΕ».

Ισχυριζόμενος ότι δεν τάσσεται ενάντια στην ΕΕ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με μια συμφωνία στη βάση της «πραγματικότητας των δύο κρατών» με ισότητα και κυριαρχία, θα καταστεί δυνατή η ένταξη της «βόρειας Κύπρου» στην ΕΕ με τη στήριξη της Τουρκίας.

Εξέφρασε τη θέση ότι με την ένταξη της τουρκοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ με το «παιχνίδι της ομοσπονδίας» επιχειρείται να αποκοπούν οι δεσμοί τους με την Τουρκία. Προς αυτό υποστήριξε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος. Αν σε μια συμφωνία συμπεριληφθεί η αντίληψη δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, τότε μπορούμε και εμείς να είμαστε εντός της ΕΕ. Όμως, πρέπει να μπορούμε να συνεχίσουμε πάντοτε με αυτή την αντίληψη τις σχέσεις μας με την Τουρκία ως το κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται στον βορρά».

Ο Τατάρ επανέλαβε ότι έθεσε στο τραπέζι την πρόταση «λύσης» δύο κρατών με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας, ότι μόνο στη βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών μπορούν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις με στόχο την ομοσπονδία που διεξήχθησαν για πολλά χρόνια.

Θέλει πτήσεις από το Αζερμπαϊτζάν 

Ναυλωμένες πτήσεις και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ κατεχομένων και Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Σε δημοσίευμα της Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται ότι ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος και το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένα ενιαίο σύνολο πάντοτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ως «ένα έθνος τρία κράτη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας στη δημοσιογράφο Σαμπίνα Αγκάγιεβα του τηλεοπτικού σταθμού Real TV από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι «λαοί» του Αζερμπαϊτζάν και της «τδβκ» ήρθαν στο σήμερα, περνώντας από παρόμοιο πόνο και υπογράμμισε τη σημασία του «παρόμοιου αγώνα των δύο χωρών».

Επαναλαμβάνοντας τη σημασία της «νέας πολιτικής» που προβλέπει ένα μοντέλο λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο κυριαρχικά ίσων κρατών, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία και θα συνεχίσουν να εξηγούν τη «νομιμότητά» της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του τουρκοκυπριακού «λαού» για το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν πήρε πίσω τα εδάφη του, όπως τα αποκάλεσε, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ συνεχάρη το Αζερμπαϊτζάν για τη μεγάλη νίκη του, την οποία χαρακτήρισε ως νίκη ολόκληρου του τουρκικού κόσμου.

Ο Τατάρ επανέλαβε τη θέση ότι τα κατεχόμενα είναι ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο αγώνας του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι και αγώνας του τουρκικού κόσμου.

Εκφράζοντας την επιθυμία να αναπτυχθούν οι σχέσεις του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι αναμένει την έναρξη ναυλωμένων πτήσεων ανάμεσα στις «δύο χώρες» και ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Το πεσκέσι από τους Άγγλους 

Ο Ερσίν Τατάρ στη συνέντευξή του στην Γκιουνές (πηγή ΓΤΠ) αναφέρθηκε στο θέμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου. Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι παρά το γεγονός πως οι περιουσίες που βρίσκονται στο Βαρώσι ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ, δόθηκαν παρανόμως «πεσκέσι», κατά την έκφρασή του, κατά την περίοδο των Άγγλων και αναπτύχθηκε μια αντίληψη ότι το Βαρώσι θα επιστρεφόταν αν υπήρχε συμφωνία, όμως δεν είχαν αποτέλεσμα η αυτοθυσία και οι προσπάθειες που, όπως ισχυρίστηκε, κατέβαλε η τουρκική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας.

Εξάλλου, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους και για τον λόγο αυτό, κατόπιν διαβούλευσης με την Τουρκία, πραγματοποιήθηκε το άνοιγμα του Βαρωσιού με «ένα νέο πολιτικό όραμα δύο κρατών». Σημειώνοντας ότι το Βαρώσι είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικονομία τους, ο Τατάρ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική στο Βαρώσι είναι ότι οι περιουσίες θα μπορούσαν να δοθούν στους παλιούς τους ιδιοκτήτες μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών.

Πηγή : philenews.com