O Tσαβούσογλου επανέρχεται στα περί διαλόγου… Του Μανώλη Κωστίδη

306

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξακολουθεί να κατηγορεί την Αθήνα πως κρύβεται πίσω από την Ε.Ε. και ισχυρίστηκε πως αποφεύγει τον διάλογο με την Αγκυρα. «Το “Ορούτς Ρέις” επέστρεψε επειδή είχε ολοκληρώσει τις εργασίες του. Υπήρξαν δύο ευκαιρίες πριν. Τότε ήταν που επέστρεψε για συντήρηση. Πριν από αυτό, ο πρόεδρός μας καθυστέρησε λίγο τις εργασίες του, κατόπιν αιτήματος της Μέρκελ. Εδωσε άλλη μία ευκαιρία στη διπλωματία. Στη συνέχεια, αποσύρθηκε για συντήρηση. Τώρα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του. Τι δικαιολογία θα βρει η Ελλάδα τώρα; Θέλετε διάλογο μαζί μας ως δύο γείτονες; Θέλετε να λύσετε προβλήματα διά του διαλόγου; Ή θα συνεχίσετε να αναζητάτε καταφύγιο πίσω από την Ε.Ε.; Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Αγκυρα έχει δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και πως δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της. Ο ίδιος πρότεινε για άλλη μία φορά τη διοργάνωση της διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Προκάλεσε εντύπωση, όμως, η πρόσκλησή του στη διάσκεψη και των εταιρειών που πραγματοποιούν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στην Κύπρο, αν συμμετέχουν οι Ελληνοκύπριοι, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει και η “ΤΔΒΚ”», τόνισε.

Στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο 24 TV, σημείωσε ότι όπως η Τουρκία έχει ανάγκη την Ε.Ε. έτσι και η Ε.Ε. έχει ανάγκη την Τουρκία κι έδωσε οδηγίες προς τις Βρυξέλλες. Υποστήριξε πως «η στάση της Ε.Ε., ως περιφερειακού παίκτη, προς την Τουρκία, άλλου περιφερειακού παίκτη, πρέπει να είναι λογική, ορθολογική και να στοχεύει στην αλληλεγγύη και στη συνεργασία».

Ενόχληση

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία έχουν ενοχλήσει την Αγκυρα και ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως «η απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις, από πολιτική και νομική άποψη, είναι λανθασμένη. Είναι μια μονομερής απόφαση. Παράλληλα, είναι και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του διαλόγου με την Ουάσιγκτον και δήλωσε πως και ο ίδιος αλλά και ο Ερντογάν γνωρίζουν καλά τον Τζο Μπάιντεν κι έχουν συνεργαστεί μαζί του.

Ο πρόεδρος Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, πάντως, υποστήριξε πως η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν προκάλεσε έκπληξη στον ίδιο και στην ηγεσία της Τουρκίας. «Εχουμε αναφέρει ότι δεν την αποδεχόμαστε, είναι άδικη και ότι δεν μπορούν να υποχρεώνουν τη θέληση μιας χώρας σχετικά με τις ανάγκες για την εθνική άμυνά της. Εμείς δεν χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και μέχρι τώρα δεν χρειαστήκαμε κάτι τέτοιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, τα διάφορα εμπάργκο ήδη προκαλούν προβλήματα. Τα μαχητικά F-35 δεν παραδίδονται στην Τουρκία και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποκάλυψε πως δεν έχει ξεκινήσει και δεν θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του τουρκικής κατασκευής άρματος μάχης Altay. Στην ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, με ειρωνικό τρόπο απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και δήλωσε «τουλάχιστον ας παραδίνατε μια μινιατούρα του άρματος». Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, παραδέχθηκε πως η παραγωγή του Αltay δεν προχωράει λόγω «παγώματος» εξαγωγών κινητήρων από τη Γερμανία. Το Βερολίνο εφαρμόζει «άτυπο εμπάργκο» στην Αγκυρα λόγω της επέμβασής της στη Συρία. Αναλυτές, πάντως, τονίζουν πως τα γερμανικής τεχνολογίας έξι υποβρύχια ναυπηγούνται κανονικά στην Τουρκία.

Πηγή: www.kathimerini.gr