Ο Υφυπουργός «Επαιτειακής Κουλτούρας»

297

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

… καθότι Έπαρχος πολιτεύεται καταπώς του κατεβάσει η κούτρα του και η αγωγή του. Το Επαρχείο που διοικεί προφανώς δεν μας έχει γραμμένους στις ενημερωτικές λίστες του, κατά τη βούληση και επιθυμία του παντεπόπτη άρχοντα. Έτσι μαθαίνουμε τα νέα περί πολιτισμού, βραβείων, εκδηλώσεων, και άλλων ψυχαγωγών δράσεων, από δεύτερο ή τρίτο χέρι και ενίοτε τυχαία. Όπως χθες (21/7) μάθαμε τα της απονομής των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων από την ιστοσελίδα κάποιας εφημερίδας.

Ο Έπαρχος, καθότι ζαγάρι της Ανατολής, νομίζει ότι η Επαρχία του Πολιτισμού είναι υποτελής του. Τον ενημερώνουμε ότι δεν μας πτοούν τέτοιες μικρόψυχες συμπεριφορές. Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε τα έργα του και ας συνεχίζει αυτός να μας αγνοεί, επιδεικνύοντας τόσο αντιθεσμική συμπεριφορά.

Ρητορικό ερώτημα: αντιστοίχως μπορεί κανείς να φανταστεί την κατακραυγή αν δεν είχε σταλεί δελτίο τύπου στην New York Review of Books για την απονομή των λογοτεχνικών βραβείων στην Αμερική;
(Προσθήκη 22 Ιουλίου 2021)

Η Athens Review of Books απευθύνθηκε στις 24 Μαΐου 2021 στο Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού, με τον πιο θεσμικό, επίσημο, αλλά και υποδειγματικά δεοντολογικό τρόπο. Ζητούσε την αυτονόητη σε δημοκρατική πολιτεία ενημέρωση και συγκεκριμένα την λίστα των επιχορηγήσεων και –κυρίως– τις αιτιολογίες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε αυτή η από πολλές πλευρές επίμεμπτη λίστα. Την λίστα αυτή είδαμε άναυδοι δημοσιευμένη σε pdf (δηλαδή όπως υποθέτουμε ότι την έστειλε στα μέσα ενημέρωσης το γραφείο τύπου του Υπουργείου) στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Το Γραφείο της Υπουργού μάς απάντησε αυθημερόν ότι διαβίβασε το αίτημά μας στον Υφυπουργό (για τον κύριο Ν. Γιατρομανωλάκη πρόκειται), στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει η υπόθεση, «και θα απαντηθεί από το γραφείο Υφυπουργού». Αυτός όμως δεν απάντησε, άγνωστο τι προσπαθώντας να κρύψει. Ένα μήνα μετά, δηλαδή στις 22 Ιουνίου, υπενθυμίσαμε γραπτώς στον περί ού ο λόγος Υφυπουργό ότι ακόμη περιμένουμε την απάντησή του. Και, αφού περιμέναμε άλλες 10 μέρες, στις 2 Ιουλίου δημοσιεύσαμε το απολύτως δικαιολογημένο κείμενο «Ο Προπετής Γιατρομανωλάκης και η Επαιτειακή Λίστα του». Δηλαδή περιμέναμε 40 ημέρες απάντηση, και απάντηση δεν είχαμε.

Όταν τον επέκριναν ο Τάκης Θεοδωρόπουλος (Καθημερινή4 και 7 Ιουλίου) και ο Γιώργος Παπαχρήστου (Τα Νέα, 6 Ιουλίου), τότε καταδέχθηκε να απαντήσει με γενικολογίες και ψέματα, στις 9 Ιουλίου, στην Καθημερινή και στα Νέα, όχι όμως στην Athens Review of Books το κείμενο της οποίας προηγήθηκε. Όσο για την ανάληψη ευθύνης, κρύβεται πίσω από μια γνωμοδοτική επιτροπή! Άλλωστε η εν λόγω εισήγηση δεν αποτελεί παρά μια απλή …εισήγηση, που δεν δεσμεύει κανέναν υπουργό. Γνωστό επίσης ότι, ως εκ της φύσεώς της, τα μέλη της επιτροπής αυτής δεν φέρουν καμία ευθύνη για το οποιοδήποτε περιεχόμενο των –συνήθως αξιογέλαστων– εισηγήσεών της. Ισχυρίζεται στις απόπειρες απάντησής του προς τους ανωτέρω αρθρογράφους πως αυτός και η Υπουργός απλώς «καλούνται να συνυπογράψουν και να επικυρώσουν τη γνωμοδότηση της επιτροπής»! Προσπαθεί δηλαδή να εμπλέξει και την Υπουργό. Μόνο που οι γνωμοδοτικές επιτροπές απλά …γνωμοδοτούν, δηλαδή δεν αποφασίζουν. Η τελική απόφαση (και η αποκλειστική ευθύνη) ανήκει στον Υφυπουργό, ο οποίος το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι να ελέγξει τη σοβαρότητα των όποιων προς αυτόν εισηγήσεων. Ιδίως όταν, όπως εδώ, πρόκειται για χρήματα του Ελληνικού λαού. Ισχυρίζεται δηλαδή πως δεν ρώτησε, λ.χ., τι είναι και τι θα κάνει τα χρήματα το «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Επιστημών», το «Σωματείο για την Πολιτισμική Παρέμβαση και την Ενίσχυση της Καθολικής Πρόσβασης του Παιδιού στο Έντυπο και Ψηφιακό Βιβλίο», η «Εταιρεία Δημιουργικότητας και Πολιτισμού», το «Διεθνές Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού», το «Σωματείο λόγου και τέχνης Νέο Επίπεδο», κ.λπ. Δηλαδή ο άνθρωπος μας λέει ότι απλώς συνυπέγραψε, προσυπέγραψε και επικύρωσε (ήγουν έδωσε το όποιο υπουργικό του κύρος) την εισήγηση για χρηματοδότηση αυτών και άλλων ισόκυρων βαρύγδουπων «φορέων»;… Δεν ρωτάμε για εκείνους τους «φορείς» που επιβεβαιώνουν την …«θεωρία της κινητικότητας» που διατύπωσε ο υφυπουργεύων, όπως λ.χ. ο Μουσικοχορευτικός & Λαογραφικός Σύλλογος Βαλτεσινίκου «Χορεσίβιος», ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Αθλητικός Σύλλογος Λευκιανών Πάρου Υρία (ΜΕΕΑΣ ΥΡΙΑ), κ.ά.τ.

Ηεπηρμένη ασημαντότητα επέδειξε προκλητική περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς κανόνες και αντιμετώπισε την Athens Review of Books με κυνικό και προσβλητικότατο τρόπο· μας απέδειξε μάλιστα ότι βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του. Αυτός ο απολιτικός και απολίτιστος καιροσκόπος δεν είναι υφυπουργεύων «Σύγχρονου Πολιτισμού», αλλά υφυπουργεύων «Επαιτειακής Κουλτούρας». Γι’ αυτόν η Athens Review of Books είναι ανύπαρκτη! Δεν πρέπει ούτε δελτίο τύπου να της στέλνει το υφυπουργείο του (και όντως δεν της στέλνει). Αυτό που αποδεικνύεται όμως είναι ότι για τον υφυπουργό «Επαιτειακής Κουλτούρας» είναι έννοιες ανύπαρκτες και η δημοκρατική ευθύνη και η δεοντολογία και η θεσμική συμπεριφορά. Δεν τηρεί κανένα πρόσχημα. Ιταμά δεν απαντά. Φυσικά τηρώντας μια τέτοια στάση απέναντι σε ένα έντυπο της στάθμης της Athens Review of Books μας δίνει και το μέτρο της δικής του στάθμης. Είναι τόσο απολίτιστος, που δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά της κορυφής της ανθισμένης ροδακινιάς από την καβαλίνα του δρόμου, για να παραφράσουμε μια φράση του Βάρναλη που άρεσε πολύ στον Κωστή Παλαμά. Την αναξιοπρεπή επαιτεία την αντιλαμβάνεται σαν υψηλή πολιτική υπέρ του… «Σύγχρονου Πολιτισμού». Όπως αντιλαμβανόταν σαν υψηλή πολιτική και «σύγχρονο πολιτισμό» το αίσχος και την αθλιότητα που εξέπεμπαν τα κατάπτυστα σποτάκια «Η Πρώτη μου Φορά» όταν ήταν ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ποταμιού.

Όταν ο Μπουλγκάκοφ έγραφε και ξανάγραφε στον Στάλιν, ο κόκκινος τσάρος δεν απαντούσε. Μόνο που ο Στάλιν ήταν ηγέτης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, ενώ ο διάνος ο καμαρωτός είναι διορισμένος υφυπουργός σε μια δημοκρατική κυβέρνηση χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου είναι υποχρέωσή του να δέχεται τον δημοκρατικό έλεγχο και μάλιστα από ένα κατεξοχήν έντυπο του χώρου των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Όσα γράψαμε για τον Γιατρομανωλάκη, μόνο οι κατά Κοραή ψωμοκόλακες της δοτής προσωρινής εξουσίας του και συμπλεγματικοί πάσχοντες αδίστακτα τα παρερμηνεύουν. Προσπαθούν να ανακατέψουν την Athens Review of Books με τις καβαλίνες τού συνήθως κρατικοδίαιτου αντιδραστικού αριστερισμού και των σόσιαλ μίντια. Η αναφορά σε μερικούς ψωμοκόλακες ήταν και είναι εντελώς ενδεικτική. Άλλωστε εμείς για την θεσμικά απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιατρομανωλάκη γράφαμε και ουσιαστικά για τίποτε άλλο. Τον υφυπουργεύοντα Γιατρομανωλάκη εγκαλούσαμε και εγκαλούμε. Χωρίς αυτή την επίσημη θέση (και συμπεριφορά) δεν είχε λόγο να μας απασχολεί η ύπαρξή του. Κι όμως, υψώθηκε τείχος προστασίας για τον Γιατρομανωλάκη από διάφορους παράγοντες της λούμπεν κουλτούρας και εξαπολύθηκε καταιγίδα συκοφαντιών και ύβρεων από διάφορα «τρολ» εναντίον της Athens Review of Books – μαζί τους και ο διαβόητος εθνικός μηνυτής. Ξεχωρίζουν οι επιθέσεις της Εφημερίδας των Συντακτών, της Εποχής, της ιστοσελίδας TVXS του Κούλογλου και άλλων οργάνων αριστερίστικης προπαγάνδας. Όλοι αυτοί διαστρέφουν την πραγματικότητα και υπερασπίζονται τον απολίτιστο υφυπουργό «Πολιτισμού» και την επαιτειακή λίστα του. Προφανώς λοιπόν κάτι πολύ καλό κάναμε εμείς της Athens Review of Books για να τον υπερασπίζονται όλοι αυτοί τόσο εμμανώς. Ωστόσο όλοι ετούτοι οι αριστεροί της συμφοράς, επηρεασμένοι προφανώς από τα αλήστου μνήμης καθεστώτα θιασώτες των οποίων υπήρξαν, θεωρούν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο να ερωτάται ένας υφυπουργός –έστω και της στάθμης Γιατρομανωλάκη– και αυτός να εξακολουθεί να σιωπά πού και γιατί ξόδεψε κάπου μισό εκατομμύριο ευρώ σε «φορείς» που τα θεωρούν «κεκτημένα» τους. Προφανώς λοιπόν το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό ώστε να μην επανέλθουμε.

Πηγή: athensathensreviewofbooks.com