Οι 7 επιτυχίες των ελληνικών τραπεζών στο α’ εξάμηνο… Της Λίλυς Σπυροπούλου

284

Της Λίλυς Σπυροπούλου

Έναν μήνα μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου και η «αυλαία» για τα αποτελέσματα των τραπεζών ετοιμάζεται να ανοίξει. Τον χορό των αποτελεσμάτων του β´ τριμήνου εγκαινιάζουν την Παρασκευή οι δύο από τους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα. Τη σκυτάλη θα πάρουν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου η Alpha Bank την ερχόμενη Τρίτη και η Τράπεζα Πειραιώς, την Τετάρτη (2 και 3 Αυγούστου).

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των  αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες  ενημερώσεις (μέσω τηλεδιασκέψεων) προς τους αναλυτές των χρηματοοικονομικών οίκων, οι οποίοι με τη σειρά τους, υποβάλλουν στα επιτελεία των τραπεζών συγκεκριμένα ερωτήματα για μια πιο σε βάθος εικόνα.

Το μήνυμα που κατά κύριο λόγο αναμένεται να απευθύνουν οι τραπεζίτες προς πάσα κατεύθυνση, φιλοδοξώντας να μεταδώσουν το στίγμα αυτό στα reports τους οι διάφοροι οίκοι που στη συνέχεια προχωρούν σε συστάσεις για διακράτηση πώληση ή αγορά μετοχών, είναι η κατά κοινή ομολογία πεποίθηση ότι για δεύτερο συνεχές τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αισθητές αρνητικές άμεσες ή δευτερογενείς επιπτώσεις από τη γεωπολιτική κρίση.

Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ποιότητα των νέων δανείων και στη συνεπή συμπεριφορά των δανειοληπτών, η οποία προς το παρόν αφορά στην πλειοψηφία των δανείων, κάτι που μπορεί να ανατραπεί ανάλογα με την ένταση και τη χρονική διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Ως προς το εξάμηνο, όμως, υπάρχουν μια σειρά από θετικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Η συνέπεια στον στόχο του μονοψήφιου ποσοστού NPEs με τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα.
  2. Ισχυρή παρουσία ρευστότητας σε καταθέσεις και άλλες ιδιωτικές τοποθετήσεις.
  3. Επάρκεια κεφαλαίων για «μαξιλάρι ασφαλείας» και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.
  4. Αύξηση προμηθειών από χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
  5. Ισχυρή ανάπτυξη χορηγήσεων με αύξηση νέων εκταμιεύσεων σε επίπεδα που υπερβαίνουν τους αρχικούς ετήσιους στόχους.
  6. Ανοδική πορεία στα έσοδα από τόκους, με πρόβλεψη να καταγράψουν σημαντική αύξηση. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, με αφορμή την πολύ πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ που οδηγεί σε ένα περιβάλλον σταδιακά αυξανόμενων επιτοκίων.
  7. Στρατηγικής σημασίας αποεπενδύσεις και πωλήσεις θυγατρικών από αγορές που δεν θεωρούνται σήμερα άμεσου ενδιαφέροντος (π.χ. Διεθνείς δραστηριότητες ή απόσχιση κλάδων, όπως merchant acquirement).

Πηγή: powergame.gr