Οι αγορές γλείφουν τις πληγές που άνοιξε το παγκόσμιο κραχ. Δραστική μείωση των φετινών κερδών στο Χ.Α… Του Δημήτρη Τζάνα

280

Του Δημήτρη Τζάνα*

Το ξεπούλημα (sell-off) όλων των χρηματιστηρίων του πλανήτη αιφνιδίασε την επενδυτική κοινότητα, ιδιαίτερα ως προς το ύψος των απωλειών που καταγράφηκαν. Είναι ωστόσο στη φύση των αγορών να κινούνται περιοδικά με ακρότητες και να διαμορφώνουν τις κινήσεις τους είτε με τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία υπό συνθήκες ευφορίας είτε με τον πανικό και την απαισιοδοξία υπό συνθήκες που προεξοφλούν επιδείνωση στην παγκόσμια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να επισημανθούν αρκετοί λόγοι για τους οποίους συντελέστηκε η απότομη επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας την περασμένη Δευτέρα:

Το σκηνικό στη Μ. Ανατολή που μπορεί να καταγράψει δραματική επιδείνωση αν κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ενδεχόμενο που δεν είναι το πιο πιθανό. Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ με την ανεργία να αυξάνεται και αρκετούς παρατηρητές να προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση στο 3ο τρίμηνο, με το νομπελίστα Πωλ Κρούγκαμαν να ζητεί άμεση δράση από τη Federal ! Η αύξηση των επιτοκίων και του γιεν και η ανατίμησή του διέκοψαν τον εύκολο δανεισμό πολλών επενδυτών με στόχο βραχυχρόνιες κινήσεις στις αγορές, προκαλώντας αναταράξεις στο δείκτη Nikkei όπου σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονταν οι τοποθετήσεις. Τα κατώτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών (Amazon, Intel, Nvidia, Tesla, Apple κ.α.) οδήγησαν σε κύμα ρευστοποιήσεων των μετοχών που είχαν ακραία υψηλές αποτιμήσεις, με τον Buffett να ρευστοποιεί μετοχές Apple ύψους $76,5 δις. Τα margin calls τέλος, έπαιξαν το ρόλο τους καθώς υπό συνθήκες ακραίων μεταβολών διενεργούνται αναγκαστικές πωλήσεις από τους επενδυτικούς οίκους.

Την ίδια ώρα ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις των εμπορευμάτων (πετρέλαιο, χρυσός κ.α.) παρά τη μεγάλη μεταβολή του δείκτη Vix που τη Δευτέρα έφτασε τις 62 μονάδες από τις 23 της Παρασκευής, που ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι γεωπολιτικές απειλές δεν θα κλιμακωθούν, ενώ δεν σημειώνεται αυξημένη αναζήτηση των κεφαλαίων για επενδυτικά καταφύγια στα πολύτιμα μέταλλα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές καθώς 70% των συναλλαγών διενεργούνται από επενδυτές εξωτερικού. Με δεδομένη δε τη ρηχότητα, η απώλεια 90 μονάδων σε μια συνεδρίαση (από τις 1430 στις 1340 ) για τον Γ.Δ. , είναι υπερβολική αλλά εξηγήσιμη. Σαν αποτέλεσμα, η ύψους 2,3 δις. ευρώ κερδοφορία των τραπεζών που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το 1ο εξάμηνο, αυξημένη κατά 23,6% σε ετήσια βάση (από +6,6% για την Alpha Bank μέχρι +88% για την Πειραιώς) και οι εξαιρετικές επιδόσεις των επιμέρους δεικτών αποδοτικότητας, αγνοήθηκαν. Μάλιστα, οι μαζικές ρευστοποιήσεις οδήγησαν τις τιμές στη διαμόρφωση δεικτών της τάξης του 5-6 για τα P/E και 0,5-0,6 για τη σχέση P/BV ! Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η ανακοίνωση του S & P ότι θέτει το ελληνικό χρηματιστήριο σε watch list ενόψει της προσεχούς αναβάθμισής του σε ανεπτυγμένη αγορά.

Με τα παραπάνω δεδομένα, συνεχίζουν τα παραμένουν τα ελπιδοφόρα δεδομένα για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ευοίωνες προοπτικές του. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τον υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα διεθνή κεφάλαια, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να υπερπηδηθούν τα τεχνικά εμπόδια και να ανακτηθούν οι 1400 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο νέας υποχώρησης στο βαθμό που επανέλθουν οι μαύροι κύκνοι, καθώς η υψηλή αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί…

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ