Οι αγορές ξεπερνούν το σοκ των Ευρωεκλογών. Σε αναμονή της ρητορικής από τη Federal για τα επιτόκια… Του Δημήτρη Τζάνα

331

Του Δημήτρη Τζάνα*

Η Ευρώπη χρειάζεται να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν την εξωτερική και αμυντική πολιτική αλλά και την οικονομία. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ενότητα, διαδικασία συνυφασμένη με τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες. Θα περίμενε επομένως κάποιος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής να συμβάλει προς μια τέτοια εξέλιξη.

Όμως, συνέβη το αντίθετο ! Η επέλαση των κομμάτων της ακροδεξιάς διαμορφώνουν την ορατή απειλή για παράλυση της συνοχής στην Ε.Ε. καθώς πρόκειται για κόμματα που υπερασπίζονται δράσεις με εθνικιστικό περιεχόμενο, τα χαρακτηρίζει ο ευρωσκεπτικισμός και δεν ενδιαφέρονται για τα θέματα που αφορούν το βιομηχανικό ανταγωνισμό και την προσπάθεια αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (189 έδρες) να συμπράξει με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ώστε να επανεκλεγεί η μόνη επί του παρόντος υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξέλιξη που μπορεί να δρομολογήσει σειρά μεταρρυθμίσεων στη συνέχεια.

Ευλόγως, οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες στην Φραγκφούρτη και το Παρίσι να υποχωρούν καθώς Μακρόν και Σολτς ηττήθηκαν. Επιπλέον, ο κίνδυνος υποβάθμισης του αξιόχρεου της Γαλλίας προκαλεί εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, ενώ η ισοτιμία του ευρώ ως προς το δολάριο υποχωρεί. Πάντως, επί του παρόντος, οι διακυμάνσεις είναι ελεγχόμενες με τους διαχειριστές να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζει τις κινήσεις του με τις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά από μια εβδομάδα με ανοδική κίνηση σε συνέχεια της έγκρισης για καταβολές μερισμάτων από τις συστημικές τράπεζες, με τις μερισματικές αποδόσεις της Εθνικής και της Eurobank να ξεπερνούν το 4%, ο Γ.Δ. αρνείται να υποχωρήσει κάτω από τις 1440 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός σημειώνει δραστική μείωση το Μάιο (στο 2,4% από το 3,1% του Απριλίου), η βιομηχανική παραγωγή καταγράφει επίδοση +10,8% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση ενώ στον ίδιο μήνα οι εξαγωγές αναρριχώνται ψηλότερα. Είναι επομένως πιθανό το +2,1% που καταγράφηκε στο ΑΕΠ του 1ου τριμήνου να βελτιωθεί στο 2ο τρίμηνο από τον συνδυασμό της αυξημένης εξωστρέφειας (τουριστικές εισπράξεις-εξαγωγές) και της επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης για επενδυτικά σχέδια.

Την ίδια ώρα, η αγορά αναζητεί τον κατάλληλο καταλύτη που μέσω ενός deal όπως εκείνου της Τενέργα ή άλλου placement όπως εκείνο το πακέτο της Εθνικής του ΤΧΣ, θα επιβεβαιώσει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι εύλογες και προσφέρονται για ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές. Θα δινόταν έτσι η κατάλληλη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι αυξημένες συναλλαγές των ξένων κατά το Μάιο (στο 68,7% του συνόλου με εκροές 243,4 εκ. ευρώ) συνιστούσε διαδικασία κατοχύρωσης κερδών από την ελληνική αγορά, καθώς το ελπιδοφόρο της αφήγημα να συνεχίζει να διατηρείται, όπως τεκμηριώνεται από τις προοπτικές των μεγεθών των εταιρειών για το 2024-26 και τις ευοίωνες μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ