Οι απίθανες ατάκες του Στουρνάρα, τα επαγγέλματα του μέλλοντος, οι δρόμοι – χρυσάφι, η επιδότηση στα δάνεια και τα διαμερίσματα του Hilton

249

Τα γκάλοπ και η ακρίβεια

Όπως σας το είχαμε γράψει για τις δημοσκοπήσεις. Η μία μετά την άλλη δείχνουν διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 6 με 7 μονάδες. Η χθεσινή της Pulse δίνει ποσοστά 33% έναντι 26% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

Κάπως έτσι θα είναι και οι υπόλοιπες έρευνες που έπονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο Μαξίμου εφησυχάζουν. Κι αυτό γιατί όσο πλησιάζουμε στις κάλπες και με τα προβλήματα να συσσωρεύονται, το κέρδος το έχει η αντιπολίτευση κι όχι η κυβέρνηση.

Αν δούμε δε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καταλαβαίνουμε πολλά. Για παράδειγμα, το γερό χαρτί της κυβέρνησης είναι η οικονομία και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Οι πολίτες, όμως, ακόμη και σήμερα βλέπουν ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι τα 3 μεγαλύτερα προβλήματά τους.

Μάλλον γι’ αυτό θα έρθουν κι άλλες… επιταγές ακρίβειας και food pass.

Οι ατάκες του Γιάννη Στουρνάρα

Τα podcast του ΟΤ είναι εξαιρετικά, ειδικά όταν ο συνομιλητής έχει ενδιαφέρον. Και ο Γιάννης Στουρνάρας ασφαλώς έχει πολλά να πει, αφού έχει ζήσει και πολλά. Από την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ μέχρι το Grexit, την περιπέτεια με τη Novartis, αλλά και τις απανωτές κρίσεις που χτυπούν την Ελλάδα.

Στο podcast με τον Νίκο Φιλιππίδη υπάρχουν πολλά να αναλύσει κανείς. Ξεχωρίσαμε ορισμένες ατάκες του Γ. Στουρνάρα:

 

«Ήταν τεράστιο το λάθος όλων αυτών των αναλυτών, οι οποίοι νομίσανε ότι το να βγεις από το ευρώ είναι σαν μια υποτίμηση νομίσματος. Τεράστιο, τραγικό λάθος και ακαδημαϊκά και πολύ περισσότερο πρακτικά και από πλευράς οικονομικής πολιτικής.

Δείχνει πόσο βαθιά άγνοια υπήρχε για τέτοια ζωτικά ζητήματα την εποχή εκείνη. Τώρα βέβαια μιλάω με πολλούς από αυτούς. Το έχουν μετανιώσει βέβαια, έχουν σκυλομετανιώσει για τις προτάσεις που μας κάνανε τότε.»
«Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στις Βρυξέλλες το 1994, όταν είχα μόλις αναλάβει Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Νομισματικής Επιτροπής.

Πάω λοιπόν, τους βλέπω, ήταν η παρέα μου από την Οξφόρδη. Αν θυμάμαι καλά η Θάτσερ πρέπει να ήταν ακόμα, αν θυμάμαι καλά, δεν είχαν ακόμα κερδίσει οι Εργατικοί του Μπλερ και με βλέπουνε. Μου λένε τι κάνεις εδώ; Λέω παιδιά τώρα ανέλαβα, σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στο κοινό νόμισμα. Γελάσανε. Θα αστειεύεσαι. Μα, λέει τα κριτήρια του Μάαστριχτ έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε εσείς, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, να μείνετε απ’ έξω. Όχι λέω δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση.

Και κοιτάξτε πώς είναι σήμερα τα πράγματα. Η Ελλάδα είναι μέσα και η Αγγλία είναι, όχι έξω από το ευρώ, είναι έξω από την Ευρώπη»
«Από πλευράς συστημικών Τραπεζών, είμαστε το πιο συγκεντρωμένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορεί να μειωθούν περισσότερο οι συστημικές. Έχουμε αρκετούτσικες μη συστημικές, συνεταιριστικές, την Attica, εκεί θα μπορέσουν να γίνουν συγχωνεύσεις».
«Αυτό που είπε ο Νίτσε, ό,τι σε σκοτώνει σε χαλυβδώνει, αυτό το αισθάνομαι και εγώ και η σύζυγός μου, η Λίνα. Και οι συκοφάντες μας τώρα, που τους μηνύουμε, ζητούν και παίρνουν τη μία αναβολή πίσω από την άλλη από τα Δικαστήρια. Δεν θέλουν να έρθουν απέναντι στο φυσικό τους δικαστή και απέναντί μας».

Ο… 70άρης που θα πάει Σύρο

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε και τη συνταξιοδότησή του και την απόσυρσή του στη Σύρο, μόλις λήξει η θητεία του στην ΤτΕ. Είπε: «Τελειώνοντας από εδώ, σε τέσσερα χρόνια, θα είμαι 70 χρόνων. Το επόμενο βήμα είναι να πάω στη Σύρο, να ζήσω εκεί και να σας μιλάω μέσω Zoom. Κάποια στιγμή πρέπει να καθίσω, να δώσω την ευκαιρία σε νεότερους, ίσως να γράψω…»

Αν και έχει το «σαράκι» της οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ, μάλλον εννοεί αυτά που λέει…

Τα… επαγγέλματα του μέλλοντος

Η μελέτη της Eurobank που παρουσιάστηκε χθες μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό οδηγό για το που θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Και αναλόγως, τι θα πρέπει να ξέρουν όσοι θέλουν να έχουν… σίγουρη δουλειά και καριέρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, Οι υποδομές, real estate, αναπλάσεις, η ενέργεια και η πράσινη μετάβαση, οι τηλεπικοινωνίες και η ψηφιακή αναβάθμιση, ο τουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες, δομές ευεξίας και η βιομηχανία, αναβάθμιση παραγωγικού ιστού, είναι οι τομείς που θα επενδυθούν τουλάχιστον 30 δις τα επόμενα χρόνια. Τα επενδυτικά σχέδια που εξετάζει η μελέτη μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και 95,9 δισ. ευρώ στην εικοσαετία. Αυτά, όμως είναι νούμερα.

Δεν έχει ενδιαφέρον για κάποιον που σήμερα είναι στο Λύκειο και αναζητά τον επαγγελματικό χώρο που του ταιριάζει, να έχει τις επιλογές μπροστά του;

Ήτοι, τα καλύτερα επαγγέλματα τα επόμενα χρόνια θα είναι: Μηχανικός, real estate agency, ειδικός σε θέματα αναπλάσεων και πράσινης μετάβασης, επαγγελματίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, εμπλεκόμενοι με κάθε τρόπο στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό τομέα κλπ.

Ερχεται επιδότησης δόσεων στους συνεπείς;

Μια χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πάτρα για τα δάνεια των οποίων η δόση έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω των υψηλών επιτοκίων, έβαλε ξανά φωτιά σε διάφορα σενάρια.

Πώς θα μπορούσε να παρέμβει η κυβέρνηση, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν δάνεια και αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις; Με τον φόβο να «κοκκινήσουν» τα δάνειά τους και να βρεθούν αντιμέτωπα με δυσάρεστες καταστάσεις;

«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Για παράδειγμα όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και με βάση εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούσαν να έχουν μια… επιδότηση από το Δημόσιο. Δηλαδή, ένα μέρος της δόσης να πληρώνεται από κρατικό χρήμα. Αλλά μόνο για τους πραγματικά συνεπείς, που έχουν ιστορικό κανονικών πληρωμών, κι όχι τους «τζαμπατζήδες» και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Και βέβαια, όσοι έχουν συγκεκριμένα εισοδήματα, διότι άλλο να πληρώνεις κανονικά μια δόση 600 ευρώ και να έχεις εισόδημα 30 χιλ. το χρόνο, κι άλλο την ίδια δόση να την πληρώνεις με εισόδημα 100 χιλ. το χρόνο.

Ένα σχέδιο επιδότησης των δόσεων επεξεργάζεται η Ελληνική Ενωση Τραπεζών σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Γ. Πατέλη και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις. Το μέτρο ενδεχομένως να περάσει μέσω του προγράμματος «Γέφυρα 3».

Γέφυρα με τις… εκλογές, θα λέγαμε…

Η ελπίδα ανακοπής των επισφαλειών

Και για συνεχίσουμε το ρεπορτάζ, τα… χέρια τους τρίβουν στις τράπεζες για το ενδεχόμενο επιδότησης των συνεπών δανειοληπτών από το Δημόσιο, μετά τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού στο θέμα.

Κι αυτό διότι η βοήθεια αυτή μπορεί να είναι καθοριστική για την ανακοπή ενός κύματος επισφαλειών στη στεγαστική πίστη, ως αποτέλεσμα από τη μία πλευρά της ανόδου των επιτοκίων και από την άλλη της ακρίβειας που τρώει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Διευκρινίσεις δεν έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες πηγές από το ΥΠΟΙΚ ισχυρίζονταν ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν. Ενδεχομένως ρόλο να έπαιξε και η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να στηρίξει τα αδύναμα νοικοκυριά στην αποπληρωμή των δόσεών τους.

Εκεί η δράση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για όσους πληρούν τα κριτήρια, καθώς η επιδότηση θα καλύπτει όλο το spread πλέον 10 μονάδες βάσης.

Δηλαδή το τελικό επιτόκιο που θα πληρώνει ο δανειολήπτης θα ανέρχεται σε euribor μείον 0,1%. Με τα σημερινά δεδομένα 1,70% περίπου και στο χειρότερο σενάριο που ο δείκτης ανέβει στο 3% σε 2,9%.

Όπως είπε ο Ισπανός ομόλογος του Χρήστου Σταϊκούρα, το εισοδηματικό όριο για ένταξη στο πρόγραμμα θα είναι τα 25.200 ευρώ.

Και πως η δόση των 524 ευρώ ενός δανείου με υπόλοιπο 120.000 ευρώ θα υποχωρήσει στα 246 ευρώ.

Στο πρώην Hilton και σε πολυτελές διαμέρισμα

Δεν είναι μόνο τα πολυτελή διαμερίσματα στο Ελληνικό που προ-πωλούνται και μάλιστα είναι περιζήτητα παρά τις υψηλές τιμές. Διαμερίσματα στο πρώην Hilton στο κέντρο της Αθήνας έχουν γίνει αντικείμενο… πλειστηριασμού από πλούσιους Ελληνες και ξένους που θέλουν να αγοράσουν στους υψηλότερους ορόφους. 50 τέτοια πολυτελή διαμερίσματα διατίθενται και όπως μαθαίνουμε η τιμή τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22 χιλιάδων ευρώ το τετραγωνικό. Δηλαδή πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που κάνουν… παραγγελία και φυσικά έχουν άλλες τιμές. Να θυμίσουμε ότι μέχρι το 2024 το έργο θα ολοκληρωθεί. Είναι μια στρατηγική συμφωνία που έχει κάνει ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με τη τη Hilton Worldwide και τις Conrad και Waldorf Astoria.

Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές ενώ συνολικά με τα χρήματα που επενδύθηκαν από το 206 θα φτάσει τα 275 εκατ.

Οι ιδιωτικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν θα φέρουν το brand Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και ο μισθός

Τρέξτε να προλάβετε, αν θέλετε μια θέση στο δημόσιο. Ο μεγάλος, γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα γίνει τον Μάρτιο προκειμένου να καλυφθούν πολλά κενά. Και σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων αρχίζει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 08:00, και λήγει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, στις 14:00.

Μια ανάρτηση του προέδρου, Θ. Παπαϊωάννου είχε συζητηθεί καθώς είχε πει: «Εάν κάποιος δει την εργασία στο Δημόσιο ως ένα απλό «βόλεμα» θα δυστυχήσει και αυτός και οι δικοί του» συμπληρώνοντας «η απασχόληση στο Δημόσιο είναι προσφορά στην κοινωνία και όχι λύση του βιοποριστικού προβλήματος ενός πολίτη» ενώ κλείνοντας αναφέρει ότι «όλα αυτά δεν τα γράφω απλώς ως Πρόεδρος του ΑΣΕΠ αλλά και ως πατέρας δύο παιδιών που είναι νεοεισερχόμενα στην αγορά εργασίας».

Είπε μάλιστα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 «όσοι σκέφτονται να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και το γεγονός ότι ο μισθός για έναν νεοεισερχόμενο είναι χαμηλός (739 ευρώ).

Πάμε στοίχημα ότι θα γίνει… χαμός αιτήσεων και σκληρή μάχη για τις θέσεις στο Δημόσιο, έστω και με τόσο χαμηλούς μισθούς; Η ασφάλεια γαρ και η κακώς εννοούμενη αντίληψη ότι στο Δημόσιο… κάθεσαι.

Οι πιο ακριβοί δρόμου και η… πτωχή Ερμού

Πολλά χρόνια, τέτοια εποχή και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, βγαίνει η μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Cushman & Wakefield, για τους ακριβότερους δρόμους του πλανήτη.

Τους πιο εμπορικούς δρόμους εννοείται, εκεί όπου πληρώνονται πολλές χιλιάδες ευρώ για μηνιαίο νοίκι.

Για φέτος, λοιπόν, η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης είναι ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο, με μέσο όρο ενοικίων 1.756€/τ.μ./μήνα.

Η συγκράτηση του δολαρίου Χονγκ Κονγκ σε σχέση με το δολάριο των Η.Π.Α. βοήθησε το Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει τη δεύτερη θέση το 2022, με την Tsim Sha Tsui στα 1.261€/τ.μ./μήνα, να εκτοπίζει το Causeway Bay.

Στην τρίτη θέση, η Via Montenapoleone του Μιλάνου με 1.212 €/τ.μ./μήνα είναι για πρώτη φορά ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, σκαρφαλώνοντας πάνω από τη New Bond Street στο Λονδίνο και τη Avenue des Champs Élysées στο Παρίσι., οι οποίες υποχώρησαν 7% και 4% αντίστοιχα.

Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα; Ε, μην περιμένετε πολλά όταν τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 14η θέση στην κατάταξη των υψηλότερων ενοικίων σε εμπορικές αγορές από την 15η θέση προ πανδημίας, ενώ παρουσίασε πτώση μόλις 4% την περίοδο της πανδημίας.

Σε ετήσια βάση η Ερμού καταγράφει 6% αύξηση συγκρίνοντας με το περασμένο έτος. Τα νοίκια είναι εκεί γύρω στα 300 ευρώ το τετραγωνικό. Απλά να θυμίσουμε άλλες εποχές, μακρινές, όπου η οδός Ερμού είχε φτάσει να είναι μέσα στις 6-7 πρώτες θέσεις της ίδιας έρευνας.

Αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι σχέση έχει η Ερμού με τα σπασμένα πλακάκια, τα σταθμευμένα Ι.Χ. και τις μηχανές, τα κακόγουστα μαγαζιά και τη γενικότερη απαξίωση του κέντρου με άλλους εμπορικούς δρόμους ανά τον κόσμο;

Πηγή: ot.gr