Οι επενδυτές κάνουν ουρές για να σορτάρουν τη βρετανική λίρα με μια πιθανή ύφεση στον ορίζοντα

231

Οι έμποροι αυξάνουν ολοένα το σορτάρισμα στη βρετανική λίρα καθώς η κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να εντείνεται, αναφέρει το CNBC.

Ο πληθωρισμός ανήλθε σε ετήσιο 9% τον Απρίλιο, υψηλό 40 ετών , καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να κινούνται αυξητικά αυ ομοιάζειφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας των νοικοκυριών κατά 54% στην αρχή του μήνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε για μια προοπτική που ομοιάζει με Αποκάλυψη για τους καταναλωτές, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε επίσης ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών έχει καταφύγει στην παράλειψη γευμάτων.

Η στερλίνα έχει απωλέσει σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου κατ’ έτος έως σήμερα και κυμαινόταν λίγο κάτω από τα 1,25 δολάρια από το πρωί της Παρασκευής, ελαφρώς πάνω από το χαμηλό πρόσφατο χαμηλό δύο ετών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζει το απίστευτο έργο της αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, μια ισορροπία που φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Η Τράπεζα αναμένει πτώση του ΑΕΠ τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και βλέπει μια “πολύ απότομη επιβράδυνση” στο μέλλον, αλλά όχι μια τεχνική ύφεση — δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Ο Sam Zief, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος στην JPMorgan Private Bank, είπε στο CNBC την Τετάρτη ότι αν και η στερλίνα είναι “απίστευτα φθηνή” αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές που θέλουν να κλειδώσουν τα πρόσφατα κέρδη στο δολάριο θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν τα ευρώ παρά τις λίρες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων στις 10 Μαΐου, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν περισσότερες από 128.000 θέσεις σορταρίσματος προς τη λίρας, έναντι μόλις 32.000 τοποθετήσεων για άνοδο της μετοχης (long).

Οι ακάλυπτες πωλήσεις είναι μια επενδυτική τακτική όπου ένας κερδοσκόπος δανείζεται ένα χρηματοοικονομικό μέσο ή περιουσιακό στοιχείο, όπως μια μετοχή, και το πουλάει με την ελπίδα να το αγοράσει ξανά αργότερα σε χαμηλότερη τιμή, αποκομίζοντας έτσι κέρδος.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα την Τρίτη, οι αναλυτές νομισμάτων της Goldman Sachs ανέφεραν ότι η υποαπόδοση της στερλίνας είναι η ισχυρότερη άποψη του κολοσσού της Wall Street για το συνάλλαγμα της G-10 αυτή τη στιγμή: “Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει παρόμοιο αντιστάθμισμα με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μεταξύ της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού πολύ πάνω από τον στόχο, η BoE επέλεξε να δώσει σχετικά μεγαλύτερο βάρος στις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ εξακολουθεί να βασίζεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς για να φέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του στόχου”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής της Στρατηγικής Συναλλάγματος της Goldman Sachs, Zach Pandl.

“Ενώ τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης υπόκεινται σε συζήτηση, αυτό που έχει σημασία για τις αγορές είναι ότι είναι de facto μια αδύναμη νομισματική πολιτική. Υπό το φως της διαφορετικής τροχιάς πολιτικής της BoE, αναθεωρούμε και πάλι προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για τηη ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου σε 1,19, 1,22 και 1,25 σε 3, 6 και 12 μήνες (από 1,22, 1,26 και 1,31 προηγουμένως).

Η Goldman έχει ήδη συστήσει στους επενδυτές να εμπιστευθούν περισσότερο το ευρώ έναντι της λίρας, με στόχο τις £0,87, και αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε επίσης μια short θέση στη λίρα έναντι του ελβετικού φράγκου, με στόχο το 1,18 και stop στο 1,24.

Οι αναλυτές στρατηγικής προβλέπουν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά του πληθωρισμού που υπερβαίνει τον στόχο της και θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει την υποτίμηση του πραγματικού νομίσματος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδότησε έναν πιο επιθετικό τόνο τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα υποτίθεται ότι η αγορά θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, μεταξύ των συνεδριάσεων της SNB τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.capital.gr