Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον κόντρα στο κύμα της «μεγάλης παραίτησης»
Της Λίλης Καρακώστα*
Η πανδημία άλλαξε διά παντός την εργασία και του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν έρευνες που μιλούν για νέα εργασιακά ήθη. Οι επιχειρήσεις πλέον προσπαθούν να προσελκύσουν τους καλύτερους υπαλλήλους με μια σειρά παροχών, ενώ και οι εργαζόμενοι είναι πλέον πιο επιλεκτικοί από ποτέ…
Το κύμα της «μεγάλης παραίτησης», η μαζική φυγή δηλαδή υπαλλήλων από τις εργασίες τους, ξεκίνησε δειλά μετά την πανδημία, αρχικά στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε σταδιακά σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Δυσαρεστημένοι υπάλληλοι από τα εξοντωτικά εργασιακά ωράρια, τις κακές εργασιακές συνθήκες και το τοξικό περιβάλλον που συχνά δημιουργούν ανεπαρκείς προϊστάμενοι, αποφασίζουν μαζικά μετά την πανδημία να παραιτηθούν από τις εργασίες τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.
Στην αρχή, πολλοί μίλησαν για ένα παροδικό φαινόμενο που θα ανακοπεί όσο επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα, όμως το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί κλάδοι υποφέρουν πλέον από την έλλειψη εργαζομένων, καθώς η ζωή επιστρέφει στους προ πανδημίας ρυθμούς, με τους επιχειρηματίες να αναρωτιούνται τι οδήγησε τους εργαζομένους σε μια απόφαση με πρωτοφανείς συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Ποιοι λόγοι οδηγούν στη «μεγάλη παραίτηση»;
Τα lockdowns που οδήγησαν εκατομμύρια εργαζομένους στην εργασία από απόσταση, άνοιξαν αναγκαστικά το δρόμο σε μια νέα πραγματικότητα Αντίθετα με όσα πίστευαν έως τώρα οι εργοδότες, η απομακρυσμένη εργασία ήταν πολύ πιο αποδοτική από την εργασία στο γραφείο και οι υπάλληλοι περισσότερο ξεκούραστοι. καθώς δεν έχαναν πολύτιμο χρόνο σε περιττές μετακινήσεις. Η ισορροπία ανάμεσα στην εργασιακή ζωή και στην οικογένεια φαίνεται πως βρέθηκε, καθώς οι εργαζόμενοι είχαν επιτέλους περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά τους και τις αγαπημένες δραστηριότητές τους, γεγονός που είχε αντίκτυπο στην απόδοσή τους που φάνηκε πως ήταν ιδιαίτερα αυξημένη εν μέσω καραντίνας.
Σήμερα, παρόλο που η καθημερινότητα ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους, το κύμα της «μεγάλης παραίτησης» φαίνεται πως γιγαντώνεται σε όλο τον πλανήτη, με εκατομμύρια εργαζομένους να δίνουν πια προτεραιότητα στην προσωπική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία, σε αντίθεση με το
παρελθόν, όπου η εργασία πολλές φορές «ροκάνιζε» το μεγαλύτερο μέρος ενός 24ώρου.
Πλήγμα και στην Ελλάδα από τη «μεγάλη παραίτηση»
Καθώς ολόκληροι κλάδοι μαστίζονται πλέον από το κύμα της «μεγάλης παραίτησης», όλο και περισσότερες εταιρείες θέτουν στο επίκεντρο τον εργαζόμενο, προκειμένου όχι απλώς να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, αλλά και να προσελκύσουν τους καλύτερους. Με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης στην Ελλάδα να έχουν αρχικά πληγεί από τη μαζική απροθυμία εργαζομένων να εργαστούν σε αυτούς και με το φόβο να επεκταθεί το φαινόμενο αυτό και σε άλλους τομείς, οι επιχειρήσεις ανασκουμπώνονται, δημιουργώντας ιδανικό εργασιακό περιβάλλον που σέβεται τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων και τοποθετεί ψηλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
Οι εργασιακοί «παράδεισοι» της χώρας
Ένας τέτοιος θεσμός είναι και το Great Place to Work Hellas, όπου κάθε χρόνο ανακοινώνονται οι εταιρείες εκείνες που αποτελούν εργασιακό «παράδεισο» για όλους
τους εργαζομένους και που λειτουργούν ως παράδειγμα για το εγχώριο επιχειρείν. Έτσι, το Great Place to Work Hellas ανακοίνωσε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 τα αποτελέσματα της έρευνας Best Workplaces Hellas 2022, της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης εργασιακού κλίματος στην Ελλάδα, με τις επωνυμίες των κορυφαίων εταιρειών που διακρίνονται φέτος για το εργασιακό τους περιβάλλον.
Στην έρευνα Best Workplaces 2022, η οποία διεξήχθη για 20ή συνεχή χρονιά στη χώρα μας με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, διακρίνονται 25 επιχειρήσεις. οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Έτσι διαχωρίζονται σε:
•10 «μεγάλες» επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους,
•10 «μεσαίες» επιχειρήσεις, που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζομένους,
•5 «μικρές» επιχειρήσεις, που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζομένους.
Πώς γίνεται h αξιολόγηση;
Tο Great Place to Work, με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, ερευνά και αξιολογεί επιχειρήσεις για πάνω από 30 χρόνια, με στόχο το «χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας. Βοηθώντας τις εταιρείες να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον».
Για να διαμορφώσει τη λίστα Best Workplaces με τις καλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη καθώς και σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιεί το ερευνητικό εργαλείο/ερωτηματολόγιο Trust Index για την αποτύπωση των απόψεων των εργαζομένων και τη διαδικασία Culture Audit για την αξιολόγηση των εταιρικών πρακτικών.
Όσον αφορά την ελληνική εργασιακή πραγματικότητα, η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 50 εταιρείες
από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 30.000 εργαζομένους.
Η μεγαλύτερη εταιρεία απασχολεί πάνω από 9.880 εργαζομένους. ενώ η μικρότερη 21. Η έρευνα η οποία διεξάγεται με ανώνυμα ερωτηματολόγια και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άποψη που έχουν οι εργαζόμενοι για την εταιρεία τους.
Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα
Οι εταιρείες που απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους και διακρίθηκαν ως Best Workplaces Hellas 2022 είναι κατά σειρά οι: DHL Express (Ελλάς), Dialectica, Vitex
Α.Ε., Epsilon Net, Β. Καυκάς Α.Ε., Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., OpenBet Hellas, Deloitte Greece, Teleperformance Greece και Atos Greece.
Στην κατηγορία των 50 έως 250 εργαζομένων, διακρίθηκαν για το εργασιακό τους περιβάλλον οι: ΧΜ, Bristol-Myers Squibb, Bausch Health Hellas, Takeda Hellas, AbbVie Φαρμακευτική, Citrix Greece, Convert Group, Amgen Hellas, Barilla Hellas, ThinkDigital Group (TDG). Τέλος, στην κατηγορία των 20 με 69 εργαζομένων, διακρίθηκαν οι SC Johnson Hellas, NetSteps, eLearning Industry, Harbor Lab και Ipsen Greece.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις αυτές που διακρίνονται για το εργασιακό περιβάλλον, κερδίζουν «πόντους» απέναντι στον ανταγωνισμό ενώ παράλληλα προσελκύουν εργαζομένους με πολλά προσόντα που νιώθουν πως η αξία τους δεν αναγνωρίζεται επαρκώς στις επιχειρήσεις που εργάζονται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πάντα μετά την ανακοίνωση των εταιρειών με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός βιογραφικών που λαμβάνουν, ακόμη και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Με την τηλεργασία και τον υβριδικό τρόπο εργασίας να έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και με κοινό γνώμονα πλέον το γεγονός πως ένας ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι και ένας πολύ αποδοτικός εργαζόμενος, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν στο εξής να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον, δημιουργώντας ένα ελκυστικό «πακέτο» παροχών, προκειμένου όχι μόνο να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους και ταλαντούχους εργαζομένους.
*συνεργάτης του περιοδικού CSR & ESG