Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, αλλά οι ρωγμές παραμένουν

272

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούν για μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, αλλά ο σκεπτικισμός σχετικά με την αγγλοσαξονική προσπάθεια να μπει το Πεκίνο στο στόχαστρο της συμμαχίας παραμένει.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν πέρυσι μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση, μετριάζοντας την ανάγκη να επικεντρωθούν πολύ έντονα στην Κίνα. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα του ΝΑΤΟ σε όλα τα κράτη μέλη διαπίστωσε ότι το Πεκίνο θεωρείται απειλή για την ασφάλεια από το 52% των ερωτηθέντων, μια αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων από το 2021.

Καθώς η συμμαχία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μια νέα στρατηγική για την επόμενη δεκαετία, τη Στρατηγική Αντίληψη, αναμένεται να χαρακτηρίσει την Κίνα ως «πρόκληση ασφαλείας», αφού δεν την είχε αναφέρει σε προηγούμενα έγγραφα.

Ενώ τα περισσότερα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη, όπως η Πολωνία, τονίζουν ότι η Ρωσία και η συλλογική άμυνα της ανατολικής πτέρυγας πρέπει να είναι το βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ, υιοθέτησαν πρόσφατα έναν πιο σκληρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις δραστηριότητες της Κίνας, ιδίως στον κυβερνοχώρο, τις νέες τεχνολογίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτοί οι τομείς απαιτούν προσοχή όχι μόνο από οικονομική, αλλά και από άποψη ασφάλειας», δήλωσε ο Jakub Fajnor του τσεχικού υπουργείου Άμυνας στη EURACTIV Τσεχίας.

«Αν και η Κίνα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό είδος πρόκλησης για το ΝΑΤΟ από ό,τι η Ρωσία, είναι απαραίτητο να αντανακλάται αυτή η πρόκληση στη μελλοντική κατεύθυνση της Συμμαχίας», πρόσθεσε.

Το τσεχικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τη συλλογική άμυνα ως προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, με προαπαιτούμενα τη διαχείριση κρίσεων και τη συνεργατική ασφάλεια.

Ο Fajnor συνέχισε ότι η Τσεχία θεωρεί ότι ένας ισχυρός διατλαντικός δεσμός, η συνεργασία με την ΕΕ, η χρηματοδότηση της άμυνας και, ιδίως, οι επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων.

Ο Τσέχος ειδικός σε θέματα ασφάλειας Petr Boháček από την Ένωση Διεθνών Υποθέσεων τόνισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις ρωσικές και κινεζικές απειλές.

«Χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα θα αποτελούσε την κορυφαία πρόκληση του ΝΑΤΟ στην επερχόμενη Στρατηγική του Σύλληψη. Ωστόσο, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν μια κοινή απειλή σε πολλούς βαθμούς», δήλωσε ο Boháček στη EURACTIV Τσεχίας.

«Η Κίνα χρησιμεύει ως αρωγός της ρωσικής επιθετικότητας, μετριάζει τις προσπάθειες για τη διπλωματική και οικονομική απομόνωσή της και παρέχει μια προστατευτική επιρροή επί της Μόσχας χάρη στην οποία μπορεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη άλλων χωρών εκτός της Δύσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι ενώ η Ρωσία αποτελεί την κύρια απειλή για την Ευρώπη, η Κίνα προβάλλει πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να παραμείνει η συμμαχία ισχυρή, ενωμένη και αμοιβαία επωφελής, απαιτείται ισορροπία.

Το υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η Κίνα δημιουργεί «επιπτώσεις» για την ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής, ιδίως όσον αφορά την αξιοπιστία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές.

«Είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Κίνα, διατηρώντας παράλληλα την ενότητα των συμμάχων, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της συμμαχίας», πρόσθεσε, αναφερόμενο στην αυξανόμενη πολιτική και οικονομική επιρροή του Πεκίνου σε τμήματα της Ευρώπης.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα θα επιδιώξουν επίσης καλύτερη συνεργασία με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής ως «εταίροι» για να συζητήσουν την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η εντατικοποίηση της Ευρώπης στην παροχή ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η δέσμευση για αύξηση των αμυντικών δαπανών «θα την καταστήσει επίσης καλύτερους εταίρους για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με την Ασία», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren στον πρόσφατο διάλογο Shangri-la στη Σιγκαπούρη.

Σε σχόλια στη EURACTIV, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεν προβλέπουμε άμεση στρατιωτική (για παράδειγμα κινητική) απειλή από την Κίνα, αλλά παρακολουθούμε με ανησυχία την ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας».

Πρόσθεσαν ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή σχετικά με την αυξημένη στρατιωτική επέκταση της χώρας και την όλο και πιο διεκδικητική στάση της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η σκλήρυνση της θέσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντανακλά μια παρόμοια τάση στη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Η προσέγγιση της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα είναι μια προσέγγιση μείωσης του κινδύνου, ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορές τεχνολογίας και άμεσες ξένες επενδύσεις», δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας ο Mathieu Duchâtel, διευθυντής του προγράμματος Ασίας στο Institut Montaigne.

«Η γαλλική θέση δεν έχει ποτέ δημοσιοποιηθεί, αλλά η Γαλλία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως όσον αφορά την προστασία της κυριαρχικής ακεραιότητας των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της», πρόσθεσε.

Ωστόσο, πιο επιφυλακτικές φωνές προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοι της Ευρώπης θα προβάλλουν σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη της απειλής τους στους Ευρωπαίους.

Πηγές προσκείμενες στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ για το Πεκίνο, σε συνδυασμό με αυξημένες αμυντικές δαπάνες και τη δημιουργία ενός τείχους τύπου «ψυχρού πολέμου» έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματικό εν αποστρατεία που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα εγκλωβιστεί έτσι στην αγγλοσαξονική πορεία συμφερόντων, αυξάνοντας την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Στην Ισπανία, «η προτεραιότητα δεν είναι η Κίνα ή ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε στο EuroEFE ο Mario Esteban, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Elcano, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, όπως είχε ισχυριστεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ για την Κίνα είναι οι συνέπειες (της πολιτικής του Πεκίνου) για την ασφάλεια της Ανατολικής Ασίας στο σύνολό της και οι απειλές που μπορεί να προκύψουν για την ηγεμονία των ΗΠΑ στον κόσμο», είπε.

«Εμείς επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε θέματα όπως οι τρομοκρατικές απειλές και η πίεση των μεταναστευτικών ροών, η οποία σχετίζεται με τη γεωγραφική μας θέση, πολύ κοντά στη Βόρεια Αφρική και το Μαγκρέμπ», είπε σχετικά με την αντίληψη της Ισπανίας για τις απειλές και υπέδειξε ότι η Μαδρίτη πιθανότατα δεν πρόκειται να είναι ιδιαίτερα προληπτική σε σχέση με την Κίνα.

Πηγή: euractiv.gr