Περισσότερες από 50 διαφορετικές ποικιλίες πατάτας, οι οποίες εξάγονται σε 26 χώρες (ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες), καλλιεργούνται σήμερα στην Κύπρο, με την κάθε μία από αυτές να έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη χρήση της. Αν και οι πλείστοι καταναλωτές στο νησί γνωρίζουν την ποικιλία Spunta ως επιτραπέζια πατάτα γενικής χρήσης, καθώς και 2-3 ποικιλίες πατάτας που χρησιμοποιούνται κυρίως για την τοπική μεταποιητική βιομηχανία παραγωγής τσιπς, καλλιεργούνται και πολλές άλλες ποικιλίες που η κάθε μία μαγειρεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.
Και ενώ στην Κύπρο περιοριζόμαστε, συνήθως, στις πολύ λίγες ποικιλίες που γνωρίζουμε, στις αγορές του εξωτερικού δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο καθότι οι καταναλωτές, αλλά και οι φορείς του λιανικού εμπορίου είναι περισσότερο ενημερωμένοι αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διάφορων ποικιλιών πατάτας και προμηθεύονται και προμηθεύουν τις καταλληλότερες ποικιλίες για χρήση στις διάφορες μαγειρικές συνταγές. Επιπλέον, αναγνωρίζουν και επιλέγουν την κυπριακή πατάτα για την ιδιαίτερή της γεύση, την εμφάνιση καθώς και την πρωιμότητά της.
Σύμφωνα με τον λειτουργό Γεωργίας Ά στο Τμήμα Γεωργίας, Ευθύμιο Οδυσσέως, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των πατατών είναι αυτά τα οποία διαφοροποιούν τις ποικιλίες πατάτας και τις κατατάσσουν στους τέσσερις βασικούς τύπους χρήσης και μαγειρέματος. Τα σημαντικότερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις ποικιλίες πατάτας είναι η περιεκτικότητα σε υγρασία και άμυλο, καθώς και το συνολικό ποσοστό τους σε ξηρά ουσία. Όσο λιγότερο άμυλο έχουν οι κόνδυλοι των πατατών αυτό το χαρακτηριστικό τις κάνει πιο συνεκτικές και το σχήμα τους δεν αλλοιώνεται στο ψήσιμο. Αντίθετα, όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα σε άμυλο, οι πατάτες είναι πιο στεγνές και το λιώσιμό τους διευκολύνεται περισσότερο κατά το ψήσιμο, ενώ παράλληλα διευκολύνεται και η απορρόφηση των πρόσθετων υγρών, όπως οι διάφορες σάλτσες.
Επιτακτική ανάγκη η προβολή
Όπως σημειώνει ο κ. Οδυσσέως, στην Κύπρο η ποικιλία Spunta και η ποικιλία Annabelle αποτελούν το 65% της συνολικής διακινούμενης ποσότητας πατατόσπορου για την φύτευση πατατοφυτειών της ανοιξιάτικης εσοδείας, ενώ οι ποικιλίες Nicola, Allians και Vivaldi αφορούν ποσοστό 11% περίπου της υπό αναφορά διακινούμενης ποσότητας. Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες είναι οι Marfona, Charlotte, Liseta και Cara, ενώ οι υπόλοιπες καλλιεργούνται σε ακόμα μικρότερες ποσότητες. Σε ότι αφορά τις πατατοφυτείες χειμερινής εσοδείας καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Spunta. Επεσήμανε, ακόμα, πως η βελτίωση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων γενικά είναι μια διαρκής διεργασία που έχει σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους στις αγορές.
Η σημαντικότερη λαχανοκομική καλλιέργεια
Η πατατοκαλλιέργεια στην Κύπρο ξεπερνά τα 50 χιλιάδες δεκάρια, ενώ η παραγωγή υπολογίζεται σε πέραν των 120 χιλιάδων τόνων ετησίως. Το σημαντικότερο ποσοστό της παραγωγής αυτής, όπως αναφέρει ο κ. Οδυσσέως, διακινείται σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και μικρότερες ποσότητες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης σε νωπό προϊόν, της ζήτησης της ντόπιας μεταποιητικής βιομηχανίας, καθώς και για εξαγωγή σε Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα εξάγονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Κουβέιτ, το Ντουμπάι, η Ελβετία και πολλές άλλες.
Καδής: «Βαφτίζουν» πατάτες του εξωτερικού ως κυπριακές
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας των κυπριακών πατατών και ιδιαίτερα της κοκκινογής, το προϊόν αυτό έχει υψηλές τιμές στην αγορά. Ιδιαίτερα στην ελληνική και βρετανική αγορά οι κυπριακές πατάτες τιμολογούνται πολύ υψηλά λόγω της ποιότητάς τους. «Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει κατοχύρωση της κυπριακής πατάτας ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης. Εφόσον πιστοποιηθεί, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να «βαφτίζουν» πατάτες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία και άλλες χώρες ως κυπριακές. Από τη στιγμή που θα κατοχυρωθεί το κάθε φορτίο στις εξαγωγές θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ», εξηγεί ο κ. Καδής.
Η κατοχύρωση θα ενισχύσει την αγοραστική αξία
Το γεγονός ότι η κυπριακή πατάτα έχει τόση απήχηση στο εξωτερικό είναι και ένας από τους λόγους που η κατοχύρωσή της ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), στον κατάλογο των Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρίνεται επιτακτική ανάγκη. Διότι, μόνο με την κατοχύρωση θα προστατευτεί το τόσο σημαντικό προϊόν μας από τα φαινόμενα «βαπτίσματος» και θα ενισχυθεί η αγοραστική αξία του, ιδιαίτερα στις αγορές του εξωτερικού.
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις αγροτικές οργανώσεις και τους παραγωγούς στην ετοιμασία του φακέλου κατοχύρωσης, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να επισκεφτεί την Κύπρο κλιμάκιο, το οποίο εξειδικεύεται στην ετοιμασία των φακέλων για την πιστοποίηση τέτοιων προϊόντων, και σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και τους άλλους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν στην υποβολή του σχετικού φακέλου. Η ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Κύπρο και σε αυτή συμμετείχαν τεχνοκράτες του Υπουργείου Γεωργίας, επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωποι των πατατοπαραγωγών και των αγροτικών οργανώσεων.
Πηγή: www.philenews.com