Οι μύθοι και οι αλήθειες του Πολυτεχνείου … Του Γιάννη Μαρίνου

788

Μύθος η επίσημη συμμετοχή του ΚΚΕ στην τότε εξέγερση των μαθητών

Tου Γιάννη Μαρίνου

Τα πρόσφατα γεγονότα με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο και η προκλητική παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης λόγω κορωνοϊού από το ΚΚΕ ανέσυραν από τα βάθη της μνήμης μου τα όσα συνέβησαν τότε. Ο χουντικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος, προωθώντας στα μέσα του 1973 σχέδιο ομαλής μετάβασης σε ελεγχόμενο από τη χούντα κοινοβουλευτικό πολίτευμα είχε αναθέσει το εγχείρημα σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη. Συμμεριζόμενοι τη διατυπωθείσα από μερίδα πολιτικών άποψη ότι έτσι, με μία ψευδεπίγραφη Δημοκρατία, θα διαιωνίζονταν το χουντικό καθεστώς, με μία ομάδα κυρίως φοιτητών κατέλαβε τη 14η Νοεμβρίου το Πολυτεχνείο και από μεγαφώνου και με αυτοσχέδιο ραδιοσταθμό εξέπεμπε αντιχουντικά συνθήματα. Η εξέγερση αυτή στο Πολυτεχνείο διήρκεσε τρεις ημέρες χωρίς να παρεμποδιστεί από τις αρχές προς μεγάλη έκπληξη πολλών. Οι έγκλειστοι εξέρχονταν και επανέρχονταν στο Πολυτεχνείο ανενόχλητοι. Ο τότε γενικός διευθυντής του υπουργείου Βιομηχανίας Καραϊσκάκης, τον οποίο συνάντησα στον δρόμο, μου εξέφρασε την απορία: «Τι είδους αντιχουντική κατάληψη είναι αυτή; Ο γιος μου που μετέχει έρχεται κάθε βράδυ στο σπίτι για να φάει και να κοιμηθεί και την επομένη επιστρέφει στην κατάληψη».

Αυτή την περίεργη κατάληψη υποπτεύθηκε το ΚΚΕ ως προβοκάτσια του σκληρού πυρήνα της χούντας σε βάρος των Παπαδόπουλου- Μαρκεζίνη. Για αυτό δεν μετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, όπου ηγούνταν ο «Ρίγας Φεραίος» (ΚΚΕ εσωτερικού) και άλλοι κυρίως αριστεροί. Και εγώ επίσης είχα διερωτηθεί αν η χούντα ήθελε να εμποδίσει την κατάληψη και τις επαναστατικές της εκπομπές, θα μπορούσε να τη φιμώσει κόβοντας το ηλεκτρικό ρεύμα. Η βίαιη καταστολή που ακολούθησε στις 17 Νοέμβρη ανέδειξε τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο σε μείζονα πράξη αντίστασης κατά της χούντας, που είχε μάλιστα και θύματα εκτός του χώρου του ιδρύματος από αδέσποτους κυρίως πυροβολισμούς. Δυστυχώς το Πολυτεχνείο δεν προκάλεσε την πτώση της χούντας το 1973, όπως αφήνεται να πιστεύουν οι σημερινοί νέοι που τιμούν τους τότε αντιστασιακούς, αλλά αντίθετα οδήγησε σε ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου και σε σκληρότερη χούντα υπό τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη, η οποία συνέχισε το ανελέητο καθεστώς του με ουκ ολίγους μαρτυρήσαντες στα άντρα του ΕΑΤ- ΕΣΑ για έναν ακόμα χρόνο. Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας προέκυψαν στα τέλη του 1974, μετά το πραξικόπημα που οργάνωσε η ελληνική χούντα κατά του προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο, η οποία δεν πέτυχε μεν την επιδιωχθείσα φυσική εξόντωση του αρχιεπισκόπου, αλλά έδωσε τη δικαιολογία στους Τούρκους για να εισβάλουν στην Μεγαλόνησο και να καταλάβουν το βόρειο τμήμα της.

Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου κατέρρευσε και ο χουντικός πρόεδρος Γκιζίκης παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς 0οι οποίοι υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επανέφεραν τη Δημοκρατική ομαλότητα στην Ελλάδα, αλλά με θύμα την Κύπρο και τον μαρτυρικό λαό, που έκτοτε παραμένει διχοτομημένη και με πιθανό ήδη ενδεχόμενο την μετατροπή των Κατεχομένων σε ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος. Ατυχώς τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν πληροφορούνται οι σημερινοί νεολαίοι και το ιλαροτραγικό της άγνοιας αυτής είναι ότι το ΚΚ ηγείται των ετήσιων εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ενώ επισήμως δεν μετείχε στην εξέγερση.