Το κείμενο που ακολουθεί είναι η συνέντευξη που έδωσε ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Κ. Γαλλής στις 24 Μαρτίου 2025 στους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση (Ραδιόφωνο Status FM 107.7). Την απομαγνητοφωνήσαμε και τη δημοσιεύουμε με την άδεια του κ. Γαλλή.
Δημήτρης Γαλλής: Καλημέρα και σας ευχαριστώ.
Δημήτρης Βενιέρης: Εγώ. Έχουμε μιλήσει με τον Δημήτρη.
Βιργινία Δημαρέση: Ευχαριστούμε κυρίως ξέρεις γιατί; Προσωπικό τώρα, ένα ευχαριστώ, γιατί υπάρχουν άνθρωποι πολύ σοβαροί, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν μιλούσαν και σιγά σιγά θέλουν και αυτοί να εκφραστούν για όλη αυτή την τεράστια υπόθεση.
Δ. Βενιέρης: «Τρώνε το κεφάλι τους», όπως έλεγε η μητέρα μου. Είδες ο Λιόλιος τι ανέβασε. Φαντάζομαι, Δημήτρη, διάβασες κι εσύ. Μου επιτρέπεις τον ενικό.
Δ. Γαλλής: Τον παρακολουθώ στενά, είναι αλήθεια. Και να διευκρινίσω ότι δεν έχω πλέον εμπλοκή με την υπόθεση.
Δ. Βενιέρης: Να πούμε στον κόσμο με δυο λόγια, για ποιο λόγο.
Δ. Γαλλής: Είχα εμπλοκή με την υπόθεση. Η εντολή με την υπόθεση. Η εντολή να παρακολουθήσω την υπόθεση διακόπηκε τέλη Ιανουαρίου. Αλλιώς δεν θα μιλούσαμε τώρα, αν ήμουν ακόμα ενεργός.
Δ. Βενιέρης: Δικηγόρος θύματος συνεπώς.
Δ. Γαλλής: Δικηγόρος συγγενούς θύματος. Αυτό μου επέτρεψε να παρακολουθώ τη δικογραφία μέχρι ένα σημείο και παράλληλα τη δημόσια σφαίρα. Και αυτό είναι το οποίο με εντυπωσίασε. Άλλα πράγματα στη δικογραφία, εντελώς άλλα πράγματα στη δημόσια σφαίρα. Και νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα διευκρινίσουμε.
Β. Δημαρέση: Όπως; Θέλετε να μας δώσετε ένα-δυο παραδείγματα;
Δ. Γαλλής: Κοιτάξτε να δείτε, από την αρχή στη δικογραφία τι λέγανε; Πέρσι τον Φεβρουάριο, στην πρώτη επέτειο του δυστυχήματος, λεγόταν πάρα πολύ έντονα ότι η δικογραφία ολοκληρώνεται και πάμε για δίκη. Είχαν κατατεθεί τότε οι Εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους για το τι βρέθηκε από στοιχεία στον τόπο του δυστυχήματος. Κατατέθηκε η Έκθεση της Πυροσβεστικής, κατατέθηκε η Έκθεση των Πραγματογνωμόνων που διόρισε ο Ανακριτής και Εκθέσεις ιδιωτών – τεχνικών συμβούλων που διόρισαν άλλοι συγγενείς. Αυτές όλες απέδωσαν την φωτιά και όλο το φαινόμενο στην καύση των ελαίων σιλικόνης.
Δ. Βενιέρης: Με βάση το πρώτο πόρισμα της Πυροσβεστικής. Το πρόχειρο, αλλά και το δεύτερο μετά από την…
Δ. Γαλλής: Όχι. Το πρώτο ήταν η μια σελίδα που έλεγε ότι…
Δ. Βενιέρης: Αυτό λέω, και μετά ζήτησε καλύτερη ενημέρωση, καλύτερη έρευνα, νομίζω, ο εφέτης ανακριτής.
Δ. Γαλλής: Υπήρξε φωτιά έλεγε το πρώτο πόρισμα και η εμπορική δεν κάηκε. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν αντιμετωπίστηκε αυτό το συμβάν ως συμβάν εμπρησμού. Αντιμετωπίστηκε ως σύγκρουση δύο τρένων στην ίδια γραμμή.
Β. Δημαρέση: Α! μπράβο!
Δ. Γαλλής: Δεν είχε κανείς τότε λόγο να ψάξει τίποτε άλλο. Και όπως και ο ΕΟΔΑΣΑΜ σημείωσε στη δική του Έκθεση, οι Ανακριτικές Αρχές στράφηκαν στο Σταθμαρχείο. Δεν ασχολήθηκαν με τον τόπο της σύγκρουσης, γιατί εκεί δεν ανέμεναν να βρουν κάτι. Από το πρώτο λεπτό ξέραμε ότι ο Σταθμάρχης τα έβαλε ανάποδα. Η μόνη Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης η οποία εξέφρασε, χωρίς να απορρίπτει τις προηγούμενες, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις μόνο για την πυρόσφαιρα ήταν αυτή της ΕΔΑΠΟ, του κυρίου Λακαφώση.
Β. Δημαρέση: Συγγνώμη, κύριε Γαλλή που σας διακόπτω, η οποία ΕΔΑΠΟ να πω ότι δεν είναι κάποιος Φορέας Δημόσιος. Γιατί όταν ακούμε ΕΔΑΠΟ, μην ακούει ο κόσμος ότι είναι κάποιος Φορέας Δημόσιος, Οργανισμός κ.λπ. Ένας Ιδιωτικός Φορέας είναι, έτσι;
Δ. Γαλλής: Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών. Και αυτή είναι διορισμένη από ιδιώτες. Εδώ μια παρένθεση. Ακούμε τον έναν. Είναι 5μελής η ομάδα. Στη δημόσια σφαίρα κυκλοφορεί μόνο ένας. Δεν ξέρω πώς είναι συγκροτημένη αυτή τη στιγμή και αν είναι συγκροτημένη.
Β. Δημαρέση: Καλά, μπορεί να βγαίνει ο ένας από τους πέντε μπροστά…
Δ. Γαλλής: Το θέμα είναι ότι στο γραπτό τους δεν αμφισβητούν το πόρισμα της Πυροσβεστικής ευθέως. Εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις. Επειδή βρέθηκε το ξυλόλιο σε ορισμένα δείγματα και επειδή θεωρούν ότι η πυρόσφαιρα είναι μεγάλη και θεωρούν –εσφαλμένα όμως– ότι τα λάδια σιλικόνης δεν μπορούν να κάνουν τέτοιο φαινόμενο, ψάχνουν να βρουν φορτίο. Αλλά το θέμα είναι ότι η ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους λέει ρητά ότι άπαξ και το έλαιο σιλικόνης εμπλακεί με σπινθήρα και βραχυκύκλωμα αποσυντίθεται και παράγει εύφλεκτα υλικά.
Δ. Βενιέρης: Το οποίο έχει αποδειχθεί και πειραματικά. Έχω δει εργασίες διαφόρων, αλλά το είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις να συμβαίνει το ίδιο πράγμα.
Δ. Γαλλής: Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, έντονα πρέπει να το επισημάνουμε, είναι ότι οι Δικαστικές Αρχές θα στηριχθούν στις Εκθέσεις των επίσημων Αρχών. Επίσης και στις Εκθέσεις των ιδιωτών οι οποίες έχουν συνταχθεί σε ανύποπτο χρόνο. Όποιος διορίστηκε μετά από αυτά, για να αμφισβητήσει αυτά, εξ ορισμού θα είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Αυτό, όπως σας το λέω. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αλλιώς. Οι Δικαστικές Αρχές πάντοτε στηρίζονται στους επίσημους Φορείς.
Β. Δημαρέση: Ναι. Ωστόσο και οι Τεχνικοί Σύμβουλοι των οικογενειών εισφέρουν στοιχεία στο Δικαστήριο.
Δ. Γαλλής: Εισφέρουν, αλλά ο βαθμός αξιοπιστίας εκάστου κρίνεται και από τον χρόνο στον οποίον ενεπλάκη στην υπόθεση. Χωρίς να κατηγορήσουμε κανέναν.
Β. Δημαρέση: Συγγνώμη, κύριε Γαλλή, αλλά επειδή εσείς είστε νομικός, αλλά διορθώστε με αν κάνω λάθος, δηλαδή αν κάποιος Τεχνικός Σύμβουλος εισφέρει ένα σοβαρό στοιχείο στο Δικαστήριο, δεν έχει να κάνει με το ότι είναι Τεχνικός Σύμβουλος και δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν.
Δ. Γαλλής: Θα ληφθεί υπ’ όψιν, αλλά πρέπει να εισφέρει στοιχείο, όχι υποθέσεις.
Β. Δημαρέση: Ναι, συμφωνούμε απόλυτα.
Δ. Γαλλής: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία άλλα.
Β. Δημαρέση: Είναι άλλο πράγμα «η θεωρία» και αυτό που λέμε στο κανάλι, στο ραδιόφωνο, και είναι άλλο πράγμα η απόδειξη στο Δικαστήριο.
Δ. Γαλλής: Ακριβώς έτσι. Και είναι εντυπωσιακό επίσης ότι στη δημόσια σφαίρα εδώ και δύο χρόνια με μια λέξη λέγεται ότι τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της φωτιάς καταρρίφθηκαν από τους Τεχνικούς Συμβούλους των οικογενειών. Ψάχνουμε να βρούμε φορτίο. Δεν είναι έτσι. Τα έλαια σιλικόνης ως αιτία της φωτιάς είναι η κύρια αιτία η οποία πάει στη δικογραφία και ακόμη δεν έχει ανατραπεί. Και ξέρετε, δεν μας χρειάζονται και τα βίντεο γι’ αυτό. Αρκεί να διαβάσουμε την περιγραφή του ατυχήματος όπως τη δίνουν όλοι. Και επιτρέψτε μου να πω εδώ κάτι. Συμφωνούν άπαντες ότι η μηχανή της επιβατικής ανασηκώθηκε και πέρασε πάνω από τη μηχανή της εμπορικής, την πρώτη. Εκεί είναι που βρήκε και στο καλώδιο και έγινε το βραχυκύκλωμα. Εκεί είναι που βρέθηκε εκτεθειμένη στο ρεύμα, έστω και για 0,3 δευτερόλεπτα πριν πέσουν οι αυτόματοι διακόπτες…
Δ. Βενιέρης: Επειδή αυξήθηκε το ύψος, έφθασε ψηλά.
Δ. Γαλλής: Βεβαίως. Και εκεί είναι που εκτέθηκε σε θερμοκρασία χιλιάδων βαθμών. Τις συνέπειες μπορεί να τις καταλάβει ο καθένας. Από κει και πέρα, όλοι συμφωνούν ότι η πρώτη μηχανή της εμπορικής έμεινε στον τόπο, εκεί που ήταν, γιατί η επιβατική είναι πιο βαριά, πιο μεγάλη η ορμή, και παρέσυρε την εμπορική. Και η δεύτερη μηχανή –εδώ είναι το κλειδί– της εμπορικής ανασηκώθηκε, πέρασε πάνω από τις τρεις φορτάμαξες με τα χαλυβδόφυλλα και πήγε και σταμάτησε ακουμπώντας στο 4ο βαγόνι πάνω στο κοντέινερ το οποίο δεν κατέστρεψε. Οτιδήποτε και να υπήρχε λοιπόν μέσα στη 2η μηχανή ή επάνω στις 3 φορτάμαξες με τις λαμαρίνες έπρεπε να το πάρει μαζί της η 2η μηχανή και να το ανατινάξει επιτόπου. Σ’ αυτό συμφωνούν όλοι.
Δ. Βενιέρης: Θα τολμήσω μια ερώτηση που εγώ την απάντηση την έχω, αλλά εγώ δεν είμαι ειδικός, την έχω για μένα, δεν τη λέω δημόσια. Προτιμώ να την πουν άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν. Κίνητρο για να αποδειχθεί ντε και καλά φορτίο ποιο είναι;
Δ. Γαλλής: Προσέξτε, τώρα εδώ μπαίνουμε σε πάρα πολλές εκδοχές…
Δ. Βενιέρης: Να το διευκολύνω λίγο. Ποιο μπορεί να είναι, ή ποια θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρα, για να υπάρχει η εμμονή κάποιων, ντε και καλά, ότι υπήρξε μεταφορά φορτίου. Εγώ δεν ξέρω εάν υπήρξε. Το λέω στους ακροατές.
Δ. Γαλλής: Κοιτάξτε, ένα πιθανό κίνητρο που λέγεται είναι το οικονομικό. Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ισχύει. Ούτως ή άλλως όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή και ο ΟΣΕ και η Hellenic Train, οφείλουν αποζημιώσεις. Αυτό που είναι δηλωμένο ξεκάθαρα όμως είναι, τουλάχιστον από την πλευρά της κας Καρυστιανού και του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων του Δυστυχήματος των Τεμπών, όχι Συλλόγου Συγγενών, ο επίσημος τίτλος είναι Σύλλογος Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, είναι δηλωμένο ότι θέλει να κάνει πολιτικό αγώνα. Αυτό είναι δηλωμένο στο Καταστατικό τους. Ο Σύλλογος αυτός δεν μπορεί να παραστεί στο Δικαστήριο. Και έχει δηλώσει ρητά ότι επιθυμεί να παραπεμφθούν στη δίκη πολιτικοί.
Β. Δημαρέση: Γράφεται στο Καταστατικό αυτό;
Δ. Γαλλής: Βέβαια. Στο Καταστατικό γράφεται –μεταξύ άλλων– και ο σκοπός του Συλλόγου. Είναι να βρει και τον πραγματικό αριθμό των νεκρών. Στο Καταστατικό γράφεται ότι θα κάνουν, αυτό που ήδη κάνουν, επιρροή στην κοινή γνώμη. Θα ενημερώσουν την κοινή γνώμη.
Δ. Βενιέρης: Αυτό το κάνουν, βέβαια, ναι.
Β. Δημαρέση: Αυτό είναι θεμιτό, κύριε Γαλλή.
Δ. Γαλλής: Αυτό είναι ενεργός πολιτική…
Δ. Βενιέρης: Καλά κάνουν.
Δ. Γαλλής: …γιατί η μήνυσή τους στρέφεται εναντίον πολιτικών προσώπων. Αυτούς θέλει να παραπέμψει και εκεί στοχεύει. Με τα στοιχεία της σιλικόνης δεν ευνοείται αυτό το σενάριο όμως. Και το ξέρουν. Πρέπει να εκτραπεί σε άλλα πράγματα η διαδικασία.
Β. Δημαρέση: Ήσασταν από την αρχή στην υπόθεση;
Δ. Γαλλής: Ναι. Από τους πρώτους που δηλώθηκα εκεί.
Β. Δημαρέση: Θέλω λοιπόν να ρωτήσω το εξής: Πότε άρχισαν να κυκλοφορούν αυτά τα σενάρια για συγκάλυψη, ή οι πληροφορίες για συγκάλυψη; Γιατί ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, ακόμα δεν έχει γίνει το Δικαστήριο. Πότε άρχισε να γυρνάει αυτό το κλίμα; Γιατί εγώ το έχω πει πάρα πολλές φορές σε αυτή την εκπομπή ότι, από την αρχή μην ξεχνάμε ότι δεν αντιμετωπιζόταν ως τόπος παράνομου φορτίου, λαθρεμπορίου κ.λπ. Ήταν τόπος δυστυχήματος. Έτσι το αντιμετώπιζαν.
Δ. Βενιέρης: Μα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί έτσι.
Δ. Γαλλής: Αυτό άρχισε να εξελίσσεται στη δημόσια σφαίρα μετά τον Φεβρουάριο του 2024. Τότε που φάνηκε ότι η δικογραφία οδεύει προς κλείσιμο με κύρια αιτία της φωτιάς τα έλαια σιλικόνης. Εκεί άρχισε η ζύμωση της κοινής γνώμης. Εκεί άρχισαν να διαρρέουν όλα αυτά. Και στη δημόσια σφαίρα, επαναλαμβάνω, και αυτό συγχωρέστε με που είστε δημοσιογράφοι, αλλά άκουγα συναδέλφους σας να λένε «τα έλαια καταρρίφθηκαν». Δεν καταρρίφθηκαν τα έλαια.
Δ. Βενιέρης: Επειδή, Δημήτρη, ξέρω ότι μας ακούς πού και πού, ξέρεις πολύ καλά ότι στο θέμα αυτό, το ραδιόφωνο αυτό, και η εκπομπή αυτή, κρατήσαμε μια στάση έτσι όπως θα έπρεπε να είναι.
Δ. Γαλλής: Φυσικά και πολύς κόσμος κράτησε μια στάση ουδέτερη και αναμονής, περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο φάκελος, να βγουν τα στοιχεία κ.λπ. Αλλά ξεκίνησε ένα μπαράζ δημοσιότητας σε τελείως διαστρεβλωμένη βάση.
Δ. Βενιέρης: Αφότου πήρε πολιτικές διαστάσεις το θέμα, ή μάλλον εξαιτίας αυτών, μετά πήρε πολιτικές διαστάσεις.
Δ. Γαλλής: Επρόκειτο εξαρχής να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα. Αν διαβάσετε τη μήνυση του Συλλόγου Τεμπών, βρίζει τον Μητσοτάκη, τον μαλώνει ότι είναι ανίκανος να έχει φυσική ηγεσία, ότι είναι όργανο κάποιων οι οποίοι εξουσιάζουν τη χώρα, ότι έβαλε τη χώρα σε πόλεμο, εννοώ την Ουκρανία, ότι έκανε κακή διαχείριση της πανδημίας, και εντέλει, καταλήγει σε μια διακήρυξη –αυτή η μήνυση είναι Μάιος του ’23–, ότι εμείς θα βρούμε τον κατάλληλο φυσικό δικαστή για να δικάσει τους ενόχους. Είναι δηλωμένοι αυτοί οι στόχοι από την αρχή.
Β. Δημαρέση: Αυτό είναι σχεδόν μανιφέστο.
Δ. Βενιέρης: Είναι φοβερό αυτό το στοιχείο. Εγώ το ξέρω, το έχω διαβάσει, αλλά δεν ξέρω το εξής: Η Κωνσταντοπούλου είχε μπει τότε στο παιχνίδι, ή πιο αργά ήρθε; Έχω τον λόγο μου που το ρωτάω.
Δ. Γαλλής: Εγώ έχω την αίσθηση ότι αυτά είναι γραμμένα από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης και η Κωνσταντοπούλου μετά είδε φως και μπήκε.
Δ. Βενιέρης: Α! Μάλιστα!
Δ. Γαλλής: Γι’ αυτό και δεν κοντράρουν οι δυο τους ποτέ.
Β. Δημαρέση: Εγώ έχω άλλη πληροφορία βέβαια, από άλλη πηγή…
Δ. Γαλλής: Αίσθηση…
Β. Δημαρέση: Ότι ήταν από την αρχή η κα Κωνσταντοπούλου στην υπόθεση, με τον Σύλλογο. Εξ ου και όλα αυτά που είπε ο κ. Γαλλής τώρα, για διώξεις πολιτικών. Δηλαδή από την αρχή πώς έχεις βεβαιότητα ότι κάποιος πολιτικός είναι υπεύθυνος για όλο αυτό; Αυτό θέλω να πω.
Δ. Βενιέρης: Μισό λεπτό, δεν ξέρω εάν το ξέρει ο Δημήτρης, ή αν θέλει να μας το πει ή όχι, στα 21, γιατί 21 μέλη χρειάζεται ένας Σύλλογος για να συγκροτηθεί, πόσες οικογένειες θυμάτων συμμετέχουν;
Δ. Γαλλής: Κοιτάξτε να δείτε, ο Σύλλογος δεν μπορεί να παραστεί στη δίκη και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει δηλώσει πολιτική αγωγή. Και έτσι δεν χρειάστηκε να καταθέσει τα στοιχεία του. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιοι είναι ο Σύλλογος, ούτε στο site τους έχουν δημοσιεύσει τα ιδρυτικά μέλη, ή το πρακτικό εκλογής με ονόματα και υπογραφές. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποιους έχουν Διοικητικό Συμβούλιο. Αν θέλουν να τα βγάλουν, ενδεχομένως να βοηθήσουν.
Δ. Βενιέρης: Δεν είναι υποχρέωση αυτό όταν συγκροτείς έναν Σύλλογο να τα δώσεις τα στοιχεία αυτά;
Δ. Γαλλής: Εάν πας να παραστείς σε μια επίσημη διαδικασία είσαι υποχρεωμένος να τα δώσεις. Στη δημόσια σφαίρα είναι στην κρίση τους.
Δ. Βενιέρης: Το ρωτώ γιατί υπάρχουν συγγενείς άλλων θυμάτων οι οποίοι και δεν θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή τη συζήτηση, οι άνθρωποι έχουν το δράμα τους, αλλά και έχουν όσοι βγήκαν δημοσίως διαχωρίσουν την θέση τους από τις κινήσεις και επιλογές του εν λόγω Συλλόγου, όπου κεντρικό ρόλο έχουν η Καρυστιανού και ο Ασλανίδης.
Δ. Γαλλής: Στη μήνυσή τους, επειδή λίγο μετά την ίδρυση αυτού του Συλλόγου –ή την φερόμενη ίδρυση– κατατέθηκε η μήνυσή τους, μία αντιπαραβολή των ονομάτων, πιθανολογούμε ότι τέσσερις-πέντε οικογένειες είναι σε αυτόν τον Σύλλογο. Ήδη όμως διαβάζω και εγώ αλλού, ότι ένας από αυτούς πλέον ενεργοποιείται πλέον σε άλλον Φορέα, σε άλλον Σύλλογο.
Δ. Βενιέρης: Σε τι Σύλλογο;
Δ. Γαλλής: Σε μία απ’ ό,τι διαβάζω ΑΜΚΕ, η οποία έχει σκοπό να ενημερώσει –μεταξύ άλλων– και για τα Τέμπη. Δεν ξέρω. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου. Δεν ξέρουμε ονόματα με υπογραφές.
Δ. Βενιέρης: Ο λόγος για τον οποίον η εντολή σε σας να μην είστε συνήγορος κάποιου συγγενούς θύματος μπορεί να γίνει γνωστός; Ξέρουμε γιατί σας είπε, «δεν θέλω να συνεχίσουμε»;
Δ. Γαλλής: Ήταν πελάτες μου και παραμένουν πελάτες μου. Ας μην μπούμε σε αυτό περαιτέρω.
Δ. Βενιέρης: Είναι σημαντικό όμως.
Δ. Γαλλής: Ήταν πελάτες μου και παραμένουν σε άλλες υποθέσεις. Επιτρέψτε μου αυτό να μην το σχολιάσω.
Δ. Βενιέρης: Ούτε να το περιγράψετε κάπως; Το ρωτάνε και οι ακροατές βασικά, αλλά έχει ένα ενδιαφέρον.
Δ. Γαλλής: Θα σας πω το εξής: Όλη αυτή η ιστορία θα τρελάνει κόσμο. Θα τρελάνει κυρίως τους συγγενείς. Όλη αυτή η ιστορία θα τρελάνει τους συγγενείς, διότι τους εκτρέπει από τα πραγματικά δεδομένα της ιστορίας και τους παρασύρει σε σενάρια και ιστορίες και μυθοπλασίες. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν να διαχειριστούν μια τραγική κατάσταση. Και δεν μπορεί το μυαλό τους να ξεχαστεί ούτε για ένα λεπτό. Ανοίγεις ραδιόφωνο, Τέμπη, ανοίγεις τηλεόραση, Τέμπη, ανοίγεις το παράθυρο, πορεία για τα Τέμπη, πας για καφέ, Τέμπη, θα τους τρελάνουν με ιστορίες οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως πραγματική βάση και γιατί κάποιοι –δικαίωμά τους– επέλεξαν να κάνουν έναν άλλου είδους αγώνα και να χρησιμοποιήσουν και την Δικαιοσύνη, γιατί εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Ο Ανακριτής δέχεται από την πρώτη ημέρα εξώδικα. Η ηγεσία των Δικαστηρίων δέχεται από την πρώτη ημέρα εξώδικα και υπομνήματα. Ούτε λίγο – ούτε πολύ, τους πιέζουν, τους απειλούν, τους κράζουν, να παραπέμψουν τα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τον μηνύσουν τον Ανακριτή. Όσο δεν παραπέμπει τους πολιτικούς, θα τον βρίζουν συνέχεια. Γιατί αυτό θέλουν. Το υπόλοιπο δεν τους ενδιαφέρει. Καλώς-κακώς, αυτό αποφάσισαν.
Δ. Βενιέρης: Έχουμε προηγούμενο μήνυσης σε Ανακριτή;
Δ. Γαλλής: Στο παρελθόν είχα διαβάσει έχει ένα προηγούμενο, όπου εκεί ο Ανακριτής μετά δήλωσε εξαίρεση από μόνος του. Τούτος εδώ δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, γιατί έτσι κινείται από την πρώτη ημέρα, υπό μία διαρκή πίεση κινείται. Είναι συνέχεια εκεί. Του ζητάνε ραντεβού, του καταθέτουν υπομνήματα, εμμέσως τον κατηγορούν. Γι’ αυτό εγώ πιστεύω ότι ο Άρειος Πάγος πέρσι του έδωσε οδηγία να εξετάσει τα πάντα. Στην ουσία σταμάτησαν την πορεία της δικογραφίας για να εξετάσουν κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο που θα τους πει ο οποιοσδήποτε, για να σπάσει αυτό το πράγμα. Για να σπάσει η προσπάθεια να απαξιωθεί όλος ο μηχανισμός της Δικαιοσύνης.
Β. Δημαρέση: Κύριε Γαλλή, να ρωτήσω κάτι, αν μπορείτε να το πείτε αυτό τώρα, δεν ξέρω εάν μπορείτε. Οι πελάτες σας, ή άλλοι άνθρωποι που μιλούσατε, πληγέντες, είναι όλοι σε αυτή τη «γραμμή»; Δηλαδή ότι σίγουρα υπάρχει λαθρεμπόριο, σίγουρα υπάρχει παράνομο φορτίο, σίγουρα υπάρχει συγκάλυψη.
Δ. Γαλλής: Αυτούς που ξέρω εγώ και μιλάω, γιατί δεν είχα μόνο τους εντολείς μου, κοινωνικά γνωρίζω άλλες δύο-τρεις οικογένειες που είχαν είτε νεκρό, είτε τραυματία, απέχουν από αυτήν τη συζήτηση συνολικά. Οι άνθρωποι ζουν το πένθος τους. Ακούστε λίγο, αυτό που συμβαίνει και με τα τροχαία και με τα εργατικά δυστυχήματα και με το οτιδήποτε άλλο θανατηφόρο υπάρχει στην κοινωνία. Σε όλα αυτά, και να πούμε έτσι παρενθετικά ότι, εμείς οι δικηγόροι αυτά τα χειριζόμαστε σε όλη μας την καριέρα. Έχεις έναν νεκρό από τροχαίο και απέναντι υπάρχει ο υπαίτιος οδηγός. Πρέπει να διαχειριστείς την οικογένεια να μην πάει να τον λιντσάρει. Πρέπει να τον πείσεις να δεχθεί τα πορίσματα των Αρχών και να μην γίνει εκδικητικός. Να μπορέσει να αποδεχθεί το μοιραίο και να βιώσει το πένθος του. Δεν βάζουμε φωτιά στους συγγενείς να πάνε στα Δικαστήρια να πλακωθούν με τους απέναντι.
Β. Δημαρέση: Και βέβαια ζημιά έχουν κάνει και ορισμένοι δημοσιογράφοι στο κομμάτι αυτό. Το γράφει και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΜ. Υπάρχει ειδική αναφορά στον ρόλο που έπαιξε ο Τύπος, με σενάρια τα οποία ήταν…
Δ. Βενιέρης: Οι μετακλητοί των κομμάτων; Οι μετακλητοί; Οι πληρωμένοι από τα κόμματα;
Β. Δημαρέση: Δυστυχώς είναι και αυτοί κομμάτι του Τύπου. Δεν διαφωνούμε, Δημήτρη μου, καταλαβαίνουμε όλοι τι λέμε. Αλλά διαμορφώνουν κοινή γνώμη. Είδες τι έγινε.
Δ. Γαλλής: Ακούστε με λίγο, ο Ανακριτής δέχεται «κλαδέματα» και από τον Τύπο, κανονικά «κλαδέματα». Αποκαλύψεις του Τύπου: «Κατέστρεψε τα δείγματα» – αφού ο Νόμος το επιβάλλει, τα δείγματα DNA καταστρέφονται πάντα, δεν μπορείς να κρατήσεις αρχείο.
Β. Δημαρέση: Και για λόγους προσωπικών δεδομένων νομίζω γίνεται αυτό, κύριε Γαλλή.
Δ. Γαλλής: Φυσικά. Και η Δικονομία το προβλέπει.
Β. Δημαρέση: Για να μην υπάρχει διαθέσιμο.
Δ. Γαλλής: Βεβαίως, βεβαίως. Τον εμφανίζουν δηλαδή ότι έκανε κάτι παράνομο, ενώ δεν έκανε. Έκανε το νόμιμο. Αν τα κρατούσε, θα του λέγανε, γιατί τα κρατάς;
Β. Δημαρέση: Ναι, σε άλλες περιπτώσεις αυτό θα λέγαμε.
Δ. Βενιέρης: Κάτι τελευταίο, κύριε Γαλλή, μπάζωμα – ξεμπάζωμα. Εκεί η ιστορία;
Δ. Γαλλής: Αν δεν υπάρχει φορτίο, δεν υπάρχει μπάζωμα.
Δ. Βενιέρης: Όχι, το μπάζωμα έγινε. Δεν υπάρχει σκοπιμότητα εννοείτε για το μπάζωμα.
Δ. Γαλλής: Προσέξτε αυτό που είπαμε προηγουμένως. Δεν ήταν τόπος εγκλήματος εκείνο εκεί από την αρχή και έγινε στην πορεία με διάφορες θεωρίες. Δεν υπήρχε λόγος τότε εμφανής να δεσμευθεί ο χώρος και πράγματι δεν δεσμεύθηκε. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας μπορούσε να τον δεσμεύσει τότε. Η Ανακρίτρια Λάρισας μπορούσε να τον δεσμεύσει. Ο Διευθυντής της Τροχαίας στην οποία είχε ανατεθεί η προανακριτική έρευνα μπορούσε να τον δεσμεύσει. Δεν τον δέσμευσε κανείς.
Β. Δημαρέση: Δεν χειριζόταν ως υπόθεση λαθρεμπορίου. Χειριζόταν ως σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Δ. Γαλλής: Η μοναδική αναγκαιότητα εκείνη τη στιγμή ήτανε να ανασυρθούν οι νεκροί, και δευτερευόντως, το λέει ο Νόμος, αλλά για μένα είναι δευτερεύον, ότι έπρεπε να γίνει και η άμεση ενέργεια να αποκατασταθεί η γραμμή. Αυτές είναι οι νομοθετικές αναγκαιότητες. Κανείς δεν μίλησε για παράνομα φορτία και όλα τα άλλα. Όχι τότε, ούτε ένα χρόνο μετά. Αυτά βγήκαν ύστερα, όταν βλέπανε ότι η δικογραφία πάει για κλείσιμο και θέλανε να την τραβήξουν προς τα πίσω.
Β. Δημαρέση: Παρ’ όλα αυτά, κύριε Γαλλή, γίνανε λάθη επιτόπου στη διαχείριση. Δηλαδή αυτά για τα οποία φωνάζουν ορισμένοι γονείς, δεν έχουν μεγάλο άδικο όταν σου λένε ότι εγώ βρήκα οστά του παιδιού μου στο άλλο χωράφι, ή υπολείμματα αλλού κ.λπ. Δηλαδή εδώ είναι ένα άλλο κομμάτι τώρα, που δεν έχει να κάνει ούτε με τη συγκάλυψη, ούτε με το λαθρεμπόριο, ούτε με τίποτα, είναι επιχειρησιακά θέματα αυτά.
Δ. Γαλλής: Ακριβώς. Είναι επιχειρησιακά θέματα και εκεί έχουν επιχειρήσει πυροσβέστες διασώστες και εθελοντές διασώστες. Και εγώ θυμάμαι στη δημόσια σφαίρα τότε που βγαίνανε οι άνθρωποι και λέγανε, θα κάνουμε τα πάντα για να αποδοθούν, οι ίδιοι αυτοί που δούλευαν μέσα οι χαμηλόβαθμοι, θα κάνουμε τα πάντα για να αποδοθούν στις οικογένειες. Δεν έκαναν τα πάντα. Έκαναν το 95%, 97%, 99%. Να βάλω όμως και μία λίγο άσχημη παράμετρο. Αυτά που βρέθηκαν παραπέρα στο Κουλούρι είναι πάρα πολύ μικρά και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαν ποτέ να βρεθούν, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο «Ντάνιελ» να τα ξεπλύνει. Μην δίνουμε την αίσθηση στον κόσμο ότι πετάχτηκαν άνθρωποι στα σκουπίδια, έτσι; Για τον Θεό! Θραύσματα βρέθηκαν και αυτοί, αν πούμε ότι αυτή είναι μία επιχειρησιακή αστοχία των ανθρώπων που επιχείρησαν στο πεδίο, να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι βιβλιογραφικές αναφορές διεθνώς λένε ότι αντιμετωπίζουν στη συνέχεια σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα οι ίδιοι. Ποιος θα πάει να σηκώσει με τα χέρια του τον καμένο;
Β. Δημαρέση: Επίσης μια δική μου παρατήρηση αυτή, εγώ την χρεώνομαι, όταν θες να κάνεις συγκάλυψη δεν αφήνεις μέσα ούτε εθελοντές, ούτε χίλιους δυο ανθρώπους. Οι συγκαλύψεις δεν γίνονται με αυτό τον τρόπο.
Δ. Γαλλής: Μακάρι να είχε το κράτος τη δυνατότητα να συντονίσει σε μηδενικό χρόνο εκατοντάδες ανθρώπους να κάνει συγκάλυψη. Δεν υπάρχουν, είναι θεωρίες συνωμοσίας. Δεν πρέπει με όλα αυτά να ασχοληθούμε. Καταστρέφουμε τους συγγενείς. Για τον Θεό!
Β. Δημαρέση: Επειδή όση ώρα μιλάει ο κ. Γαλλής εγώ βρήκα πολλά τηλεφωνήματα, πολλά μηνύματα. Μπήκα στο site του Συλλόγου «Τέμπη 2023.gr», δεν το είχα προσέξει ποτέ, παρά μόνο σήμερα που το είπε ο κ. Γαλλής, ότι όντως δεν υπάρχουν ονόματα, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος κατά τον Νόμο, κάτι. Δελτία Τύπου βλέπω, μηνύματα συμπαράστασης, επικοινωνία, έχει email για την επικοινωνία. Βλέπω ένα τηλέφωνο στα Γραφεία του Συλλόγου, αλλά δεν φαίνεται κάποιος. Σε όλους τους Συλλόγους βλέπεις, Προεδρείο, Διοικητικό Συμβούλιο, κάτι.
Δ. Βενιέρης: Σε δεύτερο χρόνο, γιατί τώρα δεν μπορείς να τα πεις αυτά, σε δεύτερο χρόνο θα δούμε και άλλα πραγματάκια γύρω από τη δράση ή δραστηριότητα κ.λπ., τα οποία καταγγέλλουν άλλοι συγγενείς, οι οποίοι στο όνομα των δικών τους συγγενών οι οποίοι χάθηκαν γίνονται συναυλίες και μαζεύονται, συγκεντρώνονται χρήματα, χωρίς να λογοδοτεί κανείς σε αυτούς. Αλλά αυτό είναι για μετά. Δεν μπαίνω εγώ στη διαδικασία τώρα.
Δημήτρη, σε παρακαλώ, αυτή η ιστορία τώρα με τα τρία βίντεο έχει τελειώσει οριστικά, ή και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδειχθεί; Περιμένουμε κάτι περισσότερο;
Δ. Γαλλής: Ήταν τελειωμένο από την αρχή.
Δ. Βενιέρης: Αποδεδειγμένο πότε ήταν λέω.
Δ. Γαλλής: Από την αρχή. Δεν μας χρειάζεται κανένα βίντεο. Δεν μας χρειάζεται τίποτα. Σας είπα, η δεύτερη μηχανή της εμπορικής έφυγε πίσω, πάνω από τις λαμαρίνες και σταμάτησε στο κοντέινερ του τέταρτου βαγονιού. Αυτό το πράγμα από μόνο του αποκλείει κάθε ύπαρξη φορτίου. Δεν μας χρειάζονται βίντεο. Αν υπήρχε εκεί πάνω στις λαμαρίνες 2,5 τόνοι τού οτιδήποτε θα είχε εκραγεί μαζί με τη μηχανή. Και ξέρουμε ότι στην εμπορική δεν υπάρχει ίχνος πυρκαγιάς.
Δ. Βενιέρης: Εννοείς ότι η εμπορική ανέβηκε πάνω από όλο αυτό;
Δ. Γαλλής: Ανασηκώθηκε η δεύτερη μηχανή, πέρασε πάνω από τις τρεις φορτάμαξες με τις λαμαρίνες και ακούμπησε στην τρίτη φορτάμαξα και στο κοντέινερ της τέταρτης. Πάνω στις λαμαρίνες είναι η μηχανή.
Δ. Βενιέρης: Ποιος το πρωτοξεκίνησε αυτό, Δημήτρη;
Δ. Γαλλής: Υπάρχει και μια αναπαράσταση βίντεο που την έχει παραγγείλει ο Ανακριτής και υπάρχει στον φάκελο. Απορώ πώς δεν την έχει παίξει κανείς μέχρι στιγμής.
Δ. Βενιέρης: Πώς ξεκίνησε αυτό το θέμα με το φορτίο;
Δ. Γαλλής: Το θέμα με το φορτίο το τρέχει ο Λακαφώσης από την αρχή και άρχισε να το τρέχει έντονα μετά τον Φεβρουάριο του ’24 και στη συνέχεια ο Κοκοτσάκης, ο οποίος διορίστηκε επί τούτου.
Δ. Βενιέρης: Ο Κοκοτσάκης είναι Τεχνικός Σύμβουλος, δεν είναι Πραγματογνώμονας.
Β. Δημαρέση: Τον οποίον τον φιλοξενήσαμε και εμείς εδώ και δεν απαντούσε σχεδόν σε τίποτα ο κ. Κοκοτσάκης.
Δ. Βενιέρης: Ναι, δεν ήθελε να απαντήσει. Ήταν και λίγο επιθετικός.
Δ. Γαλλής: Κοιτάξτε, έχει πει και ο κ. Κουτσούμπας ότι υπήρχαν εκεί πέρα πολεμικά για το ΝΑΤΟ. Να βάλουμε τον Ανακριτή να καλέσει το μισό ΝΑΤΟ για να μας αποδείξει ότι δεν υπήρχαν; Γιατί εκεί έτσι το δουλεύουμε.
Δ. Βενιέρης: Ναι, αλλά και ο Κουτσούμπας πού στηρίχτηκε; Γενικώς στην ιδεολογία του, ή κάπου; Αυτό λέω. Πώς ξεκίνησε;
Δ. Γαλλής: Εγώ πιστεύω ότι το χιούμορ του Κουτσούμπα είναι λίγο διαλυτικό. Είδε τους άλλους να λένε θεωρίες και είπε και αυτός μία. Τρολάριζε τους υπόλοιπους, εγώ νομίζω.
Δ. Βενιέρης: Μα δεν μου έμοιαζε να το έλεγε… γιατί ο Ριζοσπάστης το έκανε και πρωτοσέλιδο.
Δ. Γαλλής: Δεν είναι τακτική δικαστική. Ούτε είναι δόκιμο να λένε, όπως κάνανε με τα ξυλόλια, επειδή μπορεί να υπάρχει ξυλόλιο να ψάξουμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει. Με την ίδια λογική, επειδή υπάρχουν πυρομαχικά, είπε κάποιος, να ψάξουμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν. Αντιστρέφουμε τις διαδικασίες.
Β. Δημαρέση: Αυτό. Έχω την αίσθηση ότι πλέον λέει ο καθένας κάτι και πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που λέω εγώ, ας πούμε, δεν ισχύει.
Δ. Βενιέρης: Άρα αυτό έχει γίνει θεσμός πλέον και στην καθημερινότητά μας. Έρχεται ο άλλος και λέει, μου έκλεψες το πορτοφόλι, ρε; Μπροστά σε κόσμο. Κάτσε, ρε φίλε, τι με ρωτάς;
Δ. Γαλλής: Προσέξτε λίγο και αν απαξιώσουμε την Δικαιοσύνη εντελώς, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτό τον τόπο. Τίποτε απολύτως.
Δ. Βενιέρης: Να κάνω λίγο τον συνήγορο από την άλλη πλευρά. Δικονομικά, διαδικαστικά, υπήρξαν αβελτηρίες, καθυστερήσεις, εμπόδια, τα οποία θα διευκόλυναν την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης;
Δ. Γαλλής: Για τα ελληνικά δεδομένα ο Ανακριτής κινήθηκε ταχύτατα. Ταχύτατα. Και με αποτελεσματικότητα. Έφτιαξε έναν φάκελο ο οποίος δίνει επαρκείς απαντήσεις για όλα. Το πρόβλημα είναι σε όποιον θέλει να τα αμφισβητήσει αυτά, που δεν μπορεί. Βλέπετε ότι επί ένα χρόνο και προσπαθούν να αμφισβητήσουν, δεν μπορούν, δεν τα καταφέρνουν, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να εντείνουν αυτή την… υπάρχει αυτό το χούι στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν κρυμμένα μυστικά και σκοτεινές δυνάμεις στο παρασκήνιο που κινούν τα νήματα. Έχουμε πείσει τον κόσμο τώρα γενικώς και αορίστως ότι υπάρχει εδώ μια συνωμοσία, ένα κάτι. Στοιχεία δεν υπάρχουν όμως.
Δ. Βενιέρης: Μάλιστα. Αγαπητέ μου Δημήτρη, σ’ ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Β. Δημαρέση: Ευχαριστούμε πολύ.
Δ. Γαλλής: Εγώ.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο λινκ
https://www.youtube.com/watch?v=89Z7et2Gze4
Ο κ. Δημήτρης Γαλλής μίλησε και στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ, στις 27 Μαρτίου 2025. Μπορείτε να τον ακούσετε μετά το 15:06 λεπτό.
Πηγή: athensreviewofbooks.com