ΑΘΗΝΑ. Οι στενές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελούν «εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που μαστίζεται από κρίσεις και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του, της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας.
«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως το τριμερές σχήμα συνδέεται με κοινές αξίες, κοινούς δεσμούς φιλίας, αλλά και κοινές προκλήσεις και υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ, καθώς στηρίζεται στη διεθνή νομιμότητα.
«Η στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι υποσχόμενη, αλλά δε στρέφεται κατά οιουδήποτε. Αντίθετα είναι ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, υπό μια βασική προϋπόθεση, το κοινό αυτονόητο: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας», ανέφερε.
«Δυστυχώς η συνάντησή μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Και συνέχισε: «Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εκ νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια».
Χριστοδουλίδης: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη σταθερότητα
Σημείωσε ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα εξαίρεση στην περιοχή, καθώς με μια σειρά από έκνομες ενέργειες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας και ειρήνης.
Τόνισε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και για τις ενέργειές της στο Βαρώσι. «Οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και εξεύρεση λύσης στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ασκενάζι: Στη Μέση Ανατολή πνέει ένας καλύτερος άνεμος
Τη σημασία της Τριμερούς Συνεργασίας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και την αμυντική συνεργασία στην περιοχή, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργικής, όπως είπε, διπλωματίας στην επίτευξη της ευημερίας και ειρήνης.
«Στη Μέση Ανατολή γινόμαστε μάρτυρες νέων ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς. Η εξομάλυνση των σχέσεών μας με μια σειρά από χώρες αποδεικνύει τη βούλησή μας να προχωρήσουμε τη συνεργασία, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους όλων των χωρών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πνέει ένας καλύτερος άνεμος στη Μέση Ανατολή».
«Ελπίζω κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτές τις πρωτοβουλίες με στόχο η Μέση Ανατολή να γίνει όαση ειρήνης» είπε και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτή την προοπτική.
Πηγή: ekirikas.com