Οι στρατηγικές κινήσεις που μεταμόρφωσαν τη Μίλαν

240

Η Elliott Management, το αμερικανικό hedge fund που είναι πιο γνωστό στη Wall Street για τη μαχητική προσέγγισή του απέναντι στα νυσταγμένα εταιρικά διοικητικά συμβούλια, δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Όταν κατέληξε να αναλάβει την Μίλαν, μια από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ιταλία, πριν από περίπου πέντε χρόνια, ήταν κάτι που συνέβη τυχαία.

Το hedge fund είχε αρχικά αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το 2017 την τολμηρή προσφορά ενός ουσιαστικά άγνωστου Κινέζου επιχειρηματία, του Λι Γιονγκόνγκ, να αγοράσει την Μίλαν από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, η Μίλαν του Λι χρεοκόπησε το 2018, δίνοντας στην Elliot Management τον έλεγχο του συλλόγου.
 

Αυτό που ανέλαβε η Elliot Management ήταν ένα ξεπεσμένο αστέρι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Μίλαν είχε κερδίσει πολλάκις τα κορυφαία τουρνουά της Ευρώπης τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και κέρδισε πολλούς τίτλους στην ιταλική Serie A εκείνη την περίοδο, χάρη στο ταλέντο παικτών όπως οι Μάρκο βαν ΜπάστενΤζορτζ ΓουεάΑντρέα Πίρλο και Πάολο Μαλντίνι. Όμως, στα χρόνια που προηγήθηκαν της εξαγοράς, ο σύλλογος είχε σταματήσει να κερδίζει τρόπαια, κάτι που επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα έσοδά του.

Για να επανέλθει ο σύλλογος σε φόρμα, προσέλαβε τον Ιβάν Γαζίδη από την Άρσεναλ ως διευθύνοντα σύμβουλο με κύρια αποστολή να εξυγιάνει τα οικονομικά του συλλόγου, ενώ ο Μαλντίνι προήχθη σε διευθυντής ποδοσφαίρου με στόχο να περικόψει τον προϋπολογισμό της ομάδας, κόβοντας παίκτες με μεγάλα συμβόλαια και φέρνοντας φθηνότεροι.

Η μόνη αμφιλεγόμενη κίνηση σε αυτή τη φόρμουλα ήταν η παρουσία του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αλλά ο 40χρονος ήταν τελικάα καθοριστικός στην ανάκαμψη του συλλόγου εντός και εκτός γηπέδου. Πρώτα, φέρνοντας τον σύλλογο ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ στο τέλος της σεζόν του 2021 και τέλος, κερδίζοντας τον τίτλο της Serie A το 2022.

Πηγή: euro2day.gr