Οι σύγχρονοι Ροβεσπιέροι… Του Βασίλιου Γρηγ. Παπαδάκη

256

Του Βασίλιου Γρηγ. Παπαδάκη

Είκοσι γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στο 2022, από τους άνδρες τους, σύγχρονοι μιμητές του αντιφεμινιστή Ροβεσπιέρου. Ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος (1758-1794) πολιτικός, μέλος της γαλλικής Κομμούνας, έστειλε στη γκιλοτίνα τη Μαρί Γκουζ (1748-1793) Γαλλίδα φεμινίστρια η οποία συνέταξε την πρώτη δήλωση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας, 1791. Ο Ροβεσπιέρος καρατομήθηκε από τους συντρόφους, Ιούλιο, 1794.

Την περίοδο της πανδημίας Covid-19 και μεσούσης της απανθρωπίας και παραφρονίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενέσκυψε εν Ελλάδι η ενδημία της μισογυνίας. Τα αίτια της οφείλονται σε προσωπικά ζητήματα ως η ζήλια, αλκοολισμός, χρήση ναρκωτικών ουσιών, συμπλέγματα κατωτερότητας ή σε συγκεχυμένα και αόριστα αίτια. Η ζηλοφθονία χαρακτηρίζεται από αλόγιστο πάθος της ψυχής, αποτελεί την ανώτατη βαθμίδα της ζήλιας και εκφράζει την απέχθεια προς το πρόσωπο το οποίο υπήρξε κάποτε αντικείμενο θαυμασμού. Αναπτύσσεται όπου υπάρχει αντιζηλία κυρίως μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και ιδιαίτερα μεταξύ συζύγων όταν ο σύζυγος θεωρεί τη σύζυγο αντίπαλο στη ζωή.

Γενεσιουργός αιτία της ζήλιας είναι ο φθόνος ο οποίος προέρχεται από τη συναίσθηση της υπεροχής του άλλου και της δόξας του. Η δόξα δρα υπέρ του φθόνου. Ο ρήτωρ Ισοκράτης (436-338 π.Χ.), αναφέρει: «Ων τας δόξας ζηλοίς τας πράξεις μιμού». Ο ζηλόφθονος είναι άτομο με αγχώδη πάθη, φθονεί τους καταξιωμένους και επιτυχημένους. Δεν χαίρεται για τις επιτυχίες αλλά για τις αποτυχίες των άλλων. Αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για να αιτιολογήσει την δική του αποτυχία και στερείται λογικής σκέψης. Όταν θίγεται ο υπερτροφικός εγωισμός μπορεί να φθάσει μέχρι το έγκλημα. Η συμπεριφορά του υπαγορεύεται από πολύπλοκα συναισθήματα, λανθάνουσα σεξουαλική αντιστροφή, Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, αποστροφή προς το γυναικείο φύλλο.

Ένας μόνος τρόπος υπάρχει να ξεφύγει ο ζηλόφθονος από το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει. Η αυτογνωσία, το γνωστό δελφικό παράγγελμα «Γνώθι σ΄αυτόν». Να βελτιωθεί ποιοτικά, πνευματικά και ν’ αποκτήσει πίστη στους συνανθρώπους και στις ικανότητες του.

Ο τραγικός ποιητής Αισχύλος (525-456 π.Χ.) έχει εκφράσει την άποψη: «Όποιος δεν φθονείται δεν είναι αξιοζήλευτος». Σαφώς δεν αναφέρεται στους δολοφόνους γυναικών.

Κατακλείς
Είναι ανανδρία να κτυπάς την ανίσχυρη γυναίκα στην οποία οφείλουμε το ζην.