Οικογένεια πυλώνας της κοινωνίας… Του Βασίλειου-Γεωργίου Γρ.Παπαδάκη

454

Του Βασίλειου-Γεωργίου Γρ.Παπαδάκη

Η οικογένεια είναι θεσμός πανάρχαιος. Συγκροτείται από δύο ετεροφυλοφιλικά άτομα τα οποία παντρεύονται με τις ευλογίες της εκκλησίας και τεκνοποιούν, (family of procreation). Στο φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη του παιδιού και ενεργοποιούνται οι λειτουργίες του νου όπως η αντίληψη, η μνήμη, η κρίση και η λογική. Η μεταλαμπάδευση των ηθικών αρχών πραγματοποιείται μέσα στην οικογένεια. Στους κόλπους της το νεαρό άτομο συνειδητοποιεί την αξία των κοινωνικών αρετών: Φιλεργία, φιλοτιμία, φιλοπατρία, ευσυνειδησία, ανδρεία, ώστε να γίνει χρήσιμος και ενεργός πολίτης. Ο Γάλλος φιλόσοφος Auguste Compte (1798-1857) γράφει: «Να μη διαλυθεί ο θεσμός της οικογένειας, η αιώνια σχολή και ο δάσκαλος του κοινωνικού βίου του ανθρώπου».

Ο οικογενειακό κύκλος (family cycle) περιλαμβάνει τη γέννηση των παιδιών, την ενηλικίωση τους ως το γάμο και την γεροντική ηλικία των συζύγων. Διαιρείται σε περιόδους όπως: Προγονεϊκή, πρώιμη γονεϊκή, (όταν τα παιδιά είναι βρέφη), γονεϊκή, ύστερη γονεϊκή (όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και εγκαταλείπουν την πατρική στέγη).

Με όρους κοινωνιολογίας, η οικογένεια είναι αφετηρία και κέντρο των δεσμών συγγένειας. Οικογένεια-συγγένεια αποτελούν ένα πολύ-λειτουργικό κοινωνικό ιστό μέσα στον οποίο τα άτομα υποστηρίζονται, προστατεύονται και αλληλο-βοηθούνται. Η υιοθεσία είναι είδος πλασματικής συγγένειας (fictitious kinship), κοινωνικός δεσμός ο οποίος αναπληρώνει την αιματό-συγγένεια. Οι τριακόσιοι βουλευτές ας εντρυφήσουν στα 17 άρθρα του Α.Κ. περί υιοθεσίας.

Στην Ελλάδα έχει εδραιωθεί ο θεμελιώδης θεσμός της συζυγικής οικογένειας (conjugal family), άνδρας, γυναίκα και τα ανήλικα τέκνα, ο οποίος διέρχεται παγκόσμια κρίση. Μεγάλοι χορηγοί της αποσύνθεσης είναι τα διεθνή και επιχώρια Μ.Μ.Ε(ξαθλίωσης). Απευχή να μη διαλυθεί εις τα εξ΄ων συνετέθη ο πανάρχαιος αυτός θεσμός διότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τη χώρα μας η οποία, εκτός της κρίσης ηθικών αξιών, βιώνει και το ζωτικής σημασίας πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Οι ιθύνοντες καλούνται αμελλητί να στηρίξουν οικονομικά, ηθικά και να προασπίσουν τον αναμφισβήτητο καταστατικό νόμο της ετεροφυλοφιλικής οικογένειας, πυρήνα της γεννητικότητας και της φυσικής αύξησης του πληθυσμού. Καθήκον της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας είναι ν’ αφήσει στους επιγενόμενους παραδείγματα προς μίμηση.

Η συμπολίτευση ν’ αγνοήσει τους τσαρλατανισμούς της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Γανυμήδης να επιστρέψει στον Όλυμπο όπου θα έχει χρόνο να μελετήσει Φρόυντ και Άντλερ περί ναρκισσισμού και συμπλεγμάτων κατωτερότητας.
Σ’ ό,τι αφορά στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, επίκαιρη η ρήση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου: «ad Calendas greacas».