Οκτώ χάρτες για τους μεγαλύτερους κινδύνους της ανθρωπότητας (φώτο)

142

Ο κόσμος βελτιώνεται, αλλά προκλήσεις και κίνδυνοι είναι πάντα εδώ. Η Earth TimeLapse, μια διαδραστική πλατφόρμα με την υπογραφή ειδικών της παγκόσμιας ασφάλειας, συγκεκριμένα τον δόκτορα Robbert Muggah και το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, δημιούργησαν 8 χάρτες που αποτυπώνουν τους μεγάλους κινδύνους, επί τη βάσει δεδομένων από πηγές, όπως, για παράδειγμα εκείνα από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Την αλλαγή του κλίματος δείχνει η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας στο πέρασμα του χρόνου. Όσο πιο σκούρο το χρώμα, τόσο πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση. Σε σύγκριση με το ανοιχτό μπλε και το αχνό κίτρινο στα τέλη του 19ου αιώνα, τα στοιχεία για το 2017 δείχνουν τεράστιες κόκκινες περιοχές που παραπέμπουν σε  διακυμάνσεις δέκα μοιρών ή και περισσότερο.

Προσφυγικές ροές

Ο όλεθρος στη Συρία ευθύνεται για τη μεγαλύτερη από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο προσφυγική κρίση. Μόνο στην Ευρώπη έχουν περάσει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Τρομοκρατία

Όσο μεγαλύτερος είναι ο κόκκινος κύκλος τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της τρομοκρατικής δραστηριότητας σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Το 2015, για παράδειγμα, οι αναταραχές στη Νιγηρία και το Καμερούν οδήγησαν σε χιλιάδες θανάτους με ευθύνη των τζιχαντιστών της Boko Haram. Επίσης, οι βομβιστικές επιθέσεις σε Τουρκία και Υεμένη προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα.

Φωτιές

Τα στοιχεία δείχνουν τις υποσαχάρια Αφρική, Νότια Αμερική και νότια Ασία να φλέγονται.Κατά περίπτωση ευθύνονται διυλιστήρια πετρελαίου, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πυρκαγιές -για εκείνες μάλιστα στην υποσαχάρια Αφρική ευθύνεται η υλοτομία.

Ιός HIV

Τα δεδομένα στο χάρτη αποτυπώνουν το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV από το 2015 και μετά. Το πιο αχνό ροζ ισοδυναμεί με περίπου 1.000 νέα κρούσματα. Το πιο σκούρο με 100.000. Για την ιστορία, χειρότερη χρονιά ήταν το 1997. 3,47 εκατομμύρια είχαν μολυνθεί. Το 2014, ο αριθμός είχε μειωθεί σε περίπου 2,1 εκατομμύρια. Σήμερα, 37 εκατομμύρια παγκοσμίως είναι πάσχοντες και φορείς

«Εύθραυστες πόλεις»

Ως «Εύθραυστες» πόλεις περιγράφονται όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με ραγδαία αστικοποίηση, υψηλή ανεργία, κίνδυνο φυσικών καταστροφών, βία. Το 2015, το Ινστιτούτο Igarapé  έδωσε σχετική βαθμολογία σε κάθε πόλη, από 1,0 έως 3,1. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός τόσο μεγαλύτερη η απειλή. Οι πιο «εύθραυστες» πόλεις τοποθετούνται κυρίως στην Αφρική, τη Μέση και ευρύτερη Ανατολή -συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ευθύνεται μεταξύ άλλων για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Σε όλο τον κόσμο, τα στοιχεία για το 2013 δείχνουν ότι οι χώρες τείνουν προς τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τα πιο υψηλά ποσοστά (30%) καταγράφονται σε ΗΠΑ, περιοχές της Αφρικής και στην Αυστραλίας. Πριν από τρεις δεκαετίες αυτό το ποσοστό αφορούσε μόνο μία χώρα. Το μέσο ποσοστό είναι 15%.