«Ολιστική προσέγγιση» στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου

244

Σε ανταλλαγή απόψεων με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους για το μελλοντικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη.

Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις της, η επίτροπος Κυριακίδου επιβεβαίωσε ότι το επικείμενο σχέδιο της ΕΕ για τον καρκίνο βρίσκεται σε καλό δρόμο και αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους. Αυτό ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, με τέσσερις βασικούς πυλώνες: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, επιβίωση και ποιότητα ζωής. Η επίτροπος ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την συμβολή του και την στήριξή του προς την Επιτροπή στην προσπάθειά της να αλλάξει τις συνθήκες της πρόληψης και της περίθαλψης του καρκίνου στην Ευρώπη. Επιπλέον, υπογράμμισε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του μελλοντικού σχεδίου δράσης.

Η εισηγήτρια Véronique Trillet-Lenoir (Renew Europe, Γαλλία) παρουσίασε το έγγραφο εργασίας της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αποσκοπεί να συμβάλει στο μελλοντικό σχέδιο της Επιτροπής. Για την καταπολέμηση του καρκίνου με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εισηγήτρια προτείνει τομείς δράσης όσον αφορά την παγκόσμια πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, την ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες προσανατολισμένες στον ασθενή και την ισχυρή στήριξη των ασθενών και των ατόμων που παρέχουν φροντίδα (συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που στηρίζουν οικογένειες). Το έγγραφο εργασίας ζητά μια ολιστική προσέγγιση της έρευνας και της καινοτομίας ως πρωταρχικού μέσου δράσης, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων όσον αφορά την εμπειρογνωμοσύνη, τα δεδομένα, την κατάρτιση και την επικοινωνία.

Η εισηγήτρια τόνισε ότι πάνω από το 40% του συνόλου των καρκίνων μπορεί να προληφθεί μέσω συντονισμένων δράσεων για τους καθοριστικούς παράγοντες της ατομικής, κοινωνικής και εμπορικής υγείας. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί σημαντικό σημείο εκκίνησης για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι πιθανοί περιβαλλοντικοί παράγοντες θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν περαιτέρω επιστημονικά και ευρέως κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που προβλέπονται στις συνεδριάσεις της αρμόδιας ειδικής επιτροπής του ΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να εξορθολογίσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του καρκίνου σε διάφορα στάδια. Η στήριξη της πρόληψης, τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τα κοινά βασικά πρότυπα θεραπείας, καθώς και η παροχή βοήθειας σε όσους επέζησαν από καρκίνο είναι τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του ΕΚ Bartosz Arłukowicz (ΕΛΚ, Πολωνία) δήλωσε: «Η σημερινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικής σημασίας διότι ξεκινάμε επισήμως τη στενή μας συνεργασία με την επίτροπο Κυριακίδου. Έχουμε κοινό στόχο να επιτύχουμε και θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια αυτή. Μαζί, θα βρεθούν τρόποι για την προώθηση πιο ισότιμης πρόσβασης στη θεραπεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις περιφέρειές της, όπου οι ασθενείς έχουν μικρότερες πιθανότητες ποιοτικής περίθαλψης και, τελικά, επιβίωσης».

Σχετικές πληροφορίες

Η ειδική επιτροπή του ΕΚ για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA) είναι επιφορτισμένη ειδικά με την αξιολόγηση των ευκαιριών για συγκεκριμένη δράση της ΕΕ, προσδιορίζοντας τη νομοθεσία και άλλα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Οι κύριες αρμοδιότητες της ειδικής επιτροπής περιλαμβάνουν την εξέταση δράσεων για την ενίσχυση της προσέγγισης σε κάθε βασικό στάδιο της νόσου, την αξιολόγηση των βέλτιστων τρόπων στήριξης της έρευνας και τη διασφάλιση στενής σύνδεσης με την ερευνητική αποστολή για τον καρκίνο στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», την ακρόαση των υφιστάμενων διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων και τον προσδιορισμό πολιτικών και προτεραιοτήτων, καθώς και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων στις οποίες η ΕΕ μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τους στόχους της επιτροπής διατίθενται εδώ, καθώς και κατάλογος των σημαντικότερων βουλευτών της.