Όμηρος των γεωπολιτικών εξελίξεων το Χ.Α., αδυνατεί να συντονιστεί με την ευφορία των διεθνών αγορών… Του Δημήτρη Τζάνη

18

Του Δημήτρη Τζάνη*

Ο προϋπολογισμός για το 2025 προβλέπει ότι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί με ρυθμό 2,3% εκτίμηση στην οποία συνομολογούν οι διεθνείς οίκοι, με τη UBS να βλέπει εφικτό και το +2,8%. Η δημοσιονομική διαχείριση θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ και σαν αποτέλεσμα η σχέση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 147,5%. Μάλιστα, τα υψηλά ταμιακά διαθέσιμα που φτάνουν τα 45 δις. ευρώ (ελέω και της συσσώρευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που καθυστερούν να συμβασιοποιηθούν), επιτρέπουν την καταβολή ποσού 7,93 δις. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους από τα δάνεια του EFSF κατά τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, προβληματικό παραμένει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9μηνο (στα €7,7 δις.) αποτέλεσμα της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμου σχεδίου παραγωγικού ανασχεδιασμού στη βιομηχανία για να επιτευχθεί η αύξηση προϊόντων με ανταγωνιστικές προϋποθέσεις.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι οι θετικές αυτές μακροοικονομικές εξελίξεις θα υλοποιηθούν με ακρίβεια το 2025, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν, με τη Ρωσία μάλιστα να αναγγέλλει την κατασκευή πυραύλων που θα μπορούν να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα, η έναρξη της προεδρίας Τραμπ αναμένεται να συνοδευτεί με την εφαρμογή της ατζέντας μέτρων που περιλαμβάνουν δασμούς προς κάθε κατεύθυνση, διαδικασία που δεν θα αφήσει αλώβητη την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή.

Τα δεδομένα αυτά, οδηγούν σε διατήρηση της ευφορίας στη Wall Street που με οδηγό τις εξαιρετικές επιδόσεις της Nvidia (κέρδη 3ου τριμήνου $19,3 δις. επί πωλήσεων $35,1 δις. που οδηγεί τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης), συνεχίζει να διαμορφώνει θετικές επιδόσεις στους δείκτες. Όμως, κέρδη συνεχίζει να καταγράφει και ο δείκτης DAX παρά τις ανησυχίες για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που καλούν την Ευρώπη να αλλάξει ρότα με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και την αμυντική της θωράκιση.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επιδόσεις 38 εταιρειών που μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη του 9μηνου, καταγράφουν κερδοφορία 6,97 δις. ευρώ, βελτιωμένη κατά 1,6% και κύκλο εργασιών στα 54, 4 δις. ευρώ, αυξημένο κατά 4,6%. Αν και η κατά 24,2% βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών στα €4,1 δις. έχει καταλυτική συμβολή σε αυτές τις επιδόσεις, σημαντικός αριθμός blue chips καταγράφει βελτίωση των μεγεθών του (ΟΠΑΠ, Metlen Τιτάν, ΔΑΑ, ΔΕΗ. Cenergy, ΕΛΧΑ, Lamda, EEE, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Ideal κ.α.) ενώ η έκτακτη επιβάρυνση στα αποτελέσματα των εταιρειών πετρελαιοειδών εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση της κερδοφορίας τους. Ωστόσο, η υποχώρηση των συναλλαγών δεν επιτρέπει την υλοποίηση σεναρίων για ανοδική κίνηση του ΓΔ πέραν των 1450 μονάδων στην παρούσα φάση: οι διεθνείς επενδυτές προσπερνούν το ελληνικό χρηματιστήριο με το βλέμμα να είναι μάλλον προς την ανατολή συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις σε κινεζικούς τίτλους. Παράλληλα, αυτόν τον μήνα κλείνουν τα βιβλία τους περιοριζόμενοι σε συναλλαγές για λόγους αναδιάρθρωσης λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών στάθμισης των τίτλων στους δείκτες MSCI. Την ίδια ώρα, τα αλλεπάλληλα placements συνεχίζουν να επιδρούν επιβαρυντικά με τους θεσμικούς επενδυτές να είναι πωλητές στην προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας, με τους ιδιώτες επενδυτές να συνεχίζουν να διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα και να αγνοούν τα ελκυστικά θεμελιώδη πολλών εταιρειών.

Τα παραπάνω, οδηγούν σε συνέχιση της βασανιστικά αργής διαδικασίας συσσώρευσης λίγο πάνω από τις 1400 μονάδες με τη στάση αναμονής να αφορά όλες τις κατηγορίες των επενδυτών που μπορούν να δραστηριοποιηθούν με τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους, περιμένοντας να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα γεωπολιτικά. Στο συνέδριο της Morgan Stanley στις 2-3/12 στο Λονδίνο με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, θα επιδιωχθεί η επικοινωνιακή αναβάθμιση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των εισηγμένων εταιρειών της. Την ίδια ώρα, η πορεία του bitcoin σαγηνεύει καθώς η κεφαλαιοποίησή του αυξήθηκε κατά $1 τρις. περίπου μετά την εκλογή Τραμπ και η τιμή του αγγίζει τις $100 χιλ., με τους επενδυτές να υποτιμούν τους επενδυτικούς κινδύνους από μια «επενδυτική κατηγορία» με ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα!

*Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ