Ομοσπονδίες: η ανηθικότητα της μόνιμης εξουσίας… Του Σάκη Μουμτζή

282

Του Σάκη Μουμτζή

Η καταγγελία της κυρίας Μπεκατώρου, καθώς και οι λοιπές καταγγελίες που ακολούθησαν από άλλες αθλήτριες, ανέδειξαν και ένα παράπλευρο πρόβλημα. Αυτό της πολυετούς άσκησης εξουσίας στις αθλητικές ομοσπονδίες από τα ίδια πρόσωπα. Αυτή η αδιάλειπτη παρουσία των ίδιων ανθρώπων στις ίδιες διοικητικές θέσεις έχει μετατρέψει την προσφορά σε εξουσία, της οποίας μια διάσταση, η πλέον απεχθής, είναι η σεξουαλική παρενόχληση.

Καλώς ή κακώς γύρω από τον αθλητισμό τζιράρονται μερικά δισεκατομμύρια. Διαχειριστές τους, σε τελική ανάλυση, τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών και κυρίως οι αποκαλούμενοι «ισχυροί άνδρες» τους. Πάνω στη διαχείριση αυτών των δισεκατομμυρίων στήνεται ένα ποικιλόμορφο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ διοικητικών παραγόντων – προπονητών – αθλητών. Είναι εύλογο, πως όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής των παραγόντων στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, τόσο μεγαλύτερες είναι οι εξουσίες τους και τόσο μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια αυθαίρετων και επιλήψιμων συμπεριφορών.

Είναι αλήθεια, πως και οι διοικήσεις των υποκείμενων σωματείων και ενώσεων, και αυτές έχουν οικοδομηθεί πάνω στο ίδιο πρότυπο. Τα ίδια πρόσωπα, κτίζουν τους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την επανεκλογή τους. Η λογική αναπαραγωγής της εξουσίας παραμένει η ίδια, ανεξαρτήτως κλίμακας.

Αν συζητήσεις μαζί τους θα αιτιολογήσουν τη διαμορφωμένη κατάσταση με δύο επιχειρήματα:

1. Με την πολυετή ενασχόληση τους με τον συγκεκριμένο αθλητικό χώρο όπου δραστηριοποιούνται, έχουν αποκτήσει άριστη γνώση των προβλημάτων του και, ως εκ τούτου, έχουν την απαιτούμενη πείρα για την επίλυση τους. Όπως τονίζουν, οι περισσότεροι από αυτούς είναι παλιοί, πετυχημένοι αθλητές. Συνεπώς, γνωρίζουν «από τα μέσα» πρόσωπα και καταστάσεις. Στο κάτω – κάτω η διοικητική ενασχόληση τους δε συνοδεύεται από οικονομικές απολαβές. Είναι ανιδιοτελής.

2. Αυτός ο λόγος είναι και ο σοβαρότερος. Μέσα από την πολυετή ενασχόληση τους με τις ομοσπονδίες, έχουν κτίσει ένα ισχυρό πλέγμα διεθνών επαφών, που είναι απαραίτητο τόσο για την παρουσία των ομοσπονδιών σε διεθνές επίπεδο όσο και για τη συμμετοχή στο παιχνίδι εξουσίας που διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμαχίες, ίντριγκες, σπόνσορες, ταξίδια και αποστολές.

«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!»

Μάλιστα, επειδή παρεμφερή φαινόμενα μακροβιότητας, που αγγίζουν το όριο της ισοβιότητας, παρατηρούνται και σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσωπικές επαφές παίζουν σημαντικό ρόλο. Επαφές ή συμμαχίες που κτίστηκαν, μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων, μέσα σε δύο δεκαετίες πολύ δύσκολα επιβιώνουν αν υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα. Το σύστημα ανισορροπεί.

Έτσι, τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχει διαδοχή στη διοίκηση μιας ομοσπονδίας, έχει τα χαρακτηριστικά τού «αντ΄αυτού». Ο απερχόμενος ισχυρός άνδρας ελέγχει τον διάδοχο του, ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες τόσων δεκαετιών.

Το παιχνίδι στις ομοσπονδίες έτσι παιζόταν εδώ και πολλά χρόνια. Ο νόμος Αυγενάκη έκανε -παρά τις αντιδράσεις- μια λελογισμένη τομή. Έβαλε όριο στο χρόνο άσκησης διοίκησης και έβαλε όριο ηλικίας στη συμμετοχή στα ΔΣ, κάτι απολύτως θετικό. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν το ήθος και την ποιότητα των ανθρώπων που ασκούν εξουσία και τις αντοχές και τις αντιστάσεις όλων αυτών -κυρίως των αθλητριών- που βρίσκονται κάτω από την διοίκηση τους.

Η προσφορά της κυρίας Μπεκατώρου έγκειται -πέραν όλων των άλλων- στο γεγονός πως κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, και αυτοί δεν είναι μόνον αθλητικοί παράγοντες.

Θα ανοίξουν πολλά στόματα.

Πηγή: liberal.gr