Όνειρο που έγινε εφιάλτης… Του Αντώνη Καρπετόπουλου

301

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο Ρενάρ δεν είναι τυχαίος. Εμφάνισε μια ομάδα με πίστη στο σχέδιο, τρομερή αθλητικότητα και τύχη. Η Σαουδική Αραβία έπαιξε απέναντι στους Αργεντινούς πάνω από μια ώρα με την άμυνα στη σέντρα

Εκπλήξεις όπως η νίκη της Σαουδικής Αραβίας στο παιχνίδι με την αήττητη στα τελευταία 36 ματς Αργεντινή μάς φαίνονται μεγαλύτερες από αυτό που είναι για έναν απλό λόγο: διότι δεν έχουμε καλή γνώση εκείνων που σε αυτές πρωταγωνιστούν. Ποιος θυμάται π.χ. ότι η Σαουδική Αραβία στο Μουντιάλ του ’94 είχε περάσει από τον όμιλο; Κανείς.

Για τους περισσότερους στην Ελλάδα ο προπονητής της Σαουδικής Αραβίας Ερβέ Ρενάρ είναι ένας άγνωστος τυχοδιώκτης που δουλεύει εκεί για πετροδόλαρα. Στην πραγματικότητα ο Γάλλος είναι ένας σπουδαίος προπονητής που έχει κάνει έναν άθλο κατακτώντας με τη Ζάμπια το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2012, πριν επαναλάβει τον θρίαμβο της κατάκτησης και με την Ακτή Ελεφαντοστού δύο χρόνια αργότερα.

Το 2018 ο Ρενάρ πήγε στα τελικά του Μουντιάλ το Μαρόκο, πράγμα που κι αυτό ήταν επιτυχία τεράστια. Και φέτος μπορεί να βάλει στο βιογραφικό του ότι έσπασε το αήττητο της Αργεντινής και την έβαλε σε μια τρομακτική δυσκολία, ενώ ήταν το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ σύμφωνα με τους μπουκ.

Πίστη

Ο Ρενάρ δεν είναι τυχαίος. Εμφάνισε μια ομάδα με πίστη στο σχέδιο, τρομερή αθλητικότητα και τύχη. Η Σαουδική Αραβία έπαιξε απέναντι στους Αργεντινούς πάνω από μια ώρα με την άμυνα στη σέντρα, πιέζοντας ψηλά, και καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα των μέσων του Σκαλόνι να παίξουν με την μπάλα όπως θέλουν. Το ρίσκο ήταν τεράστιο όπως και η τύχη: στο πρώτο ημίχρονο κι ενώ η Σαουδική Αραβία έχανε με 1-0 ακυρώθηκαν από το VAR τρία γκολ της Αργεντινής διότι μια φορά ο Μέσι και δυο ο Λαουτάρο Μαρτίνες συνελήφθησαν σε θέση οφσάιντ. Πιθανότατα, αν ένα από αυτά είχε μετρήσει, να μη βλέπαμε ποτέ τη συναρπαστική ανατροπή που πέτυχαν στην επανάληψη οι Σαουδάραβες με δυο καταπληκτικά γκολ σε ένα πεντάλεπτο: του Αλ Σεχρί στο 48′ και του Αλ Ντουσάρι στο 53′.

Δουλειά

Και οι δύο είναι καταπληκτικές περιπτώσεις. Ο πρώτος δεν είναι βασικός στην ομάδα του την Αλ Χιλάλ, αλλά αναπληρωματικός του Μουσά Μαρενγκά, πρώην φορ της Πόρτο. Τον δεύτερο τον έστειλε το υφυπουργείο Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας στη Βιγιαρεάλ το 2018 (πληρώνοντας τους Ισπανούς…) για να προπονηθεί μαζί τους και να βελτιώσει την τεχνική του. Αποδείχτηκε ότι οι Ισπανοί έκαναν καλή δουλειά.

Μέσι

Κι ο Μέσι; Ο Μέσι άνοιξε το σκορ εκτελώντας α λα Μαραντόνα ένα πέναλτι νωρίς νωρίς (προσποίηση με το βλέμμα, μικρή φόρα, συρτό σουτ), στη συνέχεια πέτυχε ένα γκολ που όπως είπα δεν μέτρησε, είχε μια δυο καλές ενέργειες, αλλά όσο περνούσε η ώρα η απόδοσή του έφθινε. Το γκολ της ισοφάρισης των Σαουδαράβων ξεκινά από ένα δικό του λάθος. Οταν η Αργεντινή αντέδρασε είχε μια κοντινή κεφαλιά που δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα στον σταθερό τερματοφύλακα Αλ Οβάις, ενώ κέρδισε και εκτέλεσε άουτ ένα φάουλ από καλή θέση. Στο τέλος είπε πως στην ομάδα του έκανε κακό ότι άνοιξε νωρίς το σκορ και συνέστησε ψυχραιμία. Ολα αυτά ενώ έγινε ο πρώτος Αργεντίνος με συμμετοχή σε πέντε Μουντιάλ και ο πρώτος που έχει σκοράρει σε τέσσερα (το 2006, το 2014, το 2018 και χθες). Αλλά δεν νομίζω πως θα έχει το κέφι να χαρεί για κάποιο από αυτά τα ρεκόρ… 

Γνώριζαν

Το κάζο της Αργεντινής ήταν ένας σημαντικός λόγος που το παιχνίδι της Πολωνίας με το Μεξικό έληξε 0-0. Οι δύο αντίπαλοι γνωρίζοντας το αποτέλεσμα των Αργεντίνων δεν πήραν μεγάλα ρίσκα. Οι Πολωνοί είχαν βέβαια την πιο μεγάλη ευκαιρία: στο 55΄ο Λεβαντόφσκι εκτέλεσε πέναλτι, αλλά ο μεξικανός τερματοφύλακας Οτσόα, που έδωσε κι αυτός το παρών για πέμπτη φορά σε Μουντιάλ το έπιασε, μολονότι δεν θεωρείται σπεσιαλίστας. Οι Πολωνοί έγιναν η τρίτη ευρωπαϊκή ομάδα που δεν κέρδισε. Είχαν προηγηθεί οι Ουαλοί, που το βράδυ της Δευτέρας πρόλαβαν και ισοφάρισαν τους τρεχαλιτζήδες Αμερικάνους με ένα πέναλτι του Μπέιλ, ενώ πριν από την ισοπαλία των Πολωνών με το Μεξικό είχαμε την επίσης λευκή ισοπαλία των Δανών με την πεισματάρα Τυνησία. Προέκυψε γιατί στο δεύτερο ημίχρονο, στις καλύτερες ευκαιρίες του ματς, ο άνθρωπος που γύρισε από τον άλλο κόσμο Ερικσεν νικήθηκε από τον τυνήσιο τερματοφύλακα Ντάμιαν κι ένα λεπτό μετά η κεφαλιά του Δανού Κορνέλιους βρήκε το δοκάρι. Ωστόσο η ισοπαλία δεν είναι άδικο αποτέλεσμα: η Τυνησία ήταν στα σημεία καλύτερη στο πρώτο μέρος.

Παλιοί

Δεν ήταν μια σημαντική μέρα για τους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα: και ο Σιμάνσκι και ο Πινέδα στο ματς της Πολωνίας με το Μεξικό έμειναν στον πάγκο. Αγωνίστηκε ελάχιστα ο Κεχρίντα του Ατρομήτου: ο τυνήσιος αμυντικός έπαιξε σκάρτα έξι λεπτά. Είδαμε όμως να παίζουν πιο πολλοί κάποιοι που από τα μέρη μας έχουν περάσει πρόσφατα. Ο Πολωνός Κρικόβιακ, πέρυσι παίκτης της ΑΕΚ, είχε καλές στιγμές. Οι Τυνήσιοι Ντρέγκερ και Μεριά, που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό, ήταν εξαιρετικοί στην άμυνα. Ο Μεριά βέβαια στο τέλος καρδιοχτύπησε τους συμπατριώτες του αφού το VAR έστειλε τον διαιτητή Ράμος να τσεκάρει αν σε μια φάση που βρίσκει την μπάλα με το χέρι κάνει πέναλτι. Ο διαιτητής διαφώνησε, ο Μεριά ανακουφίστηκε. Θα ήταν κρίμα κι άδικο να γινόταν μοιραίος: τον ρόλο πάντως, όπως θυμόμαστε από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, τον ξέρει.

Πρεμιέρες

Σήμερα θα δούμε τη δύσκολη αποστολή της ασταθούς Κροατίας απέναντι στο Μαρόκο και την προσπάθεια των πάντα φιλόδοξων Βέλγων να ξεκινήσουν με μια μεγάλη νίκη κόντρα στον σχετικά αδύναμο Καναδά – θα δούμε δηλαδή αν ο Μόντριτς μπορεί ακόμα να σηκώσει την Κροατία στις στενές του πλάτες κι αν οι Βέλγοι μπορεί να σκοράρουν εύκολα χωρίς τον Λουκάκου. Κυρίως όμως η μέρα έχει τις πρεμιέρες δυο πολλά υποσχόμενων αουτσάιντερ που τα τελευταία χρόνια πήγαιναν σε αυτές τις διοργανώσεις ως φαβορί: η Γερμανία του Χανς Φλικ (απέναντι στην πάντα τίμια και πολύ παραγωγική Ιαπωνία) και η Ισπανία (με αντίπαλο την άγνωστη μαχητική Κόστα Ρίκα) καλούνται να δείξουν πως κακώς γίνεται λόγος για τις αδυναμίες τους ενώ έχουν μεγάλες δυνατότητες. Και οι δυο ομάδες είναι συνηθισμένες να ξεκινάνε καλά και οι δυο προέρχονται από σκαμπανεβάσματα στα τελικά του Euro 2022. Οι Ισπανοί παρά το νωθρό τους ξεκίνημα έφτασαν να παίξουν έναν ημιτελικό και τον έχασαν από τους Ιταλούς στα πέναλτι. Οι Γερμανοί είχαν πάει χειρότερα καθώς είχαν αποκλειστεί από τους Αγγλους – πράγμα στην ιστορία τους σχεδόν ανεπίτρεπτο. Και οι δυο αυτές ομάδες μοιάζουν να μην έχουν εύκολο γκολ: αυτό είχαν πληρώσει και το 2018 στη Ρωσία. Ποιος θα το ‘λεγε…

Πηγή: in.gr