Την επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».
Σε κλίμα μεγάλης έντασης επιστρέφουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, έπειτα από τη μερική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ, με την Τουρκία να ξεκινά εκ νέου γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους»
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».
«Δεν τίθεται ανάγκη συνομιλίων με όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην Αθήνα. «Δεν αναγνωρίζω τη συμφωνία, για εμάς είναι ανύπαρκτη η συμφωνία, η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη ούτε με την Αίγυπτο» συμπλήρωσε.
«Η νέα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες είναι «άνευ αξίας» όσον αφορά στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
«Ενημέρωσα και τη Μέρκελ»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε, μιλώντας έξω από την Αγία Σοφία, πως η χώρα του είχε παύσει τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων έπειτα από αίτημα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
«Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, «εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, τους άλλους, θα κάνουμε ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε». Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίσαμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε πως η συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη θα τηρηθεί με αποφασιστικότητα.
«Ειδικά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.
Έντονη η αντίδραση της Άγκυρας
Η αντίδραση της Τουρκίας μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου ήταν άμεση και οργισμένη.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία».
«Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε η Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ήταν άμεση και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς λίγες ώρες μετά τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Λιβύη.
Δένδιας: Παγώνουν οι διερευνητικές επαφές
Την αναβολή των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Εάν η Τουρκία επιθυμεί, υπό τους ίδιους όρους που έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο να συζητήσει μαζί μας, πολύ ευχαρίστως. Το ίδιο της είπαμε και όταν συμφωνήσαμε με την Ιταλία, αλλά βλέπετε τη λυσσώδη αντίδρασή της» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΪ.