Ορμητήριο των τουρκικών τυχοδιωκτικών παιγνίων θέλει την Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βρίσκονται στο κατεχόμενο Λευκόνοικο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη γύρω περιοχή. Οι αναφορές Ερντογάν περί λειτουργίας βάσης για ντρόουνς στα κατεχόμενα σε συνδυασμό με τις επιθετικές του διαθέσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και τις απειλές κατά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, συνιστούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για ολόκληρη την περιοχή.
Τα πρώτα τουρκικά ντρόουνς έφτασαν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο στις 16 Δεκεμβρίου 2019 (Φιλελεύθερος 17.12.2019). Αυτό ήταν το πρώτο που έγινε από πλευράς Τουρκίας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βάσης ΜΕΑ στα κατεχόμενα, το οποίο σταδιακά εξελίσσεται σε ορμητήριο για επιχειρήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας σε νέους της Τουρκίας με αφορμή το Μπαϊράμι των Νέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «η Τουρκία δεν περιορίζεται σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, για μας Τουρκία είναι παντού», λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που κάνουν βήματα στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Ιράκ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει 5 γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία και δεν έχει ανάγκη από κανέναν. «Εμείς τα έχουμε κάνει αυτά σε τόσο καλή στιγμή που καταφέραμε ταυτόχρονα να κερδίσουμε αυτά τα πλοία για τη χώρα μας. Τώρα ελπίζουμε να φέρουμε και καλά νέα, μην εκπλαγείτε εάν σύντομα ακούσετε -πρώτα ο Αλλάχ- και τα νέα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε. Άλλωστε, από τη στιγμή που θα λάβουν αυτή την είδηση, είπε, «ο κόσμος θα αλλάξει την άποψή του για την Τουρκία. Από αυτή την άποψη ο κόσμος μάς ζηλεύει αυτή τη στιγμή και έχουν δίκιο να μας ζηλεύουν. Αφήστε τους να ζηλεύουν. Νότια Κύπρος και βόρεια Κύπρος; Γιατί ενοχλούνται; Επειδή τα πλοία μας είναι εκεί. Οι φίλοι μας έκαναν δήλωση τις προάλλες».
Συνεχίζοντας είπε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου και από την Κύπρο «θα δώσω τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό θα είμαι στη βόρεια Κύπρο. Επειδή τα μηνύματα που θα δώσουμε από τη βόρεια Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο το νησί αλλά όλη τη διεθνή κοινότητα και εάν εσείς δεν επιδείξετε αυτή την αποφασιστικότητα και δεν θέσετε αυτή τη στάση δεν θα σας λάβουν σοβαρά υπόψη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχουν δύο αεροδρόμια στην Κύπρο, το ένα είναι το Ερτζιάν ( το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου) το οποίο είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες μας στην Τουρκία, και ένα που βρισκόταν εκεί από πριν αλλά που τώρα με ένα νέο όνομα μεταφέρουμε εκεί περισσότερο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (drones)».
Αυτά άραγε γιατί τα μετακινούμε τόσο, ποιος είναι ο λόγος, είπε. «Επειδή στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και για να είσαι ισχυρός πρέπει να υπάρχεις με κάθε τρόπο και στον αέρα, και στην ξηρά, και στη θάλασσα. Λοιπόν, είμαστε; Ναι είμαστε. Φτάνει να τα αφήσουμε όλα στην άκρη. Όταν άλλωστε τα αεροσκάφη μας απογειώνονται από την Αναμούρ, τη Μερσίνη, όταν απογειώνονται από τα Άδανα, πού βρίσκονται σε μια στιγμή; Εκεί. Η έννοια του χρόνου δεν υπάρχει για μας άλλωστε. Ποιο είναι όλο το ζήτημα; Να πατάτε στο έδαφος σταθερά, να έχετε αυτοπεποίθηση. Ως Τουρκία υπάρχουμε εμείς», κατέληξε.
Το τουρκικό ΜΕΑ «Μπαϊρακτάρ ΤΒ2»
Αρχικά το «Bayraktar TB2» είχε κατασκευαστεί ως σύστημα επιτήρησης και αναγνώρισης, παρέχοντας κατ’ αυτό τον τρόπο υψηλής ακρίβειας πληροφορίες προς τον τουρκικό στρατό. Η πρώτη πτήση του «Bayraktar TB2» ήταν το 2009 και μπήκε στην υπηρεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2014. Ένα χρόνο αργότερα το «Bayraktar TB2» απέδειξε ότι μπορεί να πλήξει με ακρίβεια στόχους.
Τον Δεκέμβριο του 2015 απέδειξε με επιτυχία την πυροδότηση του Roketsan MAM-L, πλήττοντας στόχο με 100% επιτυχία. Στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε ο μακράς εμβέλειας αντιαρματικός πύραυλος UMTAS (διαμέτρου 160 χιλιοστών) ο οποίος έχει μίνιμουμ βεληνεκές τα 500 μέτρα και μάξιμουμ τα 8 χιλιόμετρα. Κατά τη δοκιμή πλήγηκε στόχος 2Χ2 μέτρα από απόσταση 8 χιλιομέτρων και ύψος 16.000 ποδιών.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα το «Bayraktar TB2» κατέγραψε το πρώτο του φονικό πλήγμα. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον του ΡΚΚ.
Στις 15 Αυγούστου 2018, στο Ιράκ, οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις χρησιμοποίησαν με επιτυχία το «Bayraktar TB2» σε κοινή διασυνοριακή επιχείρηση του τουρκικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) προκειμένου να σκοτώσουν τον αρχηγό του ΡΚΚ Ισμαήλ Οζντέν. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Τον Ιούνιο του 2019 η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης χρησιμοποίησε τα τουρκικά «Bayraktar TB2» προκειμένου να πλήξει αεροπορική βάση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.
Τέλος, να αναφερθεί η εκτεταμένη χρήση των τουρκικών ΜΕΑ στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τα οποία είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στη επικράτηση των Αζέρων κατά των Αρμενίων.
Πηγή: www.philenews.com