Ως πότε θα βασανιζόμαστε οι Ευρωπαίοι;… Του Διονύση Γουσέτη

277

Του Διονύση Γουσέτη

Μέχρι τις γαλλικές εκλογές, οι ευρωπαϊστές της Ευρώπης κρατούσαν την ανάσα τους. Στις 24 Απριλίου έβγαλαν στεναγμό ανακούφισης. Πάλι όμως κρατούν την ανάσα τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Τα ίδια έκαναν στις εκλογές του 2017. Είναι πολύ λογικό να κρατούν την ανάσα τους για τούτο το κορυφαίο θέμα. Παράλογο είναι το γιατί πρέπει κάθε τόσο άνθρωποι σοβαροί κάθε ηλικίας, άνθρωποι που έχουν το προνόμιο να ζουν σε καθεστώτα δημοκρατικά και προηγμένα, στην περιοχή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερο από παντού, να υφίστανται αυτό το βασανιστήριο της ανάσας.

Δεν είναι μόνο οι γαλλικές εκλογές που προκαλούν το βασανιστήριο. Είναι και τα διάφορα επιμέρους συμφέροντα των χωρών-μελών που μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα του συνόλου των Ευρωπαίων και κλονίζουν τη συνοχή της Ε.Ε. Η Κροατία, π.χ., εκβιάζει με βέτο την εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος στη γειτονική της Βοσνία.

Η έλλειψη συνοχής της Ε.Ε. δημιουργεί και περιττές δαπάνες τη στιγμή που το φάσμα του πληθωρισμού και της ανέχειας πλησιάζει ακάθεκτο. Για παράδειγμα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δαπανούν συνολικά για την άμυνα υπερδιπλάσια ποσά από τη Ρωσία, χωρίς να διαθέτουν σοβαρή αποτρεπτική ικανότητα, λόγω του κατακερματισμού των δαπανών.

Μπορεί οι ευρωπαϊκές αξίες, η ανοιχτή κοινωνία, να εξαρτώνται από την ψήφο του κάθε ιδεοληπτικού, παρασυρμένου, οργισμένου, φανατισμένου Γάλλου ή Γερμανού κ.λπ. ψηφοφόρου; Να μένουμε με κομμένη την ανάσα, να υφιστάμεθα εκβιασμούς, ανίκανοι να παρέμβουμε σε εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας; Να επιτρέπουμε στον Πούτιν να κόβει το φυσικό αέριο επιλεκτικά για να σπείρει διχόνοια ανάμεσά μας;

Χρειάζεται επειγόντως σύνταγμα η Ε.Ε. Αλλά για να υπάρξει σύνταγμα πρέπει κάθε κράτος-μέλος να εκχωρήσει σε αυτό ένα μεγαλύτερο μέρος εξουσίας από όσο έχει ήδη εκχωρήσει. Στην κρίσιμη αυτή καμπή εμφανίστηκε ένα τέτοιο κείμενο που ζητάει την υπογραφή καθενός μας. Είναι μια πρωτοβουλία πέντε ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων, μία από τις οποίες είναι η πρόεδρος της επιτροπής της Ε.Ε. για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, Αννα Διαμαντοπούλου. Η καθολικότητά του φαίνεται από το ότι ανάμεσα στους Ελληνες που υπογράφουν συνυπάρχουν άτομα από Ν.Δ. (Κ. Μπακογιάννης), από Κέντρο (Γ. Φλωρίδης), από Αριστερά (Γ. Βαρουφάκης). Θα το βρείτε στο https://tinyurl.com/ycknps68.

Πηγή: kathimerini.gr