Όταν οι νόμοι δεν τηρούνται… Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

18

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ίσως για κάποιους τα όσα συνέβησαν την παραμονή της Πρωτομαγιάς στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ να είναι ένα ακόμη συνηθισμένο γεγονός, που συμβαίνει συχνά πυκνά εντός των χώρων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Είναι όμως έτσι;

Όπως έγινε γνωστό, οι επιτιθέμενοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και χρησιμοποίησαν ακόμη και τους πυροσβεστήρες της Σχολής, προκειμένου να επιτεθούν σε καθηγητές και φοιτητές, που έπαιρναν μέρος σε μια εκδήλωση με θέμα ‘ημέρες καριέρας’.

Το ‘αμάρτημα’ ίσως που καταλόγισαν οι κουκουλοφόροι σε φοιτητές και καθηγητές, ήταν ότι την διοργάνωση της εκδήλωσης έκανε η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Κι επειδή η παράταξη αυτή συμβαίνει να εκφράζει ιδεολογικά τον χώρο της Ν.Δ., εκδόθηκε απαγορευτικό από λίγους κουκουλοφόρους που έσπευσαν δια της βίας να διαλύσουν την εκδήλωση.

Το θέμα αυτό σε συνδυασμό με το ‘στέκι’ των αναρχικών στο Χημικό του ΑΠΘ, που εκκενώθηκε από την αστυνομία για να επιχειρηθεί η ανακατάληψη του, από την ομάδα των αναρχικών, που το χρησιμοποιούσε ως χώρο εξόρμησης για δημιουργία επεισοδίων στην Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι στον τομέα αυτό, το κράτος έχει αποτύχει πλήρως.

Οι συχνοί βανδαλισμοί σε γραφεία και υποδομές φαίνεται να μην ανησυχούν τις πρυτανικές αρχές, που αδιαφορούν για το γεγονός μιας και το μάρμαρο της αποκατάστασης των ζημιών, θα το πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι πολίτες. Έσπευσαν μάλιστα να δηλώσουν ότι δεν φέρουν καμιά ευθύνη για τις βιαιοπραγίες στο πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της μας πληροφόρησε ότι απέτυχε να δημιουργήσει ένα είδος ασφαλείας για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να προσλάβει 1.500 γι’ αυτό τον σκοπό, οι οποίοι στο τέλος απορροφήθηκαν από την ΕΛΑΣ, που αριθμεί ήδη 55.000 ένστολους, σχηματίζοντας μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες τάξης που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά η ποικιλώνυμη αντιπολίτευση καταψήφισε την νομοθετική ρύθμιση για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια παίζοντας το παιχνίδι του άκρατου λαϊκισμού γεγονός ότι σε πανεπιστημιακούς χώρους γίνεται διακίνηση ναρκωτικών δεν απασχολεί κανέναν από τους λεγόμενους εθνοπατέρες μας.

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό ακούστηκε να λέει υποκριτικά, με αφορμή την επίθεση των κουκουλοφόρων στη Νομική, ότι το κόμμα του δεν ήταν εναντίον των τουρνικέ, αλλά διαφωνεί με την παρουσία αστυνομίας. Έπρεπε, μας είπε, να υπάρξουν φύλακες σε αυτόν τον ρόλο. Άρμεγε και κούρευε ή προφάσεις εν αμαρτίαις.

Για να πει κανείς και του στραβού το δίκιο, αυτοί που προέβαλαν τα στήθη τους στην κυβερνητική προσπάθεια να θωρακίσει τους πανεπιστημιακούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν οι Πρυτανικές αρχές, που θέλουν να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Δεν βάζουν μύγα στο σπαθί τους. Ούτε τουρνικέ στην είσοδο, για να ελέγχεται ο καθένας που μπαίνει, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βεβαίως ούτε κάποιοι να ελέγχουν τους εισερχόμενους.

Δεν θέλουν λένε να τους περιορίσουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Τώρα πόσο ελεύθερα συναντήθηκαν καθηγητές και φοιτητές στη Νομική είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Όταν η ελευθερία αφορά μόνο τους ομοϊδεάτες μικροομάδων, οι οποίοι απαγορεύουν σε μια μεγάλη φοιτητική παράταξη να συνέρχεται και να διαλογίζεται με τους καθηγητές της, τότε μιλάμε για φασιστικές δραστηριότητες, που συνυπάρχουν σε κόκκινο και μαύρο φόντο.

Από τη μια βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές, που στην ουσία αρνούνται να διαγράψουν τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές και από την άλλη η κυβέρνηση, που δεν αντιλαμβάνεται ότι λύση δεν θα βρει με όσους έχουν τορπιλίσει την εμβληματική μεταρρύθμιση του 2011. Δεν τολμούν οι Πρυτάνεις, ούτε να διαγράψουν όσους φοιτητές βιαιοπραγούν αναίτια σε βάρος καθηγητών και φοιτητών.

Η λύση είναι αφενός οικονομική και αφετέρου διοικητική. Οι αρχές μπορούν να πιεστούν μέσω της χρηματοδότησης. Τις ζημιές να τις πληρώνουν, ή όσοι τις κάνουν ή όσοι ανέχθηκαν αυτούς που τις έκαναν. Σε διοικητικό επίπεδο να οριστεί ένα CEO σε κάθε ίδρυμα, που θα ασχολείται μόνο με διοικητικά καθήκοντα. Ο πρύτανης θα περιοριστεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

Έτσι το όποιο κόστος να μπει σε μια τάξη ο ακαδημαϊκός χώρος θα περάσει στον CEO. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστεί η εμπλοκή των πρυτανικών αρχών σε θέματα εισόδου και φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Γιατί χωρίς να σπάσεις αβγά δεν κάνεις ομελέτα.

Μπορεί να έχουν γίνει πολλές προσπάθειες σε σχέση με το παρελθόν στην Ανωτάτη Εκπαίδευση. Πέρα από τα δωρεάν βιβλία, που παρέχονται στους σπουδαστές, υπάρχουν τα συσσίτια και οι φοιτητικές στέγες που αναμένεται να διευρυνθούν με την δημιουργία νέων εστιών.

Αξίζει να σημειωθεί ένα άλλο μελανό σημείο των πρυτανικών αρχών, που δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τους ενοίκους των εστιών, με αποτέλεσμα να έχουμε δει πριν λίγο καιρό φαινόμενα παρουσίας εγκληματικών στοιχείων σε αυτές, που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς.

Όπως του ταγκό έτσι και η Παιδεία θέλει δύο. Από την μια την Πολιτεία κι από την άλλη τις πανεπιστημιακές Αρχές. Όταν ο ένας στραβοπατάει ο χορός εξελίσσεται σε παρωδία …