Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν «άμεσα» διαπραγματεύσεις για προετοιμασία ειρηνευτικών συνομιλιών, υποδηλώνοντας ωστόσο ότι αφήνει τη Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν σε συμφωνία χωρίς τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τραμπ δήλωσε ότι «η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και, πιο σημαντικά, για τον ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ του πολέμου».
Η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήταν πιο επιφυλακτική και δεν περιλάμβανε ουσιαστική αλλαγή στη στάση της Μόσχας. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, κάλεσε τον Αμερικανό ηγέτη να «μην απομακρυνθεί» από τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης. «Ο μόνος που ωφελείται από αυτό είναι ο Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος σε δήλωσή του.
Ο Τραμπ, με δηλώσεις που δείχνουν πως η Ουάσιγκτον ενδέχεται να αποτραβηχτεί από τον ρόλο του διαμεσολαβητή, τόνισε ότι οι όροι για μια συμφωνία μπορούν να καθοριστούν μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, «επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που κανείς άλλος δεν γνωρίζει».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βατικανό θα ήταν «πολύ πρόθυμο» να φιλοξενήσει τις συνομιλίες. Σε εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν θέλει ειρήνη και αν ο Πάπας Λέων θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξή της, απάντησε: «Ναι, το πιστεύω».
Ο Πούτιν, στη δική του πιο συγκρατημένη εκδοχή της συνομιλίας, δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να εργαστεί» με το Κίεβο πάνω σε ένα μνημόνιο που θα ορίσει το πλαίσιο για μελλοντικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως μιας εκεχειρίας «για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Σε δηλώσεις του σε ρωσικά κρατικά μέσα, ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Τραμπ ήταν «πολύ ειλικρινής και συνεπώς πολύ χρήσιμη».
Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε κάποια ουσιαστική μετατόπιση στη θέση της Ρωσίας σχετικά με την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να εργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο Πούτιν. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο κύριος στόχος της Ρωσίας παραμένει «η εξάλειψη των βασικών αιτίων αυτής της κρίσης», χρησιμοποιώντας φρασεολογία που καταδεικνύει ότι οι βασικές της απαιτήσεις δεν έχουν αλλάξει.
Αξιωματούχοι από το γραφείο του Ζελένσκι ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς περιλαμβάνει το μνημόνιο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε σε δήλωσή του ότι επανέλαβε στον Τραμπ πως η Ουκρανία είναι «έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σε οποιαδήποτε μορφή φέρνει αποτελέσματα».
«Δεν είναι απαραίτητο να πείσει κανείς την Ουκρανία. Οι εκπρόσωποί μας είναι έτοιμοι να λάβουν ουσιαστικές αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια ανάλογη ετοιμότητα από τη Ρωσία για να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες». Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να επιβάλουν «αυστηρότερες κυρώσεις» στη Μόσχα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν από το Κίεβο να αποσυρθεί από μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι αμέσως μετά την κλήση του με τον Πούτιν, ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας τόσο τον Ζελένσκι όσο και τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην κλήση «επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να στηρίξουν στενά την Ουκρανία στην πορεία προς μια εκεχειρία». Όμως, όπως γράφουν οι Financial Times, δύο άτομα που ήταν ενήμερα για την επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες δήλωσαν ότι ο Τραμπ ήταν σαφής πως οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση, αφήνοντας την Ουκρανία και τη Ρωσία να διαπραγματευτούν απευθείας μια εκεχειρία. Δεν δεσμεύτηκε, επίσης, για την επιβολή μελλοντικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σε περίπτωση που ο Πούτιν απορρίψει τις προσπάθειες ειρήνης.
Πηγή: euro2day.gr