Του Ηλία Καραβόλια
Είναι πάντα αθέατος ο κατακερματισμένος μόχθος παραγωγής του εμπορεύματος. Το δε καταργηθέν μάθημα της εμπορευματολογίας στις οικονομικές σχολές θα μπορούσε να φανερώσει στους υποψήφιους οικονομολόγους όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, όλη την αλληλουχία απόσπασης υπεραξίας από εργασία, σε κάθε τελικό προϊόν, ειδικά τώρα που οι δασμοί υπεισέρχονται στην αλυσίδα παραγωγής και τιμολόγησης.
Τα gadgets στα χέρια μας είναι γεμάτα «πολιτική οικονομία», «ταξική διαστρωμάτωση» και «γεωοικονομία». Τα συστατικά στοιχεία ενός προϊόντος, η γεωγραφική κατανομή των παραγωγικών του σταδίων στις ξεχωριστές εργοστασιακές γραμμές, τα κόστη εξόρυξης και επεξεργασίας σε σπάνιες γαίες και σε υλικά που ανα τον κόσμο χρησιμοποιούνται, αλλά και οι εφοδιαστικές αλυσίδες των εμπορικών ροών, διαμορφώνουν με τους νέους δασμούς «διαφορική τιμολόγηση».
Αυτή η διαδικασία συνεχόμενης πρόσθετης «αξίας» και κόστους φυσικά, προϋποθέτει πάνω απ όλα καταμερισμό εργασίας, συνεπάγεται κατακερματισμό εσόδων και κέρδους, και τελικά διαμορφώνει αμοιβές εργασίας και αποδόσεις κεφαλαίων.
Τα αποσυναρμολογημένα κομμάτια του smartphone δείχνουν το αποτέλεσμα από τον εμπορικό πόλεμο των δασμών με τις διάφορες διακλαδώσεις της συναρμολόγησης του να εξαρτώνται από τιμές υλικών, από (μη ορατά στην εικόνα) συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωρών που μεσολαβούν στην συναρμολόγηση και από «ωφέλιμες τιμές» λόγω γεωπολιτικής θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας.
Κάθε πρόσθετη φορολογική και δασμολογική δαπάνη διαμορφώνει σκηνικό ανισορροπίας και μια συγκεκριμένη δυναμική εμπορικού ανταγωνισμού που φθάνει να διαμορφώνει μέχρι και τα χρηματιστηριακά οφέλη ή τις ζημίες, στην κεφαλαιοποίηση της τελικής συναρμολόγησης του προϊόντος.
Στην εικόνα αυτή, με λίγα λόγια, απεικονίζεται η «νέα τάξη πραγμάτων» του εμπορικού και νομισματικού πολέμου, και πως αυτή αφορά τελικά την τσέπη μας…