Πανδημία και Μάτι: Η καλή και η κακή τυμβωρυχία… Της Σοφίας Βούλτεψη

303

Της Σοφίας Βούλτεψη

Δεν χρειάζεται να το κουράζουμε άλλο: Με μοναδικό φωτεινό διάλειμμα τον ευρωκομμουνισμό τύπου Μπερλινγκουέρ, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού η αριστερά έκανε στροφή προς τον κομμουνισμό αποκτώντας σκληροπυρηνικά χαρακτηριστικά. Είτε για να λέει κάτι διαφορετικό από τους σοσιαλιστές και να επιβιώσει, είτε επειδή επικράτησε ο σκληρός πυρήνας της – γι’ αυτό και είναι «σκληρός».

Όσοι φαντάστηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετασχηματιζόταν και θα εξελισσόταν σε κόμμα προσηλωμένο στις κοινοβουλευτικές αρχές, απλά έκαναν λάθος.

Και πρέπει να το πάρουν απόφαση πως ένα κόμμα το οποίο, με πρώτον τον ηγέτη του, θαυμάζει όλα τα αυταρχικά καθεστώτα και όλες τις λατινοαμερικάνικες δικτατορίες δεν μπορεί συγχρόνως να είναι υπέρμαχος του κοινοβουλευτισμού και να αποδέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα.

Δεν μπορείς να θαυμάζεις τον Κάστρο, τον Τσάβες, τον Μαδούρο, το Ορτέγκα, τον Μοράλες, τον Κορέα, τον Λένιν Μορένο και συγχρόνως να τιμάς την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δεν μπορεί τα πρότυπά σου να είναι η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Βολιβία, ο Ισημερινός και την ίδια ώρα να ανήκεις στον δυτικό δημοκρατικό κόσμο.

Επομένως, ουδεμία έκπληξη από την δήλωση Τσίπρα στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σύμφωνα με την οποία «θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν στην εξουσία χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα».

Και οι επεξηγήσεις ότι τάχα εννοούσε τις ελίτ, είναι σκέτα φληναφήματα. Μια χαρά βολεύτηκε με τις ελίτ ο κ. Τσίπρας όσο κυβερνούσε. Αν ο σκοπός του ήταν διαφορετικός, θα τις είχε ξεβολέψει.

Για την περίπτωσή του ισχύει πάντα αυτό που είχε πει ο Νόρμαν Μέιλερ: «Δεν είναι λίγο να είσαι απολύτως ψεύτης. Αν δεν λες ποτέ την αλήθεια, είσαι εξίσου ασφαλής με τον τίμιο άνθρωπο που δεν τολμάει ποτέ να πει ψέματα. Όταν σε πληροφορούν πως σήμερα ορκίζεσαι για το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που ομολόγησες χθες, σημειώνεις: Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό. Κι’ αν έχουν καταγραφεί τα λεγόμενά σου, δηλώνεις ότι πρόκειται για χονδροειδή παρανόηση».

Ωστόσο, άλλη είναι η αποστροφή του που έχει μεγαλύτερη αξία. Που επίσης επιβεβαιώνει τον Μέιλερ. Είπε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας:

«Προσωπικά ποτέ δεν θα σκεφτόμουν να εκμεταλλευτώ τις χιλιάδες των νεκρών της πανδημίας για να πλήξω τον πολιτικό μου αντίπαλο».

Μόνο που αυτό ακριβώς έπραξε επί μήνες. Μετρούσε νεκρούς καθημερινά! Εδώ και έναν σχεδόν χρόνο!

Και ιδού οι αποδείξεις!

-12 Νοεμβρίου 2020, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Είστε ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μετράει καθημερινά πάνω από σαράντα νεκρούς. Είστε ο πρωθυπουργός μιας χώρας που κατάφερε και ήμασταν πρώτοι εμείς που το είπαμε –εγώ το πίστωσα και στην κυβέρνηση αυτό- ότι όταν έχουμε μια επιτυχία της χώρας είναι και επιτυχία της κυβέρνησης. Πότε ήταν αυτό; Ήταν τον Μάιο, τον Ιούνιο. Τι έρχεστε και συγκρίνετε, όμως; Τι ακριβώς συγκρίνετε; Συγκρίνετε τις χώρες εκείνες που τον Μάρτη, τον Φλεβάρη, τον Απρίλη, τον Μάη είχαν βρεθεί με εκατοντάδες νεκρούς και με μια διασπορά στην κοινότητα, η οποία ήταν αντίστοιχη της σημερινής διασποράς στη Βόρεια Ελλάδα με εμάς που είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε τον ιό έξω από την κοινότητα; Τι ακριβώς συγκρίνετε; Και ήρθατε να μας πείτε τι σήμερα; Δεν έχουμε καμία ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού. Καμία ευθύνη. Διότι τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην ανοίξουμε τον τουρισμό;».

-25 Νοεμβρίου 2020, Τσίπρας, Βουλή: «Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πράγματι δραματική. Είναι δραματική, έχουμε κάθε μέρα εκατόμβη νεκρών στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση. Όμως, εσάς τι σας αρέσει; Σας αρέσει να κάνετε διαρκώς μακάβριες συγκρίσεις. Την ώρα που έχουμε εκατό νεκρούς την ημέρα -κάθε μέρα- τις τελευταίες μέρες κάνετε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον αριθμό των νεκρών και μάλιστα όχι ανά μονάδα πληθυσμού, στον συνολικό αριθμό των νεκρών».

-3 Δεκεμβρίου 2020, Τσίπρας Βουλή: «Και πρακτικά αυτό το οποίο λέτε στον ελληνικό λαό είναι «κρατήστε την ανάσα σας μέχρι η επιστήμη να ανακαλύψει και να έρθει το εμβόλιο και στη χώρα μας». Αλλά εν τω μεταξύ η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε εφιάλτη με εκατόμβη ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, νεκρών, καθημερινά κι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική».

Μετρώντας νεκρούς με μεγάλη ακρίβεια

-11 Δεκεμβρίου 2020, Τσίπρας στον Αντέννα και στον Γιώργο Παπαδάκη: «Έχουμε επίσημα καταγεγραμμένους 3.003 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Αλλά το στοιχείο εκείνο που νομίζω μας συγκλονίζει όλους –έβλεπα σήμερα τα στοιχεία της καταγραφής των απωλειών– στις 31 Οκτωβρίου, σχεδόν λιγότερο από 40 ημέρες πριν, η επίσημη καταγραφή των θανάτων ήταν στους 626 και σήμερα έχουμε πάει στους 3.000 και. Μέσα σε ένα μήνα και μια εβδομάδα, για να είμαι ακριβής, έχουμε 2.377 συνανθρώπους μας που έφυγαν, που κατέληξαν από την πανδημία. Το κρίσιμο ερώτημα που είναι στα χείλη όλων μας –δεν έχει νόημα τώρα να κάνουμε κάποια συζήτηση για το αν είναι επιτυχής ή δεν είναι επιτυχής, είναι προφανές ότι αν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ένα ζήτημα διαχείρισης».

Και επίσης:

«Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχουμε πάνω από 10 μέρες, μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος ν’ αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει μια συγγνώμη. Αυτό είναι κρίσιμο. Κύριε Παπαδάκη, εγώ βρέθηκα όχι σε τόσο δύσκολες στιγμές, αυτό είναι πρωτοφανές, 3.000 θανάτους σε ένα μήνα δεν είχε ποτέ η χώρα, δεν ξέρω αν είχε σε καιρό πολέμου, αλλά βρέθηκα κι εγώ σε μια δύσκολη στιγμή, θα το θυμάστε, που μέσα σε 45 λεπτά, τόσο διήρκεσε να φτάσει η φωτιά μέχρι τον οικισμό στο Μάτι. Μέσα σ’ αυτά τα 45 λεπτά, υπήρξαν και παραλείψεις, υπήρχαν και λάθη. Και βγήκα και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για τις παραλείψεις και τα λάθη, μέσα σε 45 λεπτά. Τις παραλείψεις και τα λάθη σ’ ένα χρόνο 7 μηνών που είχαν να οργανωθούν και έχουμε αριθμό νεκρών όσο είχαμε τότε σε μια μέρα, έχουμε κάθε μέρα για 15 μέρες τώρα, δεν έχει να αναλάβει μια πολιτική ευθύνη για όλο αυτό;»

-16 Δεκεμβρίου 2020, Τσίπρας, Βουλή: «Η χώρα μετρά πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες νεκρούς. Και το πιο συγκλονιστικό είναι ότι σχεδόν τρεις χιλιάδες νεκρούς έχουμε τον τελευταίο μήνα, από τις αρχές Νοέμβρη. Από εκεί που ήμασταν παράδειγμα θετικό, γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή. Και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι πώς συνέβη αυτή η μεταβολή. Πώς αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, συνέβη αυτή η εξέλιξη; Θα μου πείτε; Εγώ θα σας θέσω κάποια ερωτήματα. Ήταν αποτέλεσμα άραγε μόνο της μεταδοτικότητας του ιού; Και ακόμα χειρότερα, ήταν αποτέλεσμα της επιπολαιότητας των Ελλήνων, όπως προσπαθείτε να μας πείσετε; Εσείς, ως Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ως πρωθυπουργός δεν έχετε καμία απολύτως ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη, για τις χαμένες ζωές; Ναι, προφανώς η παγκόσμια πανδημία ήταν επόμενο ότι θα χτυπούσε και την Ελλάδα. Προφανώς και δεν μπορούσαμε να μηδενίσουμε τις δραματικές της επιπτώσεις. Αλλά πήρατε όλα τα μέτρα κι όταν έπρεπε κι όταν είχατε την ευκαιρία, για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε; Τα κάνατε, εν τέλει, όλα τόσο καλά ώστε να δικαιολογείται και ο ενθουσιασμός των υπουργών σας για τον αριθμό των νεκρών μας;»

-18 Δεκεμβρίου 2020, Ν. Ηλιόπουλος στον τ/στ “Flash TV” της Κοζάνης:  «Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία που βιώνουμε είναι εγκληματικές. Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, από τις αρχές Νοέμβρη, έχουμε 3.322 απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να αρνείται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και τη στήριξη της οικονομίας».

-5 Ιανουαρίου 2021, Ν. Ηλιόπουλος στο ρ/στ TRT TV και στον Σωτήρη Πολύζο: «Δεν γίνεται μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο μήνες να θρηνούμε 4.385 νεκρούς. Πρόκειται για τραγωδία με ευθύνη ξεκάθαρη που βαραίνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

-15 Ιανουαρίου 2021, Τσίπρας, Βουλή: «Κύριε Μητσοτάκη, θέλω να πω ακόμα μια φορά κάτι που έχω ξαναπεί. Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι. Ο πόνος των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους δεν πρόκειται σήμερα να απαλυνθεί εάν τους λέτε ότι είναι θετικά τα νούμερα σε απόλυτο αριθμό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Είναι άνθρωποι που πολλοί από αυτούς, αν όχι όλοι, θα μπορούσαν σήμερα να είναι μαζί μας, αν είχατε ενισχύσει τα νοσοκομεία μας με μόνιμο προσωπικό. Είπατε εδώ ότι είμαστε χυδαίοι, επειδή σας είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεστε και να μας φέρνετε χάρτες, για να μας δείξετε ότι είναι πράσινο οι πέντε χιλιάδες νεκροί και να λέτε ότι ήταν επιτυχία. Δηλαδή στους πόσους νεκρούς εσείς θεωρείτε ότι είναι αποτυχία; Και μας λέτε ότι είναι χυδαίο αυτό που κάνουμε εμείς και όχι αυτό που κάνετε εσείς».

«Πανηγυρίζατε με τσαμπούνες τους 6.000 νεκρούς»!

-9 Φεβρουαρίου 2021, Τσίπρας, Alpha τηλεόραση, Σρόιτερ:  «Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι συνολικά μια εικόνα την οποία εκπέμπει ο πρωθυπουργός που δίνει την αίσθηση σε όλους μας ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης. Αυτές οι μουσικές, οι τσαμπούνες με τα παραδοσιακά τραγούδια, το γλέντι αυτό, τι ακριβώς γιορτάζανε; Δηλαδή εσείς που την είδατε αυτή την εικόνα, εγώ φεύγω από το κομμάτι που αφορά καθαρά την τήρηση των μέτρων, τι ακριβώς γιορτάζανε; Τους 6.000 νεκρούς γιορτάζανε; Τους χιλιάδες ανθρώπους μας που θρηνούν; Τους εκατοντάδες που έχουμε σήμερα στην εντατική; Ή την αγωνία του μέσου πολίτη μη νοσήσει;»

(Στην ίδια συνέντευξη ο ίδιος είπε ότι δέχεται το ρίσκο εξάπλωσης του κορωνοϊού)

-11 Φεβρουαρίου 2021, Τσίπρας, Βουλή:  «Ήταν τόσο κουραστικό, λοιπόν αυτό το ταξίδι, που έπρεπε να πάτε να σπάσετε τα μέτρα. Πανηγυρίζατε κιόλας με πανηγύρια και με ικαριώτικες τσαμπούνες τους 6.000 νεκρούς και δεν έχετε να δηλώσετε και να πείτε ούτε μία συγγνώμη για όλα αυτά. Γιατί; Μα, για τον πολύ απλό λόγο. Διότι, έχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας. Ξέρετε ότι θα δώσετε εντολές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σβηστούν όλα αυτά».

Και επίσης:

«Θα μου πείτε, να συγκρίνουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Και εκεί το ίδιο ενδεχομένως να είναι. Έχω απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και στη Βουλή, όταν το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η σύγκριση με μακάβρια μεγέθη είναι μια σύγκριση η οποία δεν οδηγεί πουθενά και δεν χτυπάει κανέναν. Διότι εάν εδώ έχουμε 6.000 νεκρούς ή στην Ιταλία έχουμε 10.000 νεκρούς αυτό δεν θα πει κάτι σε αυτούς που χάσανε τη ζωή τους. Στις 6.000 οικογένειες που θρηνούν ανθρώπους, αλλά εγώ να παραδεχτώ και το παραδέχτηκα από την πρώτη στιγμή ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτη. Σε μια παγκόσμια έκτακτη συνθήκη. Άρα, οι κυβερνήσεις σε αυτή την παγκόσμια έκτακτη συνθήκη, ξέρετε, θα κριθούν στο τέλος της ημέρας, όχι από τις μακάβριες συγκρίσεις του αριθμού των νεκρών. Αλλά θα κριθούν από το εάν υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε αυτές τις συνθήκες να γίνει το καλύτερο δυνατό με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία».

-11 Φεβρουαρίου 2021, Δ. Τζανακόπουλος στο «Κόκκινο»: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μεγάλο ποσοστό των νεκρών της πανδημίας, αν υπήρχε σοβαρή, υπεύθυνη διαχείριση και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Δυστυχώς, όμως, αποτελεί τελευταία προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη».

-4 Μαρτίου 2021, Τσίπρας, Βουλή: «Κάθε μέρα που περνάει, πεθαίνουν σαράντα, πενήντα, εξήντα άνθρωποι και χθες φτάσαμε στους 6.597 νεκρούς. Κάθε νεκρός έχει αξία για μας, κάθε ανθρώπινη ζωή που θα μπορούσε να σωθεί και δεν σώζεται έχει αξία. Και αυτήν την ευθύνη πρέπει να την αναλάβετε με σοβαρότητα».

-27 Μαρτίου 2021, ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:  «Ας μας πει η κυβέρνηση στη μόνη κυνική γλώσσα που καταλαβαίνει: στους πόσους νεκρούς θα επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές; Πόσο κοστολογεί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη την ανθρώπινη ζωή;»

Χαιρέκακα χαμόγελα

-31 Μαρτίου 2021, Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του EstiasiGreece από όλη την Ελλάδα, χαμογελώντας και αστειευόμενος: «Εσείς κλείσατε πριν από πέντε μήνες με 2.500 κρούσματα, με 30 νεκρούς σε ημερήσια βάση, με 200 διασωληνωμένους και σήμερα συζητάμε το ότι πρέπει να ανοίξετε, ενώ έχουμε 4.500 κρούσματα, 750 διασωληνωμένους και άλλους 150 πρόχειρα διασωληνωμένους να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι και 70 νεκρούς την ημέρα. Αυτό ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να το κατανοήσει. Άρα ή κακώς ακολουθήσαμε έναν χρόνο συμβουλές και μέτρα που δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και κακώς η Ελλάδα είναι η χώρα με το πιο παρατεταμένο λοκντάουν και ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκά αυτός που υφίσταται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την πίεση μέτρων που οδηγούν στην οικονομική εξόντωση. Ή καλώς τα κάναμε μέχρι σήμερα όλα αυτά, αλλά τώρα οδηγούμαστε σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λογικές που κατακρίναμε παλαιότερα, επικίνδυνες, ανοσίας αγέλης κτλ. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο».

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε, επισυνάπτοντας και το βίντεο:

«Όσο και αν προσποιείται ο κ. Τσίπρας ότι ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, η χαρά του δεν κρύβεται. Συνεχίζει το “όχι σε όλα” κάνοντας συγκρίσεις με τον Νοέμβριο που ο δείκτης θετικότητας ήταν πολύ υψηλότερος και δεν είχαμε στη διάθεσή μας εμβόλια και self tests. Το χαμόγελό του, όταν μιλάει για κρούσματα και διασωληνωμένους, τα λέει όλα».

-Την ίδια μέρα στο ΚΟΝΤRA Channel και τους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Αναστασία Γιάμαλη: «Δεν υπάρχει αύριο; Δεν μπορεί αυτό να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα και να ανοίξει έναν διάλογο, μια διαβούλευση; Προφανώς. Πλειοψηφία έχει. Δεν της αρνήθηκε κανείς ότι έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά δεν μπορεί να κηρύσσει τον πόλεμο στην κοινωνία, όταν έχεις 70 νεκρούς την ημέρα, 750 διασωληνωμένους και άλλους 100 να παραμένουν πρόχειρα διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα».

Επιστράτευσε και την Ινδία!

-28 Απριλίου 2021, Τσίπρας στον Αντέννα και στον Γιώργο Παπαδάκη:

«Το πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο έχουμε 10.000 νεκρούς, 25 φορές περισσότερους. Αν αυτό δεν το διαπιστώσεις και λες, όπως ήμαστε και στο πρώτο, καλά τα πηγαίναμε, συνεχίζουμε να τα πηγαίνουμε καλά. Εάν λοιπόν δε διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά… Κι όλα αυτά συνέβησαν έχοντας το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπήρχε άλλη χώρα στην Ευρώπη που να έχει τόσους μήνες κλειστούς την εστίαση και τόσες εβδομάδες κλειστά τα σχολεία.

Να βγούμε λοιπόν και να πούμε πώς έχουν τα πράγματα, να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και μετά να δούμε τι έφταιξε. Εάν δεν είμαστε καν στο σημείο αυτό, να βγούμε και να πούμε ότι τα πράγματα δεν πήγαν καλά, κάτι δεν πάει καλά, αυτή η μακάβρια σύγκριση η διαρκής με τον αριθμό των θανάτων, διότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με 10 εκατομμύρια πολίτες και προφανώς, θα έχει μικρότερο αριθμό ανθρώπων που χάθηκαν από μια άλλη χώρα που έχει 100 εκατομμύρια.

Όταν όμως κάνεις τη σύγκριση ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, βλέπεις, όπως βλέπουμε τις τελευταίες 50 μέρες, ότι η Ελλάδα είναι τις τελευταίες 50 μέρες, από αρχές Μαρτίου, στους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, βλέπεις ότι είναι πρώτοι από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιο πάνω από τις ΗΠΑ, πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία. Γίνονται συγκρίσεις τούτες τις μέρες με την Ινδία που εκεί γίνεται χαμός, αλλά σε συγκρίσεις θανάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού εμείς είμαστε πολύ περισσότερο.  Θρηνούμε για την Ινδία, για την Ελλάδα ποιος θα θρηνήσει;»

(Φυσικά οι αριθμοί δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα).

-10 Μαΐου 2021, Τζανακόπουλος στην «Αυγή της Κυριακής»: «Ο ιός θερίζει στην Αττική, τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν σημαντική πτωτική τάση, ενώ η Ελλάδα έχει περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού ακόμη και από την Ινδία, που είναι πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως».

-13 Μαΐου 2021, Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο της «Καθημερινής» Πέτρο Παπακωνσταντίνου:

«Π. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πάντως, στατιστικά αν το δούμε, δεν είμαστε χειρότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε χειρότερα.

Π. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευτυχώς, έχουμε λιγότερους νεκρούς σε αναλογία με τον πληθυσμό από μεγάλες και ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία… πείτε όποια θέλετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε χειρότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μας έκανε και Μπέργκαμο!

-31 Μαΐου 2021, Τσίπρας στο STAR Κεντρικής Ελλάδος και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμόπουλο:

«Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, δηλαδή απωλειών ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τα κρούσματα. Το μεγαλύτερο. Για να είμαι απόλυτα ακριβής, είναι 30η στον κόσμο και στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό από χώρες όπως η Ιταλία που είχαμε το δράμα του Μπέργκαμο, τη Γαλλία, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που θρηνούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, από χώρες όπως η Ινδία ακόμη, που βλέπετε τι γίνεται εκεί το τελευταίο διάστημα. Αυτές οι στατιστικές, οι θλιβερές στατιστικές δεν μπορούν να κρυφτούν. Διότι εδώ είναι εύκολο κι ένα παιχνίδι με τους αριθμούς. Όταν η Ελλάδα είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων, έχει 12.000 νεκρούς. Σου λέει «α, στην Ιταλία έχουν τριπλάσιο αριθμό». Ναι, αλλά η Ιταλία είναι 80 εκατομμύρια».

(Μόνο που ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι 60 εκ. και οι νεκροί από κορωνοϊό τον Μάιο ήταν πάνω από 126.000 δυστυχώς. Ο αριθμός 126.000 δεν είναι τριπλάσιος του αριθμού 12.000, αλλά… δεκαπλάσιος! Αλλά ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι εξαπλάσιος του ελληνικού. Άρα για να υπάρχει η αναλογία με την Ελλάδα, οι νεκροί εκεί έπρεπε να είναι λίγο πάνω από 70.000!)

-12 Ιουνίου 2021, ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ.

-14 Ιουνίου 2021, Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο του STAR και την Μάρα Ζαχαρέα:

«Δεν είμαι εγώ ο ειδικός και αυτός που θα απαντήσει αν θα έχουμε ένα τέταρτο κύμα. Εγώ αυτό το οποίο οφείλω να καταμαρτυρήσω είναι αυτό που λένε οι περισσότεροι συμπολίτες μας, ότι η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 3.000 κρούσματα και 100 νεκρούς. Αν εσείς αυτό το θεωρείτε λογικό, εγώ δεν μπορώ να εκφέρω κάποιο άλλο επιχείρημα».

«Θα απαντήσω ευθέως σε αυτό που λέτε. Πρώτα απ’ όλα να πω ότι αυτό το οποίο δεν αποτιμάται σε όλη αυτή τη συζήτηση για την πανδημία είναι το γεγονός ότι είχαμε στην πρώτη φάση 400 απώλειες και στη δεύτερη φάση πάνω από 12.000. Άρα, 31 φορές περίπου περισσότερες απώλειες στη δεύτερη φάση από ό,τι στην πρώτη φάση. Κάτι δεν πήγε καλά στη δεύτερη φάση».

-13 Ιουλίου 2021, ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη:

«Η πόλη βίωσε έναν πολύμηνο εφιάλτη, οικογένειες έχασαν τους ανθρώπους τους, οι εκκλήσεις των γιατρών έπεφταν στο κενό την ώρα που τα νοσοκομεία βούλιαζαν. Κι όμως, φίλες και φίλοι, ένα χρόνο σχεδόν μετά, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη. Όλοι είναι στις θέσεις τους. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτό το έγκλημα»

«Φίλες και φίλοι, αυτά τα δυο χρόνια, ξέρω ότι πάγωσε ο πολιτικός χρόνος. Ενάμιση χρόνο τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κριθεί για την πολιτική της, αλλά διαρκώς με τη δικαιολογία, δε μπορούσαμε αλλιώς, λόγω της πανδημίας, κρίνεται από τον αριθμό των νεκρών, από μακάβριες στατιστικές, κρίνεται φυσικά για τις ανεπάρκειες και τα λάθη της αλλά δεν έχει κριθεί ακόμα για την πολιτική της».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας μας λέει σήμερα πως δεν θα του περνούσε καν από το μυαλό να εκμεταλλευτεί τις χιλιάδες των νεκρών της πανδημίας για να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο. Σκεφθείτε και να το φανταζόταν!

Κατ’ αυτόν, όποιος μιλάει για τους νεκρούς στο Μάτι το κάνει για να τον πλήξει και επιδίδεται σε τυμβωρυχία, ενώ όταν ο ίδιος μετράει από το πρωί ως το βράδυ τους νεκρούς μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει ήδη προκαλέσει 4,5 εκατομμύρια θύματα σε όλον τον κόσμο είναι… πολιτική κριτική!

Επομένως, υπάρχει καλή και κακή τυμβωρυχία…

Πηγή: elzoni.gr