Παρουσίαση βιβλίου | “Democracy and Money: Lessons for Today from Athens in Classical Times”

352

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης σας προσκαλεί την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου “Democracy and Money: Lessons for Today from Athens in Classical Times (Banking, Money and International Finance)” των Γιώργου Μπήτρου, Εμμανουήλ Οικονόμου, και Νικολάου Κυριαζή.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Γιώργος Μπήτρος | Ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου | Οικονομολόγος και διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Οι συγγραφείς του βιβλίου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για το πώς τα διδάγματα από την νομισματική και οικονομική πολιτική καθώς και την οργάνωση και λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Αθήνα της κλασικής εποχής μπορούν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σύγχρονες δημοκρατίες και οικονομίες και ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και την πρόληψη νέων μείζονων κρίσεων από λάθος νομισματικές πολιτικές.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Γιώργος Αρχόντας.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Εγγραφές μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Σας περιμένουμε!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν ότι οι μεταπολεμικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές των ΗΠΑ είναι ευεπίφορες σε συχνότερες και πιο έντονα αποσταθεροποιητικές εγχώριες και διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Έτσι, την επαύριο της κρίσης που ξέσπασε το 2008, προτείνουν ότι σήμερα υπνοβατούμε προς μία νέα κρίση, η οποία, υπό τις κυρίαρχες θεσμικές διαρρυθμίσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Έχοντας ως στόχο τη συμβολή στην αποτροπή αυτού του κινδύνου, το βιβλίο παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης με ιδιωτικά παραγόμενο χρήμα που βασίζεται στο παράδειγμα των Αθηνών της κλασικής εποχής, και εξηγεί τους λόγους που, αν το μοντέλο αυτό αντιμετωπιστεί ως μέτρο σύγκρισης για αναφορά και προσαρμογή, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική διέξοδο από τον φοβερό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει το διαχειριζόμενο από το κράτος παραστατικό χρήμα για την σταθερότητα των δημοκρατιών δυτικού τύπου και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως οι ΗΠΑ σήμερα, έτσι και η Αθήνα κατά την κλασική εποχή έφτασε στον κολοφώνα της στρατιωτικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και επιστημονικής της επιρροής στον κόσμο. Η Αθήνα όμως θριάμβευσε ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις έναντι της δημοκρατίας και θεμελιωδώς διαφορετικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Έτσι, οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις διαφορές αυτές και να αποτιμήσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των σύγχρονων δημοκρατιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το βιβλίο θα βρει κοινά μεταξύ πανεπιστημιακών καθηγητών και φοιτητών, ερευνητών ενός ευρέος πεδίου αντικειμένων, καθώς και μεταξύ νομοθετών, διαμορφωτών της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συμβούλων.

Πηγή: kefim.org