Πάτρα: Πανευρωπαϊκή επιτυχία για την Πάτρα σε έργο τεχνητής νοημοσύνης

287

Σε ανάρτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηαμτικότητας Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε:

Σε μια ιδιαίτερη φιλική συνάντηση στην Βουλή ενημερώσαμε τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Άγγελο Συρίγο για ένα πανευρωπαϊκό έργο για τεχνητή νοημοσύνη στο οποίο η χώρα μας εκπροσωπείται από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστήμιο Πατρών γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την περιοχή μας και την πανεπιστημιακή μας κοινότητα.
Το έργο AI-MATTERS, αφορά στην δημιουργία ενός δικτύου φυσικών δομών για πειραματισμό και εφαρμογή λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Βιομηχανική Παραγωγή. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας να υιοθετήσει τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω υποδομών παγκοσμίου βεληνεκούς και στις οποίες θα μπορεί να απευθύνεται το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας ώστε να ελέγχει και να επικυρώνει την αξία των αναπτυσσόμενων λύσεων καθώς και συνολικά να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Βιομηχανίας.
Στο έργο συμμετέχουν 25 εταίροι από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Ο συντονιστής του έργου είναι η Commissariat à l’Énergie Atomique από την Γαλλία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στο ύψος των εξήντα εκατομμυρίων Ευρώ (60 MEuro).
Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη και για τη χώρα καθώς αποτελεί τη Ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Βιομηχανική Παραγωγή. Θα προσφέρει διεθνή αναγνωρισιμότητα στη χώρα, διότι θα αποτελέσει έναν κόμβο του δικτύου των υποδομών οι οποίες θα αναπτυχθούν πανευρωπαϊκά. Θα καταστήσει την χώρα ένα σημαντικό εταίρο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και θα συνεισφέρει στη ενίσχυση της φήμης της χώρας (brandname) ως κέντρο προώθησης της καινοτομίας. Επιπλέον, το έργο θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για το οικοσύστημα καινοτομίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο υποστηρίζει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο έργο.

Πηγή: tempo24.news