ΠΕΡΙ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ…. Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΡΟΙΛΟΥ

44

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΡΟΙΛΟΥ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ Το Ολιστικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας & Ευζωίας roē,
https://roecenter.com/blog/narkissos-simadia-symperifores-kai-i-sxesi-mazi-tou/

Ο νάρκισσος άντρας

Ο νάρκισσος άντρας διακρίνεται από συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς που εστιάζουν στην αυτοεκτίμηση και στην ανάγκη για θαυμασμό. Στις σχέσεις του, μπορεί να φαίνεται αρχικά ο τέλειος σύντροφος, αλλά σταδιακά αποκαλύπτονται πτυχές του εαυτού του που επηρεάζουν αρνητικά την ισορροπία και την υγεία της σχέσης.

Κύρια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του νάρκισσου άντρα:

  • Αίσθηση μεγαλείου: Θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους. Συχνά αναφέρεται στις επιτυχίες του με υπερβολικό τρόπο και έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση.
  • Εκμετάλλευση: Χρησιμοποιεί τους άλλους για να πετύχει τα δικά του συμφέροντα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα ή τις ανάγκες τους. Μπορεί να εκμεταλλευτεί τους φίλους ή τον/την σύντροφο του για να ικανοποιήσει τις δικές του φιλοδοξίες.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης: Ο νάρκισσος άντρας δυσκολεύεται να κατανοήσει και να σεβαστεί τα συναισθήματα των άλλων. Αδιαφορεί για το πώς νιώθετε και δεν προσφέρει υποστήριξη όταν το χρειάζεστε.
  • Ζήλια και κτητικότητα: Δείχνει υπερβολική ζήλια, ιδιαίτερα όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής σας. Μπορεί να γίνεται κτητικός και να προσπαθεί να σας απομονώσει από φίλους ή οικογένεια.
  • Επιδεικτική συμπεριφορά: Στην κοινωνική του ζωή, ο νάρκισσος άντρας μπορεί να επιδεικνύει τα υλικά του αγαθά ή τις σχέσεις του για να τον προσέχουν και να τον θαυμάζουν οι άλλοι.
  • Αντίδραση σε κριτική: Αν του κάνετε κάποια παρατήρηση ή τον κρίνετε, αντιδρά υπερβολικά, θυμώνει ή σας κατηγορεί ότι είστε άδικοι απέναντί του.
  • Αδυναμία να αναγνωρίσει λάθη: Σπανίως παραδέχεται ότι κάνει λάθος. Αντίθετα, κατηγορεί τους άλλους ή το περιβάλλον για τυχόν αποτυχίες.

Πως είναι η σχέση με έναν νάρκισσο.

Τα πιο συνηθισμένα μοτίβα που παρατηρούνται στην σχέση με τον νάρκισσο είναι:

  • Επιφανειακή γοητεία: Στην αρχή μιας σχέσης, ο νάρκισσος μπορεί να είναι δοτικός και γοητευτικός, χρησιμοποιώντας αυτά τα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει τον σύντροφο.
  • Χειραγώγηση και έλεγχος: Ο νάρκισσος τείνει να χειραγωγεί τους άλλους για να διατηρεί τον έλεγχο, χρησιμοποιώντας την κολακεία ή την υποτίμηση ανάλογα με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τα θέλω του.
  • Απαιτήσεις για θαυμασμό και προσοχή: Σε μια σχέση, ο νάρκισσος αποζητά συνεχώς θαυμασμό και επικύρωση, κάνοντάς τον σύντροφο να αισθάνεται ότι ποτέ δεν είναι αρκετός.
  • Παρορμητικές αντιδράσεις: Στην παραμικρή κριτική, αντιδρά υπερβολικά, συχνά με οργή ή με αμυντική στάση, γεγονός που κάνει δύσκολη τη ανάπτυξη της επικοινωνίας.
  • Έλλειψη αμοιβαίας συναισθηματικής σύνδεσης: Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά δυσκολεύονται να συνδεθούν συναισθηματικά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγούν σε σημαντική φθορά των σχέσεων,
ΣΥΜΦΩΝΑ ΔΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ GR.
https://www.therapia.gr/xaraktiristika-narkissou/

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς ενός άντρα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ένας νάρκισσος έχει μια έντονη, υπερτιμημένη αίσθηση της αξίας του. Βαθιά μέσα του νιώθει ότι είναι ο καλύτερος, ο πιο επιτυχημένος σε κάθε κατάσταση, υπάρχει μια αίσθηση μεγαλείου.
  • Αποζητά συνεχώς το θαυμασμό. Η αυτοεκτίμησή του είναι σαν ένα μπαλόνι, χρειάζεται συνεχώς την προσοχή, την επιβεβαίωση και την αναγνώριση. Δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι του λένε ότι τον αγαπούν, νιώθει ότι ποτέ δεν είναι αρκετοί.
  • Πιστεύει ότι αξίζει ιδιαίτερη μεταχείριση. Είτε πρόκειται για μια συγνώμη, την εύνοια, οτιδήποτε θέλουν, πιστεύει ότι το αξίζει, επειδή νιώθει ανώτερος από τους άλλους, οι άλλοι το γνωρίζουν αυτό και πρέπει να συμμορφώνονται.
  • Επιδεικνύει συνεχώς τον εαυτό του. Ένας νάρκισσος άντρας δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μεγαλοποιεί τα γεγονότα ή ακόμη και να πει ψέματα για τη ζωή και τις εμπειρίες του. Μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και τα όποια επιτεύγματά του.
  • Αντιδρά αρνητικά στην κριτική. Θέλει να έχει συνεχώς τον έλεγχο και να παίρνει όλα τα εύσημα όταν τα πράγματα πάνε καλά, ενώ κατηγορεί εύκολα τους άλλους όταν μια κατάσταση δεν πάει όπως θα ήθελε. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί την κριτική ή να παραδεχτεί ένας λάθος του, επειδή όλα είναι λάθη κάποιου άλλου, ποτέ δικά του.
  • Έχει φαντασιώσεις για την δύναμη, την επιτυχία και την ομορφιά. Τείνει να δημιουργεί και να πιστεύει σε μη ρεαλιστικά πρότυπα γύρω από την επιτυχία και τις σχέσεις. Οτιδήποτε απειλεί αυτές τις φαντασιώσεις είναι παράλογο και απλά το αγνοεί. Επίσης θέλει οι άλλοι να τον ζηλεύουν και οι ίδιοι νιώθουν έντονη ζήλια για τους ανθρώπους που έχουν όσα  εκείνος θα ήθελε.
  • Εκμεταλλεύεται τους άλλους. Δεν προβληματίζεται αν θα χρησιμοποιήσει τους άλλους για να επιτύχει τους στόχους του. Νοιάζεται για τις σχέσεις του και για τους ανθρώπους στη ζωή του σε επιφανειακό επίπεδο. Τον ενδιαφέρει αν ενισχύουν την κοινωνική του θέση ή τον κάνουν να νιώθουν καλά, δεν νοιάζεται για το πως η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους. Με την πρώτη ευκαιρία, θα εκδικηθεί αν θεωρεί ότι κάποιος τον έχει βλάψει.
  • Δεν έχει την ικανότητα ή την προθυμία να αναγνωρίσει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Δεν νιώθει καθόλου συμπόνια (ενσυναίσθηση).
  • Συμπεριφέρεται με υπεροψία. Νιώθει ότι είναι ανώτερος από τους άλλους (κόμπλεξ ανωτερότητας) και αποζητά πάντα το “καλύτερο” και την προβολή. Θέλει να έχει το καλύτερο αυτοκίνητο, το καλύτερο γραφείο, τα πιο ακριβά ρούχα, να μονοπωλεί τις συζητήσεις, ψάχνει για ψεγάδια στους άλλους.