ΠΕΡΙ ΓΥΝΑΙΚΑΓΩΓΙΑΣ… Του Παναγιώτη Καραφωτιά

336

Του Παναγιώτη Καραφωτιά

Με αφορμή τα όσα δραματικά και τραγικά συμβαίνουν ιδιαίτερα στη χώρα μας (κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, γυναικοκτονίες κ.λπ.) και τη σχετική αρθρογραφία διακεκριμένων επιστημόνων (Δ.Μπάκα, Προέδρου ΚΟΠΕΔ περί ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΑΣ) και με όσες γνώσεις αποκόμισα από τα Αμερικανικά και Γαλλικά Πανεπιστήμια που φοίτησα, και με όσα αργότερα μελέτησα, σκέφθηκα να τολμήσω, να πρωτοτυπήσω, εισάγοντας τον όρο ΓΥΝΑΙΚΑΓΩΓΙΑ με την έννοια-όχι ανταγωνιστική της Ανδραγωγίας- αλλά σε αρμονία και συνεργασία μαζί της ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας μας.
Από την αρχαιότητα διδαχτήκαμε για τους Ολύμπιους θεούς, άνδρες και γυναίκες, τα τρομερά πάθη και «κατορθώματά» τους καθώς και για τις συχνά όχι αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους. Επίσης, για τις γυναίκες- θεο-τέρατα (Μήδεια, Σκύλλα, Χάρυβδη, Κίρκη κ.ά.) που αποτελεί δείγμα της διεστραμμένης εικόνας που είχε δημιουργηθεί σε βάρος των γυναικών.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι πρώτες ανθρώπινες κοινότητες ήταν γυναικοκρατούμενες. Αργότερα, λόγω πολεμικών συγκρούσεων, προσφύγων, μεταναστών κ.λπ., ο ρόλος των γυναικών υποβιβάστηκε και οι άνδρες επιβλήθηκαν σαν αρχηγοί με τα όσα θετικά ή αρνητικά ακολούθησαν.

Βέβαια, με το περιβόητο «δόγμα»-μύθο της πτώσης από τον Παράδεισο εξαιτίας του αμαρτωλού τριγώνου Αδάμ, Ευας και του καταραμένου όφι, οι συσχετισμοί άλλαξαν φαυλοκυκλικά και επικράτησε άγνοια, σύγχυση, φόβος και ενοχές ιδιαίτερα στις γυναίκες, που εξυπηρετούσαν τα τότε διεφθαρμένα θρησκευτικά, πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα για να διχάζουν και υποδουλώνουν τους ανθρώπους.

Ευτυχώς, η χριστιανική διδασκαλία με τον ίδιο το Χριστό Πρωταγωνιστή-Δάσκαλο άλλαξε τη θλιβερή εικόνα και με πρώτη την Παναγία και άλλες γυναίκες Μάρτυρες -Αγιες, ο ρόλος των γυναικών αναβαθμίστηκε, αλλά, δυστυχώς, το ίδιο δεν συνέβη με άλλες θρησκείες όπως Μουσουλμάνοι κ.ά.

Οσον αφορά το ρόλο των Ελληνίδων στην Ελληνική Επανάσταση (παγκόσμιο Μνημείο ηρωϊσμού ο Χορός του Ζαλόγγου), στους Α΄και Β΄ΠΠ, στην Κύπρο κ.ά., υπήρξε σημαντικός!

Επίσης, στη σύγχρονη εποχή μαζί με σπουδαίους άνδρες επιστήμονες, αναδείχθηκαν πολλές γυναίκες και μάλιστα σε καίριους τομείς.

Στα πλαίσια του δραματικού-τραγικού Γυναικείου Κινήματος (πώς να ξεχαστούν οι δεκάδες γυναίκες που δολοφονήθηκαν άδικα στη Ν.Υ. σε ειρηνική απεργία; ) οι γυναίκες άρχισαν να βελτιώνουν τη θέση τους. Στη δε πατρίδα μας, το Γυναικείο Κίνημα γνώρισε ημέρες δόξας τη δεκαετία του 80, πλην όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας κομματικών κ.λπ. παρεμβάσεων υπήρξαν προβλήματα.

Η πρόθεση του γράφοντος δεν είναι να κάνει μια λεπτομερή ιστορική αναδρομή, που είναι πολύ γνωστή, αλλά, επιγραμματικά, να εστιάσει την προσοχή στον καίριο ρόλο που διαδραματίζει-και πρέπει- η γυναίκα, που δίχως την δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή!

Ας στοχαστούμε ότι η γυναίκα για 9 μήνες διακινδυνεύει και τη δική της ζωή και αποτελεί Εικόνισμα! Επίσης, το γαλούχημα των παιδιών για πολλούς μήνες, και άλλες στιγμές (εβδομάδες, μήνες, χρόνια) στοργής και τρυφερότητας αποτελούν προνόμιο κυρίως της γυναίκας-μάνας. Οπόταν, σε αρμονία με την ΑΝΔΡΑΓΩΓΙΑ, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σωστής ανάπτυξης, σωματικής, πνευματικής, ψυχολογικής των ανδρών για να μπορούν να υπερασπισθούν την Πατρίδα και τα ιδανικά της, η ΓΥΝΑΙΚΑΓΩΓΙΑ με την έννοια οι γυναίκες, δυναμικά και παραγωγικά, να συμμετέχουν ισότιμα με τους άνδρες στο εθνικό ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ και ν’ απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους άνδρες, νομικά κατοχυρωμένα, αλλά με ειδικά επιδόματα, άδειες κ.λπ. λόγω εγκυμοσύνης και για πολύτεκνες μητέρες και άλλες διευκολύνσεις ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το τραγικό φαινόμενο της δημογραφικής συρρίκνωσης και διαρροής εγκεφάλων και εργατικού δυναμικού, καθώς της διχαστικής επιβολής αρνητικών προτύπων που τραυματίζουν τον παραδοσιακό οικογενειακό θεσμό, και με πρωταγωνιστικό ρόλο- όπως και οι άνδρες- ιδιαίτερα στην Καθολική (Ολιστική) Παιδεία και στις Ενοπλες Δυνάμεις (που εφαρμόζουν με επιτυχία άλλες χώρες) ώστε να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόοδο των παραπάνω τομέων για να εκλείψουν όσα προαναφέραμε δραματικά και τραγικά που συμβαίνουν, και να εδραιωθεί το ΜΕΤΡΟΝ, η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» αρμονικής συμβίωσης, ανάπτυξης και προόδου της πατρίδας και του έθνους μας!