Περιμένουν να ακούσουν προθέσεις… Του Αντρέα Πιμπίσιη

185

Τις προθέσεις εκατέρωθεν αναμένουν να ακούσουν στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα έχει στη Λευκωσία η Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ. Μια συνάντηση που σηματοδοτεί την επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό, η οποία φαίνεται από νωρίς να μπαίνει στα δύσκολα, λόγω Άγκυρας.

Η αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί αποσκοπεί πρωτίστως στο να ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών και τις προθέσεις τους για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, διαδικαστικού χαρακτήρα. Η ίδια θα μεταβεί το πρωί στα κατεχόμενα και νωρίς το βράδυ θα πάει στο Προεδρικό για να ακούσει από τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, αντίστοιχα, τις θέσεις τους. Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στα κατεχόμενα στις 11 το πρωί για να συναντήσει τον Ερσίν Τατάρ και στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Όμως δεν είναι μόνο η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών που έχει ετοιμαστεί για σημειώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμαστεί για σημειώσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, περιμένει να ακούσει από την Τζέιν Χολ Λουτ ποιες είναι οι προθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τόσο σε ό,τι αφορά τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς, όσο και για τη συνέχεια.

Πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να τονίσει προς την Τζέιν Χολ Λουτ πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε εκφεύγει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και πως είναι ευθυγραμμισμένη με τη θέση του Γενικού Γραμματέα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017.

Η σημερινή θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει η Λουτ με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Ο οποίος κινείται πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση απ’ ό,τι ο προκάτοχός του. Γι’ αυτό και η μεταξύ τους συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τις θέσεις που εκφράζει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Από τη συνάντηση στα κατεχόμενα θα διαφανεί κατά πόσο ο Ερσίν Τατάρ θα επιμείνει στις ίδιες θέσεις για λύση δύο κρατών, όπως τις παρουσιάζει δημόσια. Ενδιαφέρουσες θα είναι και οι αναφορές του Τατάρ σε σχέση με τις «νέες ιδέες» που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κατατεθούν στην άτυπη πενταμερή ή για τους υδρογονάνθρακες.

Η Τζέιν Χολ Λουτ μετά την Κύπρο θα μεταβεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία. Το ταξίδι της στην περιοχή θα διακοπεί στην Αθήνα, καθώς η Τουρκία παραπέμπει για επαφές σε σχέση με το Κυπριακό για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Αυτό που έχει υπόψη της η Λευκωσία είναι πως η Άγκυρα έχει διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη ότι οι επαφές με την κ. Λουτ για το Κυπριακό θα πρέπει να προγραμματιστούν για μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Εμφανώς η Άγκυρα θέλει να δει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και αναλόγως να αντιδράσει. Προδιαθέτοντας για αρνητική στάση σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι καταδικαστικό για την ίδια. Σ’ ό,τι αφορά το Λονδίνο, η Τζέιν Χολ Λουτ βρίσκεται σε επαφή με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά δεν έχει ακόμα διευθετηθεί συνάντηση.

Κινήσεις εντός συγκεκριμένου πλαισίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η Τζέιν Χολ Λουτ κινείται εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου το οποίο έχει καθοριστεί από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις του στο Σίγμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα πως «όλοι μας δεσμευόμαστε από την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας» που καθορίζει και ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος, δηλαδή η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε την τουρκική πλευρά ως την υπεύθυνη για τη μακρά απουσία κινητικότητας στο Κυπριακό. Υπενθυμίζοντας πως ήταν η Άγκυρα που είχε διαμηνύσει πως θα έπρεπε να αναμένουν όλοι τις «εκλογές» στα κατεχόμενα πριν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια των δηλώσεών του, η Τζέιν Χολ Λουτ είχε ένα πρώτο κύκλο επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις πριν από το ταξίδι της στην Κύπρο.

Ως προς τη θέση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών και πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν αυτή τεθεί στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς, ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να θέσει ένα θέμα τα οποίο κινείται εκτός του πλαισίου δεν σημαίνει και αποδοχή του, σημείωσε ο ΥΠΕΞ, είτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά είτε από τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική πλευρά από το 1976 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις πολλές φορές επιχειρήθηκαν να κατατεθούν οι ιδέες στο τραπέζι των συνομιλιών που κινούνται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, χωρίς αυτό να γίνει κατορθωτό.

Πηγή: www.philenews.com