Πετρέλαιο: H ΕΕ κλείνει στα 60 δολάρια το πλαφόν ανά βαρέλι

328
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Πολωνία, που πίεσε να τεθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

 

Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Οι συνομιλίες της ΕΕ για το επίπεδο τιμών στο οποίο θα περιοριστεί το ρωσικό πετρέλαιο έχουν κολλήσει από την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν ζητήσει μια τιμή που να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις -οι οποίες είχαν φθάσει έως και τα 62 δολάρια- ήταν πολύ γενναιόδωρες. Από την άλλη, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή.

Το ποσό των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από το μπλοκ και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ θα απαιτούσε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και την υποστήριξη της G7. Μία από τις πηγές του Bloomberg είπε ότι το ποσό των 60 δολαρίων θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της G7.
 

Προκειμένου το σχέδιο του ανώτατου ορίου τιμών να επιτύχει τον στόχο των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, το επίπεδο πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικό για το Κρεμλίνο. Εάν είναι πάνω από το επιτόκιο της αγοράς, η Ρωσία και οι αγοραστές της μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι απλώς κάτι συνηθισμένο. Ο κίνδυνος για τις αγορές πετρελαίου είναι ότι εάν το ανώτατο όριο τεθεί πολύ χαμηλά, η Μόσχα μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή για διακοπή της παραγωγής -οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Οι χώρες της G7 στοχεύουν να θέσουν το ανώτατο όριο τιμών πριν από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο. Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους. Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Ο Πούτιν Απειλεί με «σοβαρές συνέπειες» αν μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr