Πικρές εμπειρίες και σύνδρομα… Του Κώστα Πάντζιου

311

Του Κώστα Πάντζιου

Το Debate στην ΕΡΤ, παρότι παρελθούσης χρήσεως, έχει σημασία, διότι λειτούργησε και ως πολιτική παράμετρος της προεκλογικής περιόδου, με την έννοια της καταγραφής των θέσεων των ηγετών των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Πρακτικά πάντως, έχουμε να παρατηρήσουμε για το Debate, πως πράγματι υπήρξε η «χαρά» των μικρών κομμάτων. Εννοούμε με αυτό, ότι οι αρχηγοί των μικρών κομμάτων είχαν την ευχέρεια να αναπτύξουν τις θέσεις και προτάσεις τους, οι οποίες ήσαν ελάχιστα γνωστές, ενίοτε δε και αποσπασματικές και άρα ασαφείς. Όσο δε, η κλίμακα ανέβαινε από το μικρότερο ως το πρώτο κόμμα (σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκλογής της 7ης Ιουλίου 2019), τόσο το ενδιαφέρον των θεατών, πιστεύουμε, ότι μειωνόταν. Γιατί; Διότι η προβολή π.χ. των θέσεων του πρώτου, του δεύτερου και σε έναν βαθμό του τρίτου κόμματος, είναι γνωστές εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες, λόγω υπερπροβολής από τα ΜΜΕ.

Πάμε τώρα στα τρέχοντα, από πλευράς στρατηγικής και τακτικής των κομμάτων, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η Ν.Δ. δεν μπορεί παρά να επιμείνει στην αυτοδυναμία, ποντάροντας στους ψηφοφόρους που θέλουν άμεσα κυβέρνηση και όχι πολιτική αβεβαιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «υψώνει» το σύνθημα «αλλαγή», εκνευρίζοντας τον κ. Ν. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού η λέξη αυτή είναι στον τίτλο του κόμματός του. Ο ίδιος, αρχηγός του τρίτου κόμματος, συνεχίζει την «διμέτωπο» αγώνα γιατί έτσι συνηθίζεται από παλαιά για τα μεσαία κόμματα. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, τελευταία αναφέρεται στο παλαιό «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, με συνθήματα που θυμίζουν το «Βυθίσατε το Χόρα» του Α. Παπανδρέου.

Σκέψη κάποιων πολιτικών παρατηρητών, τολμηρή: Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έσπευσαν από την αρχή να δηλώσουν ότι θα συμπράξουν πολιτικά και κομματικά, για να έχει κυβέρνηση η χώρα από την 21η Μαΐου, πράγμα που θα μεγιστοποιούσε τα ποσοστά τους; Εκτός αυτού, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα ήταν υποχρεωμένο να κινείται «καταϊδρωμένο» στον στενό χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά στον πολύ ευρύτερο της Κεντροαριστεράς. Και πέραν αυτού, ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δεν θα ήταν υποχρεωμένος, το βράδυ της 21ης Μαΐου, να δικαιολογηθεί γιατί δεν θα κάνει κυβέρνηση με τη Ν.Δ. του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Θα πει κάποιος, πως υπάρχουν στα κόμματα πικρές εμπειρίες και πολιτικά σύνδρομα. Μόνο που χρειάζονται, νομίζουμε, και οι υπερβάσεις.

Τώρα δεν μένει παρά να δούμε τι θα αποφασίσει ο λαός,σ ε λιγότερο από μία εβδομάδα από σήμερα!