Πίσω από την μεγάλη μόχλευση… Του Ηλία Καραβόλια

61

Του Ηλία Καραβόλια

Το Tesla θα γίνει φθηνότερο ανακοίνωσε ο Musk και δικαιωθήκαμε αφού γράψαμε ότι μάλλον θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Οι αλυσίδες παραγωγής και εμπορίου θα ζήσουν τις συνέπειες της αναγκαστικής απομόχλευσης μεγάλων στοιχημάτων στις αγορές ομολόγων, εμπορευμάτων, μετοχών.

Οι τιμές καινοτόμων προϊόντων θα προσαρμοστούν περιορίζοντας το περιθώριο κέρδους των τεχνολογικών ολιγοπωλίων

Ο καπιταλισμός της πλατφόρμας μετακινεί το εύρος του κέρδους και της προστιθέμενης αξίας παρά τα άφθονα φθηνά χέρια στις ασιατικές χώρες.

Η καινοτομία φυσικά συνεχίζει να «καθοδηγείται» από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας αλλά όχι μόνο : τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα ανα-τιμολογούνται διαρκώς και θα ακολουθούν τόσο την τάση απομόχλευσης στην τιμολόγηση στοιχημάτων στις κεφαλαιαγορές, όσο και την μεταβολή στη ζήτηση λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η συνθήκη αυτή περιλαμβάνει τους αθέατους και αφανείς συσχετισμούς μεταξύ παραγωγής και αναπαράστασης της παραγωγής.

Πλέον, τα μηχανικά συστήματα αλγοριθμικής συναλλαγής σε μετοχές, διαμορφώνουν κεφαλαιοποιήσεις και προσδοκώμενα κέρδη, οπότε και δημιουργούν πλαίσιο τιμολόγησης προϊόντων (pricing frame)

Τα φουσκωμένα χρηματιστήρια αναπαριστούν την δυναμική της οικονομικής δυνητικότητας και αντικαθιστούν την παραγωγική και εμπορική πραγματικότητα, μεταβάλλοντας τις μελλοντικές τάσεις της.

Στον σημερινό καπιταλισμός της gig economy και των αλγοριθμικών λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης, με κυρίαρχη την σημειωτική παραγωγή, διακρίνεται ένας πυρήνας ανομοιογένειας μεταξύ χρηματιστηρίων και πραγματικής οικονομίας.

Η εστία αυτής της ανισορροπίας βρίσκεται στην υπέρ μοχλευμένη αναπαράσταση της πραγματικότητας από την αντισταθμιστική( δήθεν) δράση των στοιχημάτων στις αγορές

ΥΓ : Το μείζον ερώτημα φυσικά είναι αν μπορούν σήμερα οι αγορές να αντικατοπτρίζουν δίκαια στις εφοδιαστικές αλυσίδες τις πραγματικές σχέσεις παραγωγής και τις κοινωνικές τους αναπαραστάσεις, και όχι να συντηρούν μια εικονική πραγματικότητα…