Πλάι – πλάι στη βάση δύο κρατών… Του Φρίξου Δαλίτη

180

Η ώρα της αναγνώρισης για το ψευδοκράτος έχει φτάσει, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επιμένει στη θέση για λύση δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ως καλοί γείτονες και θα έχουν μια σχέση συνεργασίας. Ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τις θέσεις του και στέλλοντας το μήνυμα πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρχει σε αυτό η λύση των δύο κρατών.

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του ΓΤΠ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι θα χάσουν πολλά οι Τουρκοκύπριοι από ένα ενιαίο κράτος και θα υποβιβαστούν στο καθεστώς της μειονότητας. «Ως ένας λαός που έφτασε σε αυτή την ωριμότητα, σε αυτή την αρετή να ιδρύσει κράτος, ουδέποτε θα το δεχθούμε και ουδέποτε μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», υποστήριξε ο Τατάρ σε συνέντευξη στο παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ.

Επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμούν δύο κράτη βασισμένα στην κυρίαρχη ισότητα που θα ζουν πλάι-πλάι αλλά θα συνεργάζονται, ο Τατάρ ανέφερε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να το βλέπει διαφορετικά αυτό, όμως αυτή είναι η δική μας θέση και πίσω μας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία».

Είπε ότι δεν νομίζει ότι το άνοιγμα που έκαναν στο Βαρώσι είναι αντίθετο με οποιανδήποτε απόφαση του ΟΗΕ ή με οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» έχει έρθει πλέον σε μια κατάσταση που την αποδέχεται ο κόσμος έστω και αν δεν την αναγνωρίζει, ο Τατάρ ανέφερε ότι η «πραγματικότητα του τουρκοκυπριακού λαού» καταχωρήθηκε πλέον σε όλα τα μέρη του κόσμου. Επεσήμανε ότι σήμερα η «ΤΔΒΚ» «ήρθε στο σημείο ενός λαού» που διεξάγει εμπόριο με πέραν των 100 χωρών, υποδέχεται φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες, μπορεί να διεξάγει κάθε είδους επαφές με πολλές χώρες και βλέπει το μέλλον με ελπίδα, με άλλα πολλά ανοίγματα που κάνει στον κόσμο, με τη στήριξη της «μητέρας πατρίδας» Τουρκίας.

Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι στις «εκλογές» οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν το μοντέλο λύσης δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, ο Τατάρ επεσήμανε τη σημασία της στήριξης της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Είπε ότι αυτό το μήνυμα τους δίδεται κατά τις επαφές τους στην Τουρκία, όμως είναι πολύ σημαντικό που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την 37η επέτειο από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» και μοιράστηκε αυτό το μήνυμα με τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό οι προσπάθειες στο θέμα της αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης που χάραξαν έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

«Ενίσχυσαν περισσότερο τη δομή που υπάρχει εδώ η νίκη στις εκλογές, το άνοιγμα του Βαρωσιού, οι δηλώσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση της λύση δύο κρατών, οι αξιολογήσεις και η αταλάντευτη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτό. Στο στάδιο που ήρθαμε οι Τούρκοι της Κύπρου εγκαταστάθηκαν στο ψηλότερο σημείο. Όλες αυτές οι δηλώσεις ενίσχυσαν, εδραίωσαν περισσότερο την ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ισχυριζόμενος ότι για πολλά χρόνια οι Τουρκοκύπριοι διεξήγαγαν τις συνομιλίες με καλή βούληση για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης και προέβησαν σε κάθε θυσία, ο Τατάρ ανέφερε ότι δόθηκε και αυτό το μήνυμα στον κόσμο και ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να κάνουν κάθε θυσία για την ειρήνη και την ελευθερία. Δίδοντας παραδείγματα από το Σχέδιο Ανάν μέχρι και τη διαδικασία στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ είπε ότι όλες οι διαδικασίες μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα και επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτό στους Ελληνοκύπριους.

Αναφερόμενος στην άτυπη διάσκεψη 5+1 για το Κυπριακό, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προβεί σε μιαν έκκληση και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενέκριναν την πραγματοποίησή της. Όμως, πρόσθεσε, δημοσιεύθηκαν κάποιες πληροφορίες στον Τύπο ότι ενοχλεί η ρητορική της τουρκοκυπριακής πλευράς περί δύο κρατών και επειδή ενοχλεί συζητείται το κατά πόσον θα διεξαχθεί αυτή η διάσκεψη.

Σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον του Προέδρου Έρντογαν και του «λαού» για το Βαρώσι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την ημέρα της επίσκεψής τους και πρόσθεσε ότι μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξε και ο διεθνής Τύπος για το θέμα. Ισχυριζόμενος ότι το Βαρώσι άνοιξε για την ανθρωπότητα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που αδικούνταν μέχρι τώρα θα μπορούν να βρουν το δίκαιο τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ωραίο το ότι να λες ότι ανοίγει ξανά για την ανθρωπότητα μια σημαντική και ωραία περιοχή που ήταν κλειστή επί 46 χρόνια. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ το άνοιγμα του Βαρωσιού

Ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες, ο Τατάρ ανέφερε ότι «είτε θα έρθουν είτε θα τις πουλήσουν και θα φύγουν. Θα κάνουμε φερέγγυο τον τίτλο ιδιοκτησίας. Αυτό γίνεται εδώ στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει οτιδήποτε αντίθετο και από πολιτικής άποψης».

«Ανοικοδόμηση» Βαρωσιού

Την ευθύνη για ανοικοδόμηση της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού ανέλαβε ο Δήμος Ικονίου, γράφει η Kıbrıs αναδημοσιεύοντας δηλώσεις του δημάρχου Ικονίου και προέδρου της Ένωσης Δήμων Τουρκικού Κόσμου, Ουγούρ Ιμπραχίμ Αλτάι, στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΤΠ, στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο Αλτάι προέβη σε μελέτη της περιοχής μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Μουράτ Κουρούμ. «Συμμετείχαμε στην περιοδεία του αξιότιμου Προέδρου της Δημοκρατίας μας στην Κύπρο. Διαβιβάσαμε στους Κύπριους τα χαιρετίσματα του τουρκικού κόσμου και των συμπολιτών μας από το Ικόνιο. Φυσικά, ο δεσμός του Ικονίου με την Κύπρο ανάγεται στα πολύ παλιά. Και εμείς για να ενισχύσουμε αυτό τον δεσμό διεξάγουμε διάφορες εργασίες. Ο Δήμος Ικονίου συνέστησε σχέση ‘αδελφών πόλεων’ με τον δήμο Αμμοχώστου. Σε αυτό το πλαίσιο, τους στείλαμε 600 ποδήλατα για να χρησιμοποιηθούν στο κλειστό Βαρώσι και υλοποιήσαμε τη συναρμολόγησή τους. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε ως δώρο του Δήμου Ικονίου στο δυναμικό του Δήμου Αμμοχώστου ένα όχημα καθαρισμού, ένα όχημα συλλογής σκυβάλων και μια ποτίστρα».

Πηγή: www.philenews.com