Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα χρήματά μας

475

Η διαχείριση των χρημάτων κρύβει πολλές φορές κακοτοπιές και υποπίπτουμε σε λάθη, οι συνέπειες των οποίων ενδεχομένως να είναι αναίμακτη έως καταστροφική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που κάποιος πρέπει να έχει κατά νου, είναι ότι λάθη κάνουν όλοι και σαφώς υπάρχουν τρόποι τόσο για να αποφευχθούν όσο και για να επανακάμψουμε από αυτά. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν σχεδόν πάντα υπάρχει επιστροφή από ένα λάθος.

Τα πιο συχνά λάθη

Μιλώντας στο CNBC ο Τζέιμς Μακάνους, επικεφαλής επενδύσεων σε διαδικτυακή εταιρεία υπηρεσιών διαχείρισης Nutmeg, υπέδειξε την έλλειψη σχεδιασμού και την απουσία ξεκάθαρων στόχων ως τα πιο κοινά λάθη.

«Τα ευρήματα έρευνας μας, μας υποδεικνύου ότι εκείνοι που ομαδοποιούν τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους σε ξεκάθαρους στόχους είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν για καιρό προσηλωμένοι σε αυτούς», σημειώνει ο Μακάνους.

«Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε τις επενδύσεις σας ή να απαλλαγείτε από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς, είτε πρόκειται για μια καινούργια κατοικία, ή για το ταξίδι των ονείρων σας ή για μια εμπειρία που θα βιώσετε μια φορά στη ζωή σας, όταν όμως όλα αυτά είναι ξεκάθαρα στο μυαλό σας», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Έμα Λου Μοντγκόμερι αναπληρώτρια διευθύντρια για προσωπικές επενδύσεις στη Fidelity International, οι ξεκάθαροι στόχοι βοηθούν σε μια πιο μακροπρόθεσμη εστίαση.

«Πολλά από τα πιο κοινά οικονομικά λάθη -το να κυνηγάμε το γρήγορο κέρδος, να προσπαθούμε να προβλέπουμε την αγορά και να αντιδρούμε σπασμωδικά στην αστάθεια της αγοράς- μπορούν όλα να αποφευχθούν με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», τονίζει.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος όταν πρόκειται για επενδύσεις είναι η προσέγγιση «του όλα ή τίποτα», προσθέτει ηΜοντγκόμερι, προσθέτοντας ότι ακόμη και οι μικρές επενδύσεις και οι βασικές γνώσεις μπορεί να είναι αρκετές για να μεγαλώσει κάποιος την περιουσία του.

Ωστόσο, πολλά κοινά λάθη σχετίζονται με την απώλεια ή τη δαπάνη των χρημάτων και όχι με τη δημιουργία της.

Η εξόφληση των λογαριασμών (ενοίκιο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, αν δεν γίνεται αυτό μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, υπογραμμίζει στο CNBC Make It ο Μάιρο Τζόμπσον, ανώτερος αναλυτής για την προσωπική περιουσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο το να έχει ένα «βροχερό δοχείο» είναι ένα άλλο επικίνδυνο αλλά κοινό λάθος. «Πρέπει να δημιουργήσετε ένα κατάλληλο μαξιλάρι με μετρητά.

«Η ύπαρξη μετρητών παρέχει ηρεμία στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Αυτά είναι τα χρήματα που θα σας καλύψουν εάν το μπόιλερ ή το αυτοκίνητο χαλάσουν, ή χάσετε τη δουλειά σας».

Σχέδια για τη συνταξιοδότηση

Πολλά από αυτά τα λάθη μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Όμως οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει κάτι που συχνά παραβλέπεται και το οποίο θα μπορούσε να σας ακολουθεί για μεγάλο διάστημα: ο κακός προγραμματισμός της συνταξιοδότησης.

«Όταν είσαι νέος, η συνταξιοδότησή σου φαίνεται σαν κάτι που είναι πολύ μακρινό και αντιμετωπίζοντας τις ανταγωνιστικές οικονομικές απαιτήσεις είναι συχνά κάτι που σκεφτόμαστε να το αναβάλουμε μέχρι να γεράσουμε», λέει ο Τζέιμς Μακάνους.

Σχεδόν όλοι τελικά συνταξιοδοτούνται, όπως επισημαίνει. «Σε όποια ηλικία κι αν συμβεί, θα χρειαστεί να έχετε φτιάξει ένα καταφύγιο αρκετά μεγάλο για να ζήσετε -οπότε αν αγνοήσετε τη σύνταξή σας, θα δυσκολευθείτε αργότερα», όπως προσθέτει.

Επομένως, η εξέταση των επιλογών όπως τα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία συχνά απαιτούν από τους εργοδότες να συνεισφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό από τους εργαζομένους και η διάθεση σχετικά μικρών χρηματικών ποσών για τη σύνταξή σας όταν είστε νέοι, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όταν τελικά συνταξιοδοτηθείτε, λένε οι ειδικοί.

Το να το κάνετε αυτό με συνέπεια και να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε περισσότερα χρήματα καθώς αυξάνεται το εισόδημά σας είναι ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με τη Μοντγκόμερι.

Επίσης το να λαμβάνονται υπόψη οι ελλείψεις στην απασχόληση είναι επίσης βασικό, προσθέτει, προτρέποντας ιδιαίτερα τις γυναίκες να είναι προσεκτικές.

«Η περίοδος της «μητρότητας» είναι μία από τις σημαντικές αιτίες πίσω από το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ των φύλων, με πολλές γυναίκες να χάνουν πιθανές

εισφορές», όπως επισημαίνει η Μοντγκόμερι.

«Μην επικρίνετε πολύ τον εαυτό σας»

Το να κάνετε ένα λάθος με τα χρήματά σας μπορεί να σας φανεί υπερβολικό -αλλά είναι πολύ φυσιολογικό, επισημαίνουν οι ειδικοί. «Τα λάθη συμβαίνουν -και για τα περισσότερα το νόημα είναι να μάθεις από αυτά και να αποφύγεις να πέσεις σε μια αλληλουχία επαναλαμβάνοντας τα. Είτε πρόκειται για μεγάλες δαπάνες είτε διότι δεν διαβάσετε τα μικρά γράμματα, μην επικρίνετε τον εαυτό σας πολύ», τονίζει ο Μοντγκόμερι.

Τα λάθη μπορούν συχνά να διορθωθούν και δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. «Το σημείο εκκίνησης είναι να αναλάβεις την ευθύνη για τη δική σου οικονομική θέση», επισημαίνει ο Μοντγκόμερι.

Από τη μεριά του ο Τζόμπσον, υποστηρίζει ότι ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καταγράφονται οι συνήθεις δαπάνες

«Αφού έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας, μπορείτε να διερευνήσετε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε σύμφωνα με τις δυνατότητές σας», αναφέρει.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι τρόποι. Αναφορικά με το χρέος, μπορεί να βρείτε μια λύση με την τράπεζά σας ή να λάβετε βοήθεια από φιλανθρωπικές οργανώσεις οικονομικών συμβουλών.

Η καλύτερη κατανόηση της οικονομικής σας κατάστασης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, λέει ο Μοντγκόμερι.

«Η γνώση είναι δύναμη και το να βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκάθαρη κατανόηση όλων των πτυχών της οικονομικής σας θέσης, θα εξασφαλίσει ότι είστε σε θέση να θέσετε προτεραιότητες και να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που θα υποστηρίζουν τους στόχους σας», καταλήγει.

Πηγή: ot.gr